Dieta pentru gastrită. Reguli de respectat, obiceiuri de evitat

Dieta pentru gastrită. Gastrita este o inflamație a stomacului care compromite desfășurarea corectă a digestiei, ajungând de multe ori să afecteze intestinul, ca mai apoi să se transforme în gastroenterită. Cauzele gastritei sunt multe, iar una dintre ele este, cu siguranță, dieta necorespunzătoare.

Nutriția în caz de gastrită este, de fapt, fundamentală. Continuând să ai unele obiceiuri proaste, acest lucru va agrava problema; în general, medicamentele singure, fără un tratament indicat de medic și un stil de viață sănătos și corect urmat, nu reușesc să elimine problema.

Așadar, ce să mănânci și ce să nu mănânci în caz de gastrită?

Este important să știi ce poți mânca fără să-ți facă rău și ce este mai bine să limitezi sau chiar să eviți atunci când ai simptomele tipice ale gastritei.

Dieta pentru gastrită. Alimentele recomandate:

Băuturi: Apă naturală necarbogazoasă (de preferat dinamizată), mușețel, ceaiuri din plante și infuzii (preparate cu roiniță, fenicul, lemn dulce, nalbă), sucuri naturale obținute prin centrifugare (morcovi, cartofi).

Pâine și paste făinoase: pâine bine coaptă, de asemenea, prăjită și cu puțin miez, orez și paste asezonate cu ulei de măsline extra virgin crud, fără sote.

Alte feluri întâi: supe de legume, supe de morcovi și cartofi, supe de orez, griș în bulion; Supele trebuie preparate cu apă sau cu bulion de legume.

Carne: numai carne albă ușoară și nu în fiecare zi – preparată cu metode ușoare de gătit – (aburire, fierbere, grătar fără arderea cărnii), ocazional carne roșie, cum ar fi carnea de vită.

Pește: slab (ex. plătica de mare fiartă sau la grătar cu ulei crud).

Condimente: ulei de măsline extravirgin.

Ouă: fierte, fierte moi sau poșate.

Legume: fierte, morcovi, cartofi, urzici, fenicul, dovlecei, salata verde cu frunze fragede.

Fructe: fierte, foarte coapte, în special mere și pere.

Maia de casă.

Alimente de evitat în caz de gastrită:

Băuturi: apă și băuturi carbogazoase, lapte, ceai, cafea, băuturi spirtoase, vin, bere și băuturi prea calde sau prea reci.

Pâine și paste: pâine insuficient coaptă, ușor dospită, paste asezonate cu sote, sosuri, sosuri de carne etc.

Felul principal: supă de carne, supe cu carne de porc.

Carne: carne de porc, consum limitat de carne roșie, carne sărată, afumată sau insuficient gătită, mezeluri, dulciuri, creier, burta, rață, gâscă și vânat.

Produse lactate, brânzeturi mai ales dacă sunt fermentate, picante sau prea sărate.

Pește: grăsime cum ar fi somonul și anghila, sărată ca hamsiile, heringul și sardinele, crustaceele și moluștele.

Drojdie de bere

Ouă: prăjite sau fierte tari.

Condimente: unt, untură, ardei iute, ulei prăjit și prăjeli în general.

Legume: roșii, ardei, vinete, anghinare, varză, usturoi și ceapă cu moderație.

Fructe: fructe necoapte, lămâi, portocale și grapefruit și toate fructele acide; fructe uscate pentru conținutul ridicat de grăsimi și proteine (cu excepția caju și migdale).

Alte alimente la care trebuie să ai grijă: ciocolată, dulciuri, înghețată, fructe confiate, sosuri fierbinți, muștar, maioneză, ketchup, muștar, boia de ardei, nucșoară și șofran.

Sfaturi pe care să le transformi în reguli nutriționale în caz de gastrită (și nu numai)

Mănâncă încet și mestecă timp de cel puțin 10 secunde odată cu fiecare mușcătură:

Digestia începe în gură, prin mestecare și cu salivație. Acești doi factori fac de fapt munca stomacului mai ușoară, reducând timpul de păstrare a alimentelor în același timp. În absența acestor funcții fundamentale, stomacul este forțat să lucreze mult mai mult decât în mod normal, încetinind digestia.

Mănâncă într-un mediu relaxat, rezervându-ți timpul necesar pentru masă:

Dacă mănânci atunci când ești nervos și stresat, mâncarea împiedică fluxul sanguin corect către organele abdominale; prin urmare, acestea nu își pot face treaba așa cum ar trebui. Ia aminte: Stresul și anxietatea sunt foarte legate de stomac, atât ca organ, cât și ca meridian energetic.

Bea multă apă, mai bine dacă este dinamizată, dar la distanță de momentul  mesei:

Un exces de apă în stomac diluează sucurile gastrice făcând digestia mai puțin eficientă. Hidratarea crescută duce, de asemenea, la o mai bună funcționare a întregului tract gastrointestinal.

Dieta pentru gastrită. Mănâncă puțin, des și evită mesele copioase:

Aceasta nu este o recomandare doar pentru cei ce suferă de gastrită! Toți oamenii ar trebui să mănânce în acest fel, dar mai ales cei care suferă de gastrită ar trebui să fie foarte atenți pentru a evita episoadele neplăcute de arsură și reflux.

Prin urmare, distribuirea corectă a meselor pe parcursul zilei este o parte esențială a dietei în caz de gastrită. De asemenea, este foarte important să nu sari niciodată peste micul dejun, care ar trebui să fie într-adevăr cea mai nutritivă masă a zilei; în timp ce este important să ai o cină ușoară.

Gustările sunt folosite pentru a preveni o creștere a acidității; prin urmare, este o bună practică să incluzi în dieta ta una dimineața și una după-amiaza. Din același motiv, nu este absolut recomandat să sari peste mese sau să mănânci rapid.

 

My title page contents