Efectele mâncărurilor iuți. E indicat sau nu gustul picant?

Efectele mâncărurilor iuți. E indicat sau nu gustul picant?

Efectele mâncărurilor iuți asupra sănătății fizice și psihice. Poate că nu iubești mâncărurile condimentate, dar să știi că adăugarea de condimente îți poate îmbunătăți sănătatea fizică și psihică. Cum?

Efectele mâncărurilor iuți. Iată care sunt avantajele pe care nu trebuie să le subestimezi:

Alimentele picante sunt aproape întotdeauna un subiect de discuție: unii le iubesc, în timp ce alții nu le suportă. Unora le provoacă reflux sau se simt umflați după ce le-au consumat, alții că susțin că sunt greu de digerat. Un lucru este cert: alimentele picante ambalate sunt bogate în sare, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătății inimii. Când cumperi alimente picante, verifică ordinea ingredientelor de pe etichetă. Mai bine îți gătești propriile preparate picante. Nimic nu te împiedică să folosești un condiment picant pentru a da aromă mâncărurilor tale și a profita de unele dintre beneficiile sale pentru sănătate.

1. Efectele mâncărurilor iuți: Îmbunătățesc metabolismul

Ingredientele picante, cum ar fi ardeiul iute, conțin capsaicină, un compus activ, care ajută la creșterea metabolismului ca parte a unei diete sănătoase.

2. Pofta de dulce amânată

Mâncarea picantă funcționează într-un mod similar cu pasta de dinți: rar vrei să mai mănânci ceva dulce odată ce gura ta este curată și împrospătată.

3. Reduc inflamația

Capsaicina are proprietăți antiinflamatorii puternice.

4. Stimulează sistemul imunitar

Condimentele conțin proprietăți antioxidante și antimicrobiene care protejează organismul împotriva bacteriilor.

5. Stimulează libidoul

Consumul de alimente picante crește testosteronul, hormonul legat de libido.

6. Mâncărurile iuți pot reduce simptomele depresiei

Alimentele picante pot elibera serotonină în creier. Ceea ce ajută la îmbunătățirea stării de spirit și la ameliorarea depresiei. Reține însă, că problemele de sănătate mintală pot fi debilitante dacă nu sunt tratate. Așadar, caută ajutor profesional dacă crezi că ai o problemă și nu te baza pe mâncarea picantă ca panaceu..

Efectele mâncărurilor iuți. Când mâncarea picantă doare

La un nivel mai profund, mâncarea picantă poate răni organele interne, determinând iritarea tractului urinar și a intestinelor. Ardeiul iute nu este recomandat în dieta de reflux gastroesofagian sau în dieta celor ce suferă de gastrită și ulcer, deoarece poate agrava situația.

Mâncărurile picante și ardeii iuți nu sunt potrivite nici pentru subiecții „delicați”, cum ar fi femeile însărcinate sau care alăptează și nici pentru copiii sub 12 ani.

Când și cât să mănânci picant?

Dacă nu vrei să renunți la consumul de ardei iute, este bine să-i cunoști virtuțile și limitele, urmând câteva reguli bune:

  • nu consuma mâncare picantă mai mult de două ori pe săptămână;
  • mâncarea picantă nu se consumă pe stomacul gol;
  • ardeiul iute trebuie utilizat în cantități mici, în mesele care includ de preferință fructe și legume proaspete și produse lactate ușoare (care protejează mușchii).

Concluzie: Mâncărurile picante sunt bune, dar fără exagerare!

My title page contents