5 beneficii ale sucului de portocale pentru sănătate care te vor surprinde

Descoperă 5 beneficii ale sucului de portocale pentru sănătate care te vor surprinde! Sucul de portocale este cunoscut, iubit și apreciat în toată lumea. Este în mod natural bogat în vitamine și nutrienți importanți.

Ce motive ai pentru a include sucul de portocale în micul dejun?

Iată 5 beneficii ale sucului de portocale:

1. Bogat în nutrienți sănătoși

Pe lângă vitamina C, sucul de portocale este bogat în potasiu și acid folic. Astfel, 250 ml suc de portocale oferă aproximativ:

  • 110 calorii
  • 26 g carbohidrați
  • 67% din necesarul zilnic de vitamina C
  • 15% din necesarul zilnic de folat
  • 10% din necesarul zilnic de potasiu
  • 6% din necesarul zilnic de magneziu

Vitamina C este un antioxidant puternic și joacă un rol central în sprijinul imunitar, regenerarea oaselor, vindecarea rănilor și sănătatea gingiilor. În timp ce potasiul reglează tensiunea arterială și previne problemele osoase, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Cât despre acidul folic, acesta are un rol foarte important în sarcină; este necesar pentru sinteza ADN-ului și susține creșterea și dezvoltarea fătului.

2. Sursă bună de antioxidanți

Antioxidanții prezenți în sucul de portocale sunt benefici pentru sănătatea noastră, deoarece previn deteriorarea oxidativă, cauzată de dezechilibrul dintre antioxidanți și radicalii liberi. De asemenea, aceștia ajută la protejarea împotriva bolilor cronice, cum ar fi problemele cardiace, cancerul și diabetul.

Iată sub ce formă găsim antioxidanți în sucul de portocale:

  • Flavonoide
  • Carotenoide
  • Acid ascorbic

S-a demonstrat că un consum de două pahare de suc de portocale în fiecare zi crește puterea antioxidantă la subiecții cu colesterol și trigliceride mari. Într-un studiu pe peste 4000 de subiecți, sucul de portocale s-a dovedit a fi una dintre principalele surse de antioxidanți din dieta noastră, alături de ceai, vin, fructe de pădure, suplimente și legume.

3. Susține sănătatea inimii

Bolile de inimă reprezintă o problemă majoră, ducând la peste 17 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an. Conform cercetărilor, consumul de suc de portocale poate reduce mai mulți factori de risc pentru boli de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul. În plus, poate ajuta la menținerea unei inimi sănătoase.

Studiile arată că un consum pe termen lung de suc de portocale scade nivelul de colesterol „rău” și crește nivelul de colesterol „bun”. De asemenea, ajută la reducerea tensiunii arteriale diastolice (tensiunea arterială între două bătăi ale inimii) la adulți.

4. Ajută la prevenirea pietrelor la rinichi

Beneficiile sucului de portocale nu se opresc aici. Acest suc crește nivelul pH-ului urinei, făcând-o mai alcalină; acest lucru ajută la prevenirea formării pietrelor. Pietrele la rinichi sunt mici depozite minerale care se acumulează în rinichi, provocând simptome precum durere severă, greață și sânge în urină.

Un studiu a arătat că cei care beau cel puțin un pahar de suc de portocale pe zi au șanse cu 12% mai mici de a dezvolta pietre la rinichi, comparativ cu cei care consumă în medie o porție pe săptămână.

5. Contribuie la reducerea inflamației

Inflamațiile acute fac parte din răspunsurile imune normale pentru a proteja împotriva bolilor și infecțiilor. Cu toate acestea, menținerea pe termen lung a nivelurilor inflamatorii ridicate contribuie la dezvoltarea bolilor cronice. Niveluri crescute de markeri inflamatori, cum ar fi proteina C reactivă, interleukina și factorul de necroză tumorală-α au fost găsite la persoanele cu sindroame metabolice, boli de inimă și unele tipuri de cancer.

În această situațiie, sucul de portocale ajută la reducerea proceselor inflamatorii și a problemelor asociate. În plus, sucul de portocale are proprietăți care reduc nivelurile markerilor inflamatori legați de bolile cronice.

Dincolo de beneficii, sunt semnalate și posibile aspect negative

Pe lângă multele beneficii pentru sănătate pe care le oferă sucul de portocale, trebuie să ne amintim, de asemenea, că este bogat în zahăr și calorii!

În plus, sucul de portocale își pierde fibrele fiind astfel mai puțin sățios, ceea ce nu se întâmplă atunci când consumăm fructul întreg. Acest lucru ar putea duce la creșterea în greutate.

Totodată, consumul regulat de suc de portocale poate duce la creșterea zahărului din sânge și acesta este un factor de risc pentru diabetul de tip 2.

De aceea, controlul porțiilor și alegerea sucului de portocale proaspăt stors, fără adaos de zahăr, poate ajuta la maximizarea beneficiilor pentru sănătate, reducând în același timp riscul de efecte adverse.

My title page contents