8 proprietăți ale ceaiului Matcha pentru care ar trebui să-l bei în fiecare zi

8 proprietăți ale ceaiului Matcha pentru care ar trebui să-l bei în fiecare zi

Îți prezint în cele cel urmează, 8 proprietăți ale ceaiului Matcha. Ceaiul Matcha este un ceai fin sub formă de pudră, de origine japoneză, care reprezintă esența ceaiului verde, cu proprietăți organoleptice și nutritive unice. Ceaiul Matcha din Japonia este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate și ajută la menținerea în formă. 

Ceaiul Matcha este un ceai verde fin care este cultivat numai în Japonia, unde condițiile speciale de mediu și climă conferă frunzelor Camelia sinensis proprietăți unice.

De ce este atât de prețios ceaiul Matcha?

O particularitate aparte constă în faptul că, în ultimele 20-60 de zile înainte de recoltare, frunzele de ceai sunt acoperite pentru a fi protejate de soare. Totodată și pentru a garanta o acumulare de clorofilă și teanină, păstrând nutrienții prețioși conținuti în frunze. După recoltare, frunzele sunt prelucrate pentru a limita procesele de oxidare, prin diferite faze care includ aburirea, uscarea ulterioară și, în final, măcinarea. Acestea sunt, atent selecționate manual și măcinate încet în piatră de granit până când se obține o pudră foarte moale, foarte fină și parfumată, cu calități nutritive și organoleptice incredibile. În plus, trebuie remarcată culoarea caracteristică verde intens, aprins, datorită prezenței clorofilei. Aceasta rămâne aproape neschimbată în procesul de producție.

Însă, dincolo de toate, calitatea și proprietățile ceaiului verde matcha sunt influențate de plantație și de metoda de prelucrare. Astfel, principalele soiuri sunt Okumidori, Samudori, Asahi și Yabukita. Acesta din urmă este cel principal, din care se obține ceaiul Matcha, considerat cel mai bun și mai valoros.

Un alt aspect caracteristic și foarte prețios (pentru sănătatea noastră) al acestui ceai este dat de faptul că acesta este singurul ceai pentru care se poate folosi toată frunza. Ca urmare, organismul nostru va beneficia de toți nutrienții (atât solubili, cât și insolubili) din ceai.

Iată 8 proprietăți și beneficii ale ceaiului Matcha:

1. Este un antioxidant foarte puternic

Antioxidanții sunt un complex de nutrienți și enzime cu sarcina de a ne proteja celulele și ADN-ul. Ajută la prevenirea și încetinirea îmbătrânirii țesuturilor (de exemplu a pielii) și a degenerării celulare (consecință directă a unor patologii grave, precum cancerul).

Antioxidanții pot fi găsiți în diverse alimente (de exemplu, ciocolată neagră, unele legume, fructe proaspete și uscate etc.). Cu toate acestea, trebuie să știi că ceaiul Matcha conține de fapt un nivel foarte ridicat de antioxidanți (aproximativ de 5 ori mai mult decât orice alt aliment).

 2. Întărește sistemul imunitar

Studii științifice recente au demonstrat că nutrienții conținuti în ceaiul Matcha au proprietăți antibiotice. Acestea sunt eficiente în promovarea sănătății generale.

De fapt, o singură cană de ceai Matcha (aproximativ 1g-1,5g) oferă cantități mari de potasiu, fier, proteine, calciu, mangan, acid folic, fluor, zinc și vitaminele A și C. Precum și antioxidanți, catechine EGCg, polifenoli şi L-teanină. Practic, toate substanțele care acționează colectiv pentru a întări sistemul imunitar.

3. Este un excelent înlocuitor de cafea

Deși toate tipurile de ceai conțin în mod natural cofeină, Matcha este singurul ceai din care se consumă întreaga frunză. În consecință, conținutul de cofeină și aportul de energie primite vor fi și mai mari. Se spune că samuraii japonezi au băut matcha înainte de fiecare bătălie, având în vedere proprietățile energizante eficiente ale acestui ceai.

Energia și rezistența obținute dintr-o ceașcă de ceai Matcha poate dura până la 6 ore. În plus, datorită prezenței teofilinei și L-teaninei în ceai, nu vor exista efecte secundare (cum ar fi nervozitate, hipertensiune, tahicardie, agitație, etc.), adesea experimentate de băutorii de cafea, băuturi energizante etc.

4. Calmează și relaxează (fără a provoca somn)

De sute și sute de ani, ceaiul Matcha a fost băut de călugării budiști japonezi înainte de sesiunile de meditație, deoarece îi ajutau să se relaxeze și, în același timp, să rămână vigilenți. Acest rezultat excepțional se datorează prezenței în Matcha a L-teaninei, un aminoacid care favorizează producerea undelor alfa în creier și care duce la o stare de calm și relaxare (dar fără a induce somnolenţă); aceasta este cuplată cu eliberarea de energie din cofeină și teofilină, care are loc într-un ritm foarte gradual. Aceasta permite organismului să se descurce în mod natural și susținut (timp de 3-6 ore).

Prin urmare, L-Teanina încurajează trecerea de la undele cerebrale beta (de excitare mentală), la undele cerebrale alfa (de relaxare), reușind astfel să aducă atât liniște și calm, cât și claritate mentală și vigilență.

5. Crește capacitatea de concentrare și atenția

Pentru a întări cele spuse anterior, de menționat că un alt efect al L-teaninei este secreția de dopamină și serotonină. Substanțe care ajută la îmbunătățirea stării de spirit, a memoriei și a concentrării. Din nou, datorită efectului stimulator al L-teaninei asupra undelor alfa ale creierului, există, prin urmare, o creștere semnificativă a capacității mentale, a concentrării și a atenției.

6. Ajută la reducerea colesterolului rău (LDL) și la prevenirea bolilor de inimă

După cum se arată în unele studii, persoanele care beau în mod regulat ceai verde Matcha au niveluri mai scăzute de colesterol LDL (rău). În același timp, prezintă niveluri mai ridicate de colesterol HDL (bun).

În plus, un studiu al Școlii de Medicină Harvard a raportat că persoanele care beau ceai Matcha au cu 11% mai puține șanse de a dezvolta boli cardiovasculare decât cei care nu beau un astfel de ceai.

7. Promovează accelerarea metabolismului

Unele studii au arătat recent că ceaiul Matcha este capabil să stimuleze metabolismul în corpul uman, arzând astfel grăsimile nedorite de până la patru ori mai repede decât media.

Toate acestea, fără efecte secundare precum creșterea tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac.

 8. Are un conținut ridicat de fibre

Frunzele de ceai matcha conțin o cantitate mare de fibre alimentare usor de absorbit, eficiente pentru combaterea problemelor precum constipatia. În plus, ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

My title page contents