Sport după cezariană. Ce trebuie și ce nu ar trebui să faci

Sport după cezariană. Ce trebuie și ce nu ar trebui să faci

Poți face sport după cezariană? Multe femei se întreabă când pot face exerciții fizice după naștere. Nu există două nașteri la fel, de aceea fiecare caz trebuie evaluat în funcție de nevoile mamei. 

Oricât de întâlnite au devenit nașterile prin cezariană, procedura este încă o intervenție chirurgicală majoră și trebuie tratată ca atare. Ca toate celelalte intervenții chirurgicale majore, săptămânile care urmează unei astfel de intervenții necesită mult timp pentru recuperarea și vindecarea corespunzătoare.

De obicei, este nevoie de o perioadă mai mare de așteptare decât după nașterea naturală. Nu te forța să faci mișcare, deoarece aceasta poate duce la creșterea riscului de infecție și alte complicații care îți pot face perioada de recuperare mai complicată.

Sport după cezariană. Când este sigur să faci exerciții fizice după cezariană?

Ideal ar fi după cel puțin 6 săptămâni de la naștere și după ce ai consultat medicul. Chiar și femeile în formă excelentă, care au trecut printr-o naștere ușoară, trebuie să fie precaute legat de exercițiile postnatale. Nașterea prin cezariană este traumatizantă pentru organism, prin definiție, iar suprasolicitarea organismului poate cauza tot felul de probleme.

Dacă totuși vrei să faci puțină mișcare înainte de controlul de 6-8 săptămâni de la naștere, începe cu o activitate blândă, cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos.

Exerciții blânde pentru primele șase săptămâni

Iată câteva lucruri pe care le poți face imediat ce te simți în stare:

Mersul pe jos. Imediat ce te poți ridica și deplasa, poți face plimbări prin casă sau în jurul acesteia (în curte, dacă ai). Probabil vei simți nevoia să faci puțină mișcare și te vei simți bine.

Exerciții pentru zona pelviană. Este posibil să fi făcut deja exerciții pentru mușchii podelei pelviene pe toată durata sarcinii. Discută cu medicul tău când poți relua exercițiile Kegel, pentru a-ți consolida mușchii podelei pelviene care susțin vezica, intestinul și uterul.

Practică o postură bună. Sarcina, cezariana și alăptarea, toate acestea pot contribui la un spate și umeri înclinați și burtă bombată. Încearcă să stai cu spatele drept și cu umerii trași pe spate. Acest lucru te va ajuta să-ți consolidezi mușchii stomacului și să-ți susții spatele.

Sport după cezariană. Exerciții cardio după cezariană

Poți obține prin sport un abdomen tonifiat, dar nu vei reuși să reduci burtica după sarcină fără exerciții cardio.

Începe cu antrenamente cardio cu impact scăzut pentru primele patru până la șase luni după cezariană. Încearcă aceste exerciții:

  • Mers pe jos;
  • Înot;
  • Aerobic de apă;
  • Ciclism;
  • Bicicleta eliptică.

Pe măsură ce acumulezi rezistență și forță, crește treptat intensitatea antrenamentelor tale.

 

 

My title page contents