Îngrijirea după cezariană și stabilirea unor așteptări rezonabile de recuperare pot face ca depășirea perioadei să se facă relativ ușor.

Perioada de după nașterea prin cezariană poate avea un impact semnificativ asupra stării generale a proaspetei mămici. Îngrijirea după cezariană și stabilirea unor așteptări rezonabile de recuperare pot face ca depășirea perioadei să se facă relativ ușor.

 

Pentru ca îngrijirea după cezariană să aducă rezultatele așteptate în cel mai scurt timp, este foarte important să fie urmate întocmai recomandările medicului. Exagerările și forțarea limitelor nu au niciun rost, obiectivul principal fiind doar acela de a reveni, încet-încet, la ”capacitatea maximă” de funcționare. Îngrijirea unui nou născut este solicitantă, de aceea este bine să îți aduni toate forțele înainte de a intra într-o cursă care se anunță lungă. Nu toate mămicile se recuperează la fel de ușor. Pentru unele procesul poate fi mai rapid, pentru altele mai îndelungat. Până la urmă este vorba despre o intervenție chirurgicală, chiar dacă ea a devenit una de rutină. Sfaturile pe care ți le oferim mai jos sunt folositoare pentru exact această perioadă post-operatorie, pe care îți dorim să o depășești cât mai repede.

Odihnește-te

Sună ciudat și aproape nerealist, nu-i așa? Te întrebi și tu cum să te odihnești când micuțul abia venit pe lume are nevoie să fie hrănit, schimbat, îmbăiat, plimbat, alintat. În primul rând ar trebui să profiți de această perioadă în care bebelușul doarme foarte mult. Și să dormi și tu odată cu el. În afară de hrănire, toate celelalte lucruri pot fi făcute și de tati sau de bunici. Sau de oricine se oferă să te ajute. Nu încerca să fii tu eroina casei și să le faci pe toate. Cel puțin o perioadă, până îți revii. Orice treabă ai avea, poate să aștepte. Deocamdată tu și bebelușul sunteți cei mai importanți. Învață să mai și amâni lucrurile care suportă amânări.

Plimbă-te

Roagă-ți „ajutoarele” să îți coboare căruciorul și să îți aducă puiul, apoi pornește la plimbare. Aerul curat este bun pentru micuț, iar mișcarea este bună pentru tine, reducând riscul formării de cheaguri de sânge. Plimbă-te în fiecare zi, împrietenește-te cu alte mămici, socializează. Plimbările în ar liber sunt folositoare și pentru sănătatea fizică, și pentru cea psihică.

Cere ajutor

Nou-născuții sunt pretențioși, iar îngrijirea lor poate fi epuizantă. Dacă nimeni din familie nu s-a oferit să te ajute în această perioadă de recuperare, cere-le „de la obraz”! Poate că nu a fost dezinteres din partea lor, ci doar și-au imaginat că ai nevoie de intimitate.

Urmărește semnele de infecție

E posibil ca medicul să-ți fi cerut deja să îți măsori zilnic temperatura. Scopul este monitorizarea semnelor care pot anunța prezența unei infecții. Pe lângă aceasta, fii atentă și la alte semne precum durerile intense, frisoanele și modificarea aspectului inciziei. Dacă aceasta capătă o culoare roșiatică, ia legătura cu medicul.

Combate constipația

Combinația dintre schimbările hormonale, mușchii slăbiți ai stomacului și petrecerea timpului mai mult stând așezată, poate duce la constipație. Iar constipația poate fi severă și dureroasă. Și de suferit poate avea chiar incizia. Consumă cât mai multă apă (lichidele te ajută și în producerea de lapte) și mănâncă alimente bogate în fibre (legume și fructe). Nu folosi niciun laxativ fără să discuți cu medicul.

Gestionează-ți emoțiile

Nașterea este o experiență emoțională pentru toți cei implicați. Cu atât mai mult pentru mamă. În special în cazurile în care s-a dorit o naștere naturală însă condițiile au impus cezariana, se poate vorbi despre o traumă și poți experimenta sentimente de vină și rușine. Dacă mai adăugăm și posibilitatea instalării depresiei post-partum, lucrurile arată cu adevărat îngrijorător. Nu ține ascunse în tine toate aceste emoții. Discută cu partenerul, cu un prieten sau cu un terapeut, la nevoie. Asistența de specialitate oferită de la primele semne reduce considerabil riscurile de agravare a situației.

Solicită sfaturi pentru alăptare

Se știe, după operația cezariană lactația se poate instala mai greu și alăptarea poate fi mai dificilă. Nu dispera și nu renunța. Un consultant în lactație te va putea ajuta să alăptezi cu succes.

Când să te adresezui medicului

După operația cezariană mergi la controale ori de câte ori îți recomandă medicul. În plus, adresează-te acestuia din proprie inițiativă, chiar de urgență, dacă te confrunți cu una dintre următoarele probleme:

  • crampe uterine intense;
  • sângerări;
  • scurgeri la nivelul inciziei;
  • dificultăți în a urina;
  • edeme la nivelul membrelor inferioare;
  • dureri de cap frecvente;
  • dificultăți de respirație;
  • stări de anxietate.
My title page contents