Cum corectezi cicatricile? Stii? După o operație de cezariana sau după o acnee mai agresivă, corpul tău începe să se refacă. În urma inciziilor făcute pe piele, formarea unei cicatrici vizibile este aproape inevitabilă dacă nu faci nimic pentru a o preveni. Chiar dacă nu sunt foarte accentuate și vizibile, imperfecțiunile rămase creează o stare de disconfort și ne fac să ne simțim stânjeniți.

 

Aspectul inestetic al unei cicatrici sau al unor defecte tegumentare poate fi îmbunătățit substanțial printr-o operație de revizie, cu excizia cicatricii, resuturarea marginilor cu țesut normal și eventual modificarea formei și orientării plăgii. Scopul intervenției este de a obține o cicatrice fină, situată în plan cu țesuturile adiacente și având aproximativ aceeași culoare cu acestea. Trebuie să reținem de la început că un chirurg plastician nu poate face să dispară cicatricile, poate doar să le facă cât mai puțin vizibile. Revizia unei cicatrici nu trebuie efectuată prematur, fiind necesară o perioadă de minim 6 luni pentru vindecarea cicatricii, perioadă în care nu este indicată intervenția.

Laser

Deși revizia unei cicatrici impune frecvent o intervenție chirurgicală, tratamentul nechirurgical trebuie luat în considerare, chiar înaintea altor opțiuni.

În prezent, tehnicile medicale avansate permit repararea cicatricilor folosind tratamentele LASER, fiind cea mai eficientă metodă pentru repararea cicatricilor prin reducerea inflamatiei si îndepărtarea stratului superficial al pielii cu ajutorul energiei luminoase pulsate de nivel scăzut sau cu un fascicul luminos continuu.

 

„Perfecționarea și avansarea tehnologiei la nivel mondial, ne-a oferit șansa de a putea utiliza în România cele mai eficiente tipuri de LASER pentru cicatricile apărute în urma intervențiilor chirurgicale sau a cicatricilor postacnee și anume Pulsed Dye LASER si laserul fracțional cu CO2.

 

Laser vascular

Pulsed Dye LASER este un laser vascular care  folosit imediat dupa închiderea plăgilor scade inflamația, grăbește vindecarea și induce o cicatrizare de calitate. Sunt necesare 3-4 ședințe la interval de aproximativ 6 săptămâni. În situația cicatricilor mature, LASER-ul fracțional creează canale microscopice care rup fibroza și eliberează tensiunile formate  în țesut, declanșând producția de noi fibre de colagen și elastină. Porțiunile de țesut neatins promovează o epitelizare rapidă, concretizându–se într-un timp scurt de vindecare.

Cum e?

Când se vindecă, țesutul distrus este înlocuit cu unul nou și sănătos. Recomand una-două ședințe de terapie cu laserul fracțional cu CO2, pe an pentru ameliorarea semnificativă a aspectului pielii. Este important de menționat că acest tip de tratament implică o recuperare rapidă în cateva zile”, ne-a declarat medicul specialist Andrei Martin, fondatorul și directorul medical al clinicilor Medispa din Cluj, București și Baia Mare.

Laserul fracțional cu CO2

Potrivit acestuia, rezultatul folosirii acestui tip de laser este o regenerare profundă  a epidermei care îmbunătățește dramatic elasticitatea și aspectul cicatricei. Laserul fracțional cu CO2 este extrem de eficient nu doar în cazul cicatricilor postacnee, ci și a cicatricilor chirurgicale precum cele rămase în urma nașterii prin cezariană, care pot fi vizibil diminuate.

Peeling de ce fel?

Alte opțiuni nechirurgicale recomandate de Dr. Andrei Martin la Clinica Medispa sunt: peeling-urile chimice, microdermoabraziunea și fillerii dermici

În cazul peeling-urilor chimice – un acid puternic este aplicat pe piele  de către dermatolog pentru a îndepărta straturile superficiale ale pielii. Această procedură va face ca pielea să se exfolieze iar  în 10-14 zile o să apară o piele nouă. Toate peeling-urile ca si procedurile LASER  necesită o îngrijire specifică postprocedură, fiind necesară fotoprotecția pentru a preveni complicațiile.

Microdermoabraziunea 

Microdermoabraziunea – deși nu este tratamentul de elecție pentru cicatricile postacnee, microdermoabraziunea îmbunătățește aspectul cicatricilor ușoare postacnee. În timpul acestei proceduri, un strat de la suprafața pielii este îndepărtat. Avantajul procedurii este că nu necesită timp de recuperare și este nedureroasă.

Rezultate spectaculoase

Fillerii dermici – injectați în cicatrici, ridică straturile superficiale ale pielii care astfel, devine netedă. Cea mai frecvent folosită substanță este acidul hialuronic.  Avantaj: efect imediat cu rezultate spectaculoase. Dezavantaj: efectul nu e permanent, fiind necesară reinjectarea la interval de câteva luni.

 

My title page contents