Pe măsură ce trece timpul, începi să cauți soluții pentru slăbirea după sarcină.

Când te vezi cu bebelușul în brațe nici nu te mai gândești la cele câteva kilograme în plus cu care ai rămas după naștere. Dar, pe măsură ce trece timpul, începi să cauți soluții pentru slăbirea după sarcină.

 

Ți-e gândul la silueta pe care o aveai înainte de a rămâne însărcinată și ți-o dorești înapoi, nu-i așa? Slăbirea după sarcină este preocuparea tuturor tinerelor mămici, nu doar a ta. Pentru că sunt prea puține norocoasele care se pot lăuda că au revenit imediat la greutatea pe care o aveau.

Fără regim în primele șase luni

În primul rând trebuie să știi că, atâta vreme cât alăptezi, nu este recomandat să urmezi vreo dietă. Poate că tu ai avea de câștigat, însă micuțul tău are de pierdut. Nutrienți. Mulți nutrienți. Așa că ai răbdare, măcar șase luni. În plus, este foarte posibil ca în acest răstimp deja să pierzi o parte din surplusul de kilograme. Nu, nu este mit, alăptarea te ajută să slăbești, arzând circa 500 de calorii, zilnic. O dietă, în schimb, dincolo de deserviciile aduse bebelușului, îți pune în pericol sănătatea. Un regim restrictiv reduce nivelurile de calciu, fier, sodiu, potasiu, vitamine și minerale. Consecința? Probleme cardiologice, dermatologice, hepatice, musculare, osoase, hormonale sau ale sistemului nervos.

Slăbirea după sarcină

În niciun caz să nu te gândești că înfometându-te vei slăbi mai repede. Te vei îmbolnăvi mai  repede. Din cauza nivelului scăzut de energie vei fi incapabilă să ai grijă de copil și de casă. Tot repede. Și mai știi ceva? Tot chinul ăsta va fi zadarnic. Organismul este atât de isteț încât cu cât vei mânca mai puțin, cu atât își va face el depozite mai mari. Primind prea puțină hrană, metabolismul își încetinește activitatea și începe să stocheze fiecare dumicat primit. Iar rezultatul pe care îl vei obține va fi invers celui dorit.

Ia-o ușor cu slăbitul. Întâi elimină dulciurile și sucurile, dacă ești consumatoare. Apoi pâinea. Evită pe cât poți pastele făinoase, orezul și cartofii (mai cu seamă prăjiți). Uită de grăsimi și de mezeluri. Mănâncă legume crude și verdețuri – sub formă de salate -, fierte sau preparate la abur. Prietene să-ți fie carnea slabă (pui, curcan, vită) și peștele. De asemenea, include în alimentația ta cât mai multe lactate, de preferință cu un conținut redus de grăsimi. Chiar dacă ai auzit că pentru a slăbi ai voie ca pe lângă legume să consumi și multe fructe, află că nu e chiar așa. Fructele conțin zaharuri, deci nu e bine să exagerezi cu ele. Cu ce poți exagera este apa. Doi, chiar și trei litri pe zi.

Mișcarea face diferența. La cântar…

Dacă îți voi spune să faci sport, o să zici că nu ai timp de sală, fiind ocupată cu cel mic. Păi am zis eu sală?! Am zis sport. Asta poate să însemne exerciții făcute acasă, pe covor. Sau urcat și coborât scările blocului în care locuiești. Sau mers pe jos la cumpărături. Sau plimbări lungi cu copilul, dacă vremea permite. Vezi că există variante? Cu o precizare care se impune: dacă ai născut prin operație cezariană, nu face eforturi prea mari. Cel puțin deocamdată. Dacă ești genul care mergea la sală regulat și abia aștepți să te întâlnești cu ea, discută mai întâi cu medicul tău. Dacă el îți dă voie, facă-se voia lui. De fapt a ta. Și un ultim lucru: nu îți dori să slăbești mai mult de 500 de grame pe săptămână. Mai lent e mai sănătos și mai bine. Succes!

My title page contents