Bolile copilăriei afectează și adulții! De ce trebuie acordată o atenție mult mai mare?

Bolile copilăriei afectează și adulții! De ce trebuie acordată o atenție mult mai mare?

Știai că bolile copilăriei afectează și adulții? Boli precum varicela, pojarul și oreionul sunt cunoscute sub numele de boli ale copilăriei. Aceste boli, care sunt contagioase și se răspândesc rapid dacă nu le tratăm cu seriozitate, pot fi mai riscante pentru adulți.

La adulți, „infecțiile din copilărie” sunt mult mai grave, adesea însoțite de complicații care pot duce chiar la moarte. În ultimii ani, prevalența rujeolei, oreionului, rubeolei și a altor infecții la adulți a crescut.

Iată cum bolile copilăriei afectează și adulții:

Varicela este mai severă la adulți

Varicela se dezvoltă de obicei la copii, dar poate apărea și la adulți. Ca și în cazul altor boli infecțioase din copilărie, varicela este mai severă și adesea fatală în cazul adulților. Potrivit unor studii, bărbații sunt cei mai afectați, în principal cei din grupa de vârstă cuprinsă între 18 și 23 de ani.

Simptomele la adulți nu diferă mult de cele la copii, dar boala este mult mai severă în cazul celor dintâi. În mai mult de 80% dintre cazuri, evoluția bolii este moderată și 8% este severă. În timp ce în unele cazuri se înregistrează decese. Boala la adulți se dezvoltă de obicei acut cu o creștere a temperaturii corpului (până la 39-40° C), stare generală de rău acută, slăbiciune, cefalee. Conform specialiștilor, natura erupției cutanate este destul de tipică, dar în cazul adulților se caracterizează prin ganglioni limfatici extinși, rari prezenți la copii.

Un alt aspect de luat în calcul: Infecția cu varicelă care apare la adulți poate provoca uneori sângerări și probleme de coagulare. În plus, determină o scădere a numărului de celule numite trombocite și poate afecta factorii de coagulare. Această situație poate duce, de asemenea, la riscuri mortale. Cu toate acestea, atunci când virusul varicelei se răspândește la creier, acesta poate provoca meningită și inflamații ale creierului și infecții pulmonare.

Oreionul poate provoca infertilitate la adulți

Oreionul, care este tot o boală infecțioasă, poate apărea în principal la sfârșitul iernii și primăvara. Este frecvent întâlnit la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani, dar acesta poate fi întâlnit și la adulți. Poate provoca inflamații ale glandelor salivare, ale creierului, rinichilor, pancreasului și nervilor.

Orhita, cunoscută sub numele de inflamație a testiculelor, se poate dezvolta la bărbații cu oreion. Nu este cazul oreionului prezent înainte de adolescență. Oreionul provoacă orhită la o rată de 25%, în special la bărbații adulți. Deși nu este frecventă, infertilitatea se poate dezvolta în orhita bilaterală. În plus, surditatea poate fi experimentată în timpul bolii (formă severă) și după răspândirea acesteia. De asemenea, oreionul, care poate provoca infertilitate din cauza inflamației ovarelor la femei, poate duce la riscul de avort spontan, dacă apare în perioada timpurie a sarcinii.

În prezent, mai mult de 30% din populația adultă nu are imunitate împotriva acestei boli „infantile”. La adulți, boala se caracterizează printr-un debut acut cu:

  • o creștere a temperaturii corpului până la 38-40° C;
  • cu apariția semnelor de intoxicație generală;
  • cu dureri și un sentiment de tensiune în regiunea parotidă, tinitus (țiuitul urechilor);
  • majoritatea au leziuni bilaterale ale glandelor salivare parotide.

În 4-5 zile, leziunea atinge maximul și dispare după alte 7-10 zile. Pentru adulți, implicarea frecventă a sistemului nervos în proces este caracteristică; ceea ce indică severitatea bolii. De asemenea, pancreasul este adesea afectat; ceea ce se manifestă prin dureri abdominale, greață și vărsături. În aproximativ 4% din cazuri (și acest lucru este foarte mult) se ajunge la meningită.

Bolile copilăriei afectează și adulții. Rujeola și rubeola devin mai periculoase la femeile gravide

Rujeola

Apare cel mai mult în perioada de iarnă și primăvară, se manifestă prin febră și erupții cutanate. Deși este cunoscută ca fiind una dintre bolile copilăriei, ea poate fi transmisă adulților care nu au avut niciodată această boală înainte. Rujeola, care poate provoca diaree, inflamația plămânilor, laringelui și a urechii medii, poate fi periculoasă în unele cazuri.

Deși virusul rujeolei nu provoacă o anomalie fătului în timpul sarcinii, acesta crește riscul de avort spontan, de naștere prematură și greutate mică la naștere. Femeile care nu au imunitate înainte de sarcină trebuie vaccinate. În plus, acestea nu trebuie să rămână însărcinate în termen de 3 luni de la vaccinare. În timpul sarcinii nu poate fi efectuat vaccinul antirujeolic.

Adulții cu rujeolă, de regulă, manifestă o conjunctivită moderată din prima zi de boală. În același timp, nu există simptome atât de frecvente ale bolii ca în cazul copiilor, cum ar fi angina catarală, umflarea feței; modificările faringelui sunt limitate numai la roșeața peretelui faringian posterior. Spre deosebire de copii, la pacienții adulți, nu există tuse violentă, dificultăți de respirație, dar pot fi dezvoltate traheită și bronșită.

La adulți, durata perioadei catarale (faza inițială a bolii) este în medie de 3-4 zile. Spre deosebire de copii, se caracterizează prin gradualitatea apariției și dezvoltării simptomelor cu o creștere pe întreaga perioadă.

Perioada erupției cutanate își menține caracteristicile obișnuite: fazele de manifestare, cu răspândirea de la față la trunchi și membre și erupții cutanate tipice pentru rujeolă; pete Koplik – pete alb-gri specifice rujeolei care apar în cavitatea bucală și se remarcă printr-o suprafață roșie cu un punct alb în centru. Simptomele rujeolei din faza a doua pot dura între 3 și 5 zile. Petele Koplik dispar după aproximativ 18-20 de ore; moment în care boala intră în a treia etapă, acută.

Rujeola severă este mai frecventă la adulți (în special la cei peste 70 de ani). Fiecare a cincea persoană poate avea complicații; cel mai adesea acestea sunt sinuzită, otită medie, meningită mai puțin frecventă, pneumonie.

Rubeola

Rubeola este considerată o boală ușoară. Boala este larg răspândită atât la copii, cât și la adulți. Dintre toate cazurile, mai mult de 80% sunt copii, în principal cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani. Cu toate acestea, în ultimii ani, adulții au fost implicați activ în procesul epidemic, a cărui pondere în structura totală a cazurilor este de aproximativ 15% pe an.

În total, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, rubeola afectează aproximativ 300 de mii de copii pe an. Dacă rubeola este contractată în timpul sarcinii, boala poate fi transmisă fătului. Se știe că atunci când o femeie se infectează în prima săptămână de sarcină, fătul este afectat în 80% din cazuri; la 2-4 săptămâni – în 60%; la 5-8 săptămâni – în 30%, iar la 9-12 săptămâni – la 10%. În schimb, dacă infecția apare la o dată ulterioară, probabilitatea de a dezvolta malformații fetale scade. Totuși, chiar și la 5 luni există încă un pericol pentru 1 din 10 copii.

Deși virusul rubeolei nu lasă o urmă negativă asupra mamei, acesta poate provoca efecte permanente, cum ar fi probleme cardiace, pierderea auzului, retard mental și leziuni cerebrale în cazul copilului.

Boala la adulți se caracterizează printr-un curs mai sever; adesea cu febră prelungită, leziuni ale articulațiilor și organelor interne. Printre complicațiile pentru adulți, artralgii (dureri articulare) și artrită (inflamația articulațiilor) sunt mai frecvente, dezvoltându-se la 3 din 4 pacienți, în special la femei.

 

My title page contents