Lapte de capră - Poate fi dat bebelușului în primul an de viață?

Lapte de capră – Poate fi dat bebelușului în primul an de viață? Multe mame care se luptă cu alăptarea se întreabă dacă laptele de capră ar putea fi o soluție pentru copilul lor. Mai ales, în cazul în care bebelușul nu tolerează bine sau refuză alte tipuri de lapte. O problemă semnificativă, mai ales într-o fază în care bebelușul este hrănit exclusiv cu acest aliment.

Laptele este primul aliment pe care îl consumăm atunci când venim pe lume. De asemenea, este singurul pentru primele luni ale vieții noastre. Apoi, în multe cazuri continuăm să-l consumăm în mod regulat chiar și la vârsta adultă.

Enza D’Auria, medic alergolog pediatru la un spital din Milano oferă câteva sfaturi în acest sens:

Dacă bebelușul este alergic la proteinele din lapte… poate consuma lapte de capră?

„Laptele de capră nemodificat, așa cum apare în mod natural, nu este recomandat în primul an de viață. Dacă bebelușul are o alergie documentată la proteinele din lapte, cu atât mai mult, laptele de capră nu este recomandat ca înlocuitor. Într-un procent foarte mare de cazuri, peste 90%, are o reactivitate încrucișată cu proteinele din laptele de vacă.”, explică medicul.

Prin urmare, persoanele care suferă de alergii nu îl tolerează. Oferindu-l copilului, există riscul de a provoca simptome tipice unor boli: de la dermatită atopică, la urticarie, la probleme gastrointestinale până la reacție anafilactică. În cazurile de alergie la proteinele din lapte, „prima alegere este laptele hidrolizat”, explică Enza D’Auria.

Laptele hidrolizat este un produs dezvoltat pentru a fi administrat bebelușilor care suferă de alergii la proteinele din laptele de vacă. Acestea prezintă compuși proteici împărțiți în fragmente foarte mici pentru a le facilita absorbția; totodată pentru a le reduce capacitatea de a produce o reacție alergică.

Caracteristicile nutriționale ale laptelui de capră

Laptele de capră are unele diferențe nutriționale față de laptele de vacă; este mai caloric, deoarece conține o cantitate mai mare de grăsimi. Totuși, tipul de grăsimi prezente și un conținut mai mic de cazeină îl fac mai ușor digerabil. Are un conținut mai mare de calciu decât laptele de vacă; în timp ce are deficit de vitamina B12 și acid folic.

Laptele de capră conține lactoză la fel ca laptele de vacă. Așadar, nu este potrivit pentru cei care suferă de intoleranță la lactoză. Se poate spune că laptele de capră este mai potrivit pentru băieții în creștere și pentru femeile în vârstă sau la menopauză. În timp ce nu este recomandat femeilor însărcinate și celor care doresc să piardă în greutate.

Poate fi dat lapte de capră copiilor sub un an?

Laptele de capră are un gust bun, tolerat de copii. Cu toate acestea, acest tip de lapte are și defecte nutriționale. Specialistul precizează: „Conținutul său de proteine este de peste trei ori mai mare decât cel al laptelui matern”. Astfel, există riscul ca un copil hrănit cu acest tip de lapte să devină supraponderal sau chiar obez.

Specialistul accentuează importanța consultării medicului, înainte de introducerea unor alimente speciale, așa cum este și laptele de capră. Pentru a nu priva inutil copilul de proteine și săruri minerale prețioase pentru creșterea sa.

Cu toate precauțiile amintite, laptele de capră poate fi administrat în anumite cazuri. Însă, doar dacă e recomandat de către medicul pediatru.

„Laptele matern rămâne întotdeauna <standardul de aur>, atunci când este disponibil. În cazul în care, totuși, din orice motiv, mama este forțată să oprească alăptarea, alternativ, există diferite tipuri de formule pe piață; a căror indicație depinde întotdeauna de medic”, conchide expertul.

sursa: https://quimamme.corriere.it/neonati/svezzamento/latte-di-capra-nel-primo-anno

My title page contents