Ce nu-ți spune nimeni despre naștere

De la testul de sarcină pozitiv și până la naștere este o continuă dulce așteptare. Citești, te informezi, asculți sfaturile și poveștile prietenelor care au trăit deja experiența. Și totuși, ce nu-ți spune nimeni despre naștere?

 

Ce ar trebui să reții, în primul rând, este că nici toate sarcinile și nici toate nașterile nu sunt trase la indigo. Fiecare femeie are particularitățile ei. Nici două sarcini sau două nașteri ale aceleiași femei nu seamănă între ele… La unele lucruri te poți aștepta, la altele nu. Dar ce nu-ți spune nimeni despre naștere este că doare ca naiba. Cu adevărat. Și alte câteva lucruri. Pe care noi, însă, ți le spunem.

Ce nu-ți spune nimeni despre naștere

Oricât de multe lucruri crezi că știi deja, cel mai probabil că în acele momente de intensă emoție le vei uita. Iar multe altele poate că nici nu le vei fi știut. Mai bine citește acum despre unele dintre ele și – cine știe? – poate rămâi cu ceva informații.

Planul tău de naștere ar putea fi… inutil

Este exact ca vorba aia „Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Adică tu, femeie organizată, să îți faci un adevărat „desfășurător” și în Ziua Z nimic să nu iasă cum ai planificat. E valabil și pentru nașterea naturală, și pentru cea prin cezariană. Da, da, aia programată. Cine spune că te scutește de orice surpriză?! Ceea ce se întâmplă de fapt în timpul nașterii poate fi imprevizibil. Poate că numai conținutul bagajului pentru maternitate să fie o constantă în care nu se va schimba nimic.

S-ar putea ca travaliul să nu fie cea mai puternică durere din viața ta

Sigur, nu e cazul să pleci pe ideea asta și să ai convingerea că tu vei fi cea care va scăpa de durerile crunte. Mama Natură nu ne prea scutește de ele. Doar că oxitocina (hormonul iubirii) eliberată de organism în acele momente ne mai ajută și ea cum poate. În unele cazuri, rare, unele femei foarte norocoase au parte de mai multă oxitocină decat altele. Și pot avea chiar și orgasm în timpul travaliului.

Vei fi lăsată și pe cont propriu

În special dacă vei naște natural, nu îți imagina că personalul medical va roi pe lângă tine în timpul travaliului, ca în filme. Realitatea este că dacă lucrurile progresează în mod corect, așa cum trebuie și cum se așteaptă medicul, îți vei „petrece” travaliul în… intimitate. Adică fără o armată albă prin preajma ta.

Nu vei avea voie să mănânci în timpul travaliului

S-ar putea să vrei să ronțăi ceva, mai ales dacă te vei afla mai multe ore în travaliu. Inclusiv în cele de masă. Din păcate nu ai voie decât lichide, gen supă clară, strecurată. Și la un moment dat oricum nu o să-ți mai ardă de mâncare…

Este posibil să… te scapi

Din cauza efortului depus în timpul travaliului și împingând ca să iasă bebelușul, s-ar putea să ai un… accident. Numărul 2. Nu trebuie să fii îngrozită la gândul că ți se poate întâmpla asta. Medicii, asistentele, toți știu deja că este un lucru perfect normal.

My title page contents