Cât de periculos este alcoolul în timpul sarcinii

Tu știi cât de periculos este alcoolul în timpul sarcinii? Da, un copil trebuie protejat chiar înainte de a veni pe lume. Timp de nouă luni, el nu trăiește pe o insulă fericită, izolată și protejată. Dimpotrivă, deja în uter, copilul trăiește în mediul afectiv dar și biochimic al corpului matern. Dacă o femeie este fericită în timpul sarcinii, copilul ei este fericit, deoarece primește moleculele bucuriei mamei sale. 

 

Dacă, în schimb, o femeie este stresată afectează și starea copilului, deoarece adrenalina și cortizolul agită și copilul. Dacă gravida fumează, își face și copilul să fumeze. Dacă ia droguri, le gustă și copilul. Dacă bea, ajunge să testeze și fătul. Dar și mai grav, dacă viitoarea mamă se îmbată, daunele sunt mult mai grave pentru un făt, decât pentru organismul adult. Deoarece creierul embrionului (și fătului) este mult mai sensibil la daunele toxice ale alcoolului etilic. Riscurile legate de alcool în timpul sarcinii sunt foarte subevaluate.

Cât de periculos este alcoolul în timpul sarcinii? Există o doză clară asociată cu daune grave pentru consumul de  alcool?

Cercetătorii cred că 20 de grame de alcool pe zi (aproximativ două pahare de vin) sunt deja capabile să provoace sindromul de alcool fetal sever (FAS, sindromul de alcool fetal) și alte sindroame conexe. Cu toate acestea, nu există un prag minim al alcoolului care să te asigure că poți rămâne calmă în timpul sarcinii. Cantități și mai mici pot determina deficite mai puțin dramatice, dar totuși detectabile, în ceea ce privește învățarea copilului și abilitățile psihomotorii. Dar cel mai bine și mai sigur este să te abții total!

Care sunt consecințele alcoolului în timpul sarcinii?

Alcoolul etilic este un teratogen puternic: adică cauzează malformații ale embrionului. În special, craniul este mai mic, fruntea mai mică, cu o dezvoltare alterată a oaselor nazale. Alcoolul este toxic pentru placentă și este asociat cu o creștere intrauterină întârziată. Reduce rolul nutrițional valoros. Femeile care beau, mai ales în condițiile socio-economice dificile, în general, sunt slăbite, cu lipsa factorilor nutriționali esențiali pentru o dezvoltare armonioasă a copilului și o funcție perfectă a placentei. Întârzierea creșterii și disfuncția placentară cresc apoi riscul de mortalitate perinatală. De asemenea, fiind în mod specific toxic pentru celulele nervoase, alcoolul determină diferite leziuni neurobiologice care duc la un IQ mai scăzut. La o întârziere psihomotorie, la o lipsă a abilităților de lectură și matematice și la o memorie pe termen scurt, cu repercusiuni asupra întregului proces școlar. De asemenea, este afectată capacitatea motorie, în special executarea mișcărilor fine.

Cât de periculos este alcoolul în timpul sarcinii? Dacă femeia nu mai bea după primul trimestru, riscurile pentru copil sunt reduse?

Cu siguranță. Cu toate acestea, conform studiilor clinice chiar și primul trimestru este o perioadă foarte sensibilă, pentru că există riscul malformațiilor, cât și al retardului psihomotor și comportamental. Totul este proporțional cu doza de alcool, frecvența utilizării, calitatea alimentelor și alte stiluri de viață. Este înțelept să nu bei în timpul sarcinii, să-l protejezi pe copil. Să-i permiți copilului se nască cu întregul potențial intact, trăind într-un mediu senin și sănătos, înainte și după naștere.

Cât de periculos este alcoolul în timpul sarcinii? Prevenirea și vindecarea – Ești în pericol de alcoolism?

În viața de zi cu zi, dacă nu ești însărcinată, nu trebuie să depășești 20 de grame de alcool pe zi. Pentru a calcula, folosește regula zece. Băuturile de uz curent sunt de fapt consumate în doze care conțin aproximativ 10 grame de alcool. Această doză este cuprinsă în:
– un pahar de 100 ml de vin la 12 °;
– un pahar, un sfert de litru, de bere la 5 °;
– un pahar de lichior de aproximativ 30 ml.

Ești deja prinsă în acest viciu? Te poți testa făcând testul CAGE (Cut-down; Annoyed; Guilty; Eye-opener) – valabil și pentru femei și pentru bărbați. Dacă răspunzi „da” la cel puțin o întrebare, alcoolismul este confirmat:
– C (reducerea): ai simțit vreodată nevoia de a reduce aportul de alcool?
– A (deranjat): Ai fost vreodată deranjat/ă de oameni care ți-au criticat consumul excesiv de alcool?
– G (vinovat): te-ai simțit vreodată vinovat/ă sau neconfortabil/ă în legătură cu consumul de alcool?
– E (deschizător de ochi): ai băut vreodată un pahar imediat ce te-ai trezit pentru a lupta împotriva anxietății sau a elimina mahmureala?

My title page contents