Despre beneficiile apei termale pentru copii nu s-a scris și nu s-a vorbit foarte des și nici foarte mult. Poate că este timpul potrivit să o facem azi.

Despre beneficiile apei termale pentru copii nu s-a scris și nu s-a vorbit foarte des și nici foarte mult. Poate că este timpul potrivit să o facem azi.

 

Când ne planificăm vacanțele – de obicei acum, la început de an – scotocim internetul în căutarea ofertelor care să se potrivească dorințelor noastre. Căutăm pensiuni sau resorturi prietenoase cu familiile și copiii. Care să aibă piscină, tobogane și spații de joacă, animatori și preparate care să fie consumate în siguranță. Ne gândim exclusiv la confort, relaxare și distracție. Mai puțin la sănătate. Dacă ați cunoaște beneficiile apei termale pentru copii ați face alte alegeri?

Exemplul japonez

Ei bine, să știți că puteți combina foarte bine relaxarea cu o cură de apă termală, cu efecte pozitive asupra sănătății copiilor. Toată familia va fi câștigată, atât cei mari cât și cei mici. Dacă ne uităm la japonezi, vom observa că pentru aceștia băile termale fac parte din tradiția populară. Preocupați de sănătatea trupului și a spiritului, japonezii includ băile termale în programul lor de viață. Atât pentru relaxare cât și pentru reflecție. Dacă nici japonezii nu sunt un bun exemplu, cine ar putea fi?

Beneficiile apei termale pentru copii

Apele termale nu doar că sunt bune pentru absolut toată lumea, indiferent de vârstă, dar sunt chiar recomandate în mod special copiilor. Mai ales celor care suferă de alergii, otită cronică, amigdalită recurentă, bronșită recurentă, astm bronșic și de alte afecțiuni respiratorii cronice. Există studii potrivit cărora unele ape termale sunt indicate pentru extraordinara lor eficiență în cazul copiilor care suferă de rinită alergică.

Cei care beneficiază periodic de terapii pe bază de apă termală vor fi mai rar afectați de această problemă de sănătate. Iar simptomele vor fi considerabil mai ușor de tolerat, de asemenea și riscul de recidivă mult diminuat. În ansamblu, băile cu apă termală întăresc sistemul imunitar și, implicit, rezistența în fața îmbolnăvirilor.

Altfel de vacanțe

Domeniu al medicinei încă nu foarte bine înțeles și cunoscut, balneologia continuă să fie intens cercetată ca alternativă terapeutică preventivă. Poate cel mai bun exemplu este apa Mării Moarte. Aici, cercetătorii au găsit o legătură evidentă între folosirea acesteia în scop terapeutic și rezultatele pozitive, măsurabile, în cazurile de artrită și boli ale pielii (eczeme, psoriazis).
Din fericire, ape termale există și în țara noastră, și chiar am putea spune că suntem… bogați sub acest aspect. Geoagiu Băi, Călimănești-Căciulata, Băile Felix sau Sovata, presupunem că nu au nevoie de o prezentare suplimentară, ele fiind cunoscute deja. Trebuie doar să regândim puțin noțiunea de vacanță și să ne dorim de la ea mai mult decât relaxare.

My title page contents