Cum ajuta acidul folic in sarcina?

Cum ajuta acidul folic in sarcina?

Acidul folic este esential pentru sanatatea fatului, ajutand la dezvoltarea si regenerarea celulelor, in special a celor rosii, fiind deosebit de important in primele saptamani de dezvoltare a sarcinii.

 

Daca esti in ipostaza de a-ti planifica sarcina, este bine sa incepi sa faci cateva modificari ale stilului de viata chiar din aceasta etapa. Renunta la alcool si tutun. Renunta la orice medicatie – fie ea si pentru o banala durere de cap! Limiteaza efortul fizic, renunta la alimentatia de tip fast-food.

Hrana cu vitamine

Totodata, este momentul potrivit sa incluzi in dieta zilnica tot mai multe alimente cu continut important de vitamina B9 sau acidul folic cum mai este cunoscuta. Dintre acestea, se detaseaza legumele cu frunze verzi. Apoi vin legumele uscate cum sunt nautul sau mazarea. Tot asa semintele de tot felul si nucile, avocado, portocalele, galbenusurile, ficățeii de pui și de vită, branzeturile fermentate sau cerealele.

De ce este important?

Acidul folic are un rol important in dezvoltarea si regenerarea celulelor, in formarea celulelor rosii. Cercetarile din ultimii ani spun ca luat inainte de a ramane insarcinata, dar si in primele saptamani de sarcina, acidul folic reduce cu aproximativ 70% riscul de malformatii ale fatului. Care anume? Cele legate de dezvoltarea tubului neural, cum sunt spina bifida – un defect al coloanei vertebrale, care necesita interventie chirurgicala. Dar si anencefalia – o conditie care impiedica dezvoltarea normala a creierului si a oaselor craniului; nu este compatibila cu viata.

Placenta

De asemenea, aportul de vitamina B9 ajuta la formarea placentei, scade riscul unor malformatii cum sunt buza de iepure sau gura de lup, scade riscul unor boli congenitale la inima ale fatului, reduce riscul nasterilor inainte de termen.

Ce se intampla cand e prea putin?

Prezenta unei cantitati mai mici de acid folic, in perioada dde sarcina, creste riscul de anemie pentru gravida. In cazuri grave, lipsa acidului folic poate duce la avort spontan sau nastere prematura. In plus, bebelusul poate avea diferite probleme de sanatate dupa nastere si o ritm de crstere mai lent fata de alti copii.

De reținut!

Acidul folic sau vitamina B9 este foarte important a fi luat in primele trei luni de sarcina, dar si ulterior. In cantitati insuficiente, viitoarea mama poate naste prematur sau un bebelus sub greutatea normala. Lipsa acidului folic din organismul gravidei poate duce la nastererea unui copil cu anomalii congenitale. Cantitatea de acid folic de care are nevoie femeia insarcinata este stabilita de medicul care urmareste sarcina, in functie de analize recente si de starea de sanatatea a gravidei. O atentie speciala este acordata viitoarelor mame care sunt supraponderale sau au diabet zaharat.

My title page contents