Fereste-te de infectii in sarcina!

Bucuria celor noua luni de sarcina poate fi umbrita, in unele cazuri, de aparitia unor infectii. Acestea se datoreaza faptului ca organismul viitoarei mamici este destul de solicitat, iar sistemul imunitar poate fi slabit in aceasta perioada. Uite cum sa stai deoparte.

 

Bacteriile si virusii sunt peste tot si nu poti sta noua luni sub un balon de sticla. De aceea, e important sa-ti intaresti sistemul imunitar inainte de sarcina, pregatindu-l astfel pentru urmatoarea perioada mai delicata.

Vestea buna este ca nu toate infectiile dobandite in sarcina afecteaza fatul. Dar unele dintre infectiile severe pot afecta serios bebelusul din burtica. Hai sa aflam care sunt cel mai des intalnite!

Care sunt cele mai periculoase?

Rubeola – Daca nu ai avut aceasta afectiune si vrei sa ramai insarcinata, spune acest lucru medicului tau. Daca esti deja insarcinata, rubeola afecteaza major starea de sanatate a fatului. Riscurile cele mai mari pentru acesta se inregistreaza atunci cand ai capatat afectiunea in primele trei luni de sarcina. Astfel, rubeola poate afecta vederea si auzul copilului. Toot ea poate duce la anomalii cerebrale si cardiace. Dupa 20 de saptamani de sarcina, riscul ca infectia sa cauzeze vreun defect la nastere scade considerabil.

Nu uita de infectiile cu transmitere sexuala

Infectiile cu transmitere sexuala – Cele mai cunoscute infectii cu transmitere sexuala sunt SIDA, sifilis, gonoree, herpesul genital, hepatita virala, chlamydia (cel mai des intalnita), trichomoniaza. De multe ori fara simptome, aceste infectii pot afecta sanatatea fatului. Vestea buna este ca multe dintre aceste ele se pot trata medicamentos. In cazul hepatitei B, fatul va fi vaccinat la nastere si va primi suplimentar anticorpi anti-hepatita B pentru a preveni infectarea micutului. In cazul virusului HIV, se vor administra medicamente ce pot preveni transmiterea infectiei la fat in timpul sarcinii. Virusul hepatitei se transmite fatului. Odata depistat la mama, bebelusii vor fi imunizati la nastere printr-un vaccin. Infectia cu herpes genital poate afecta pielea, ochii sau gura bebelusului. Daca este depistat la inceputul sarcinii se poate urma un tratament. In cazul depistarii la final de sarcina, se recomanda nasterea prin cezariana pentru a nu transmite infectia copilului.

Varicela

Varicela – 95% dintre femei sunt imune la varicela.  In cazul in care nu stii daca ai avut sau nu, iti poti face un test de sange. Virusul se transmite prin stranut si tuse. Infectata in primul trimestru de sarcina, bebelusul poate dezvolta varicela congenitala si malformatii la unul sau mai multe organe. Din al doilea trimestru, riscurile sunt mult mai mici, anticorpii dezvoltati de mama vor trece si in placenta, aparandu-l. Ultimul trimestru de sarcina, mai precis ultimele cinci zile inainte de nastere si primele doua dupa, este insa unul periculos. De ce? Imunitatea mamei este slabita si anticorpii protectori sunt inexistenti. In acest ultim caz, nou-nascutii pot dezvolta varicela neonatala, ce necesita un tratament dificil si, din pacate, fara rezultate.

Carnea cruda aduce toxoplasmoza

Toxoplasmoza – Mai mult de jumatate dintre aceste infectii sunt cauzate de consumul carnii crude infectate sau preparate insuficient sau consumand alimente contaminate. Daca gravida se infecteaza cu pana la doua luni inainte de nastere, virusul se transmite fatului.  Daca infectarea a avut loc cu ani inaintea aparitiei sarcinii, virusul nu mai poate fi transmis bebelusului.

Alte infectii

Streptococii grupei B – Reprezinta o infectie bacteriana ce afecteaza 30% din populatie, dar fara a crea probleme de sanatate. La sexul feminin, acest grup de streptococi se gaseste in vagin sau intestine si, de cele mai multe ori, nu provoaca probleme in sarcina. Exista insa si exceptii cand bacteria ajunge, la nastere, in sangele bebelusului  provocand meningita sau pneumonie. Infectia se trateaza, administrand intravenos antibiotice in timpul sarcinii.

Gripa

Gripa – Se raspandeste rapid si foarte usor de la o persoana cu gripa – prin tuse, stranut. In timpul sarcinii, imunitatea nu e punctul forte al unei gravide, ceea ce creste riscul de a se imbolnavi mai repede. Vaccinul contra gripei este sigur in orice perioada a sarcinii l-ai face. Este important sa nu iei medicamente pentru tratarea gripei fara o recomandare din partea doctorului.

 

My title page contents