8 ritualuri antistres înainte de examen. Ce să faci cu o seară înainte de examen?

8 ritualuri antistres înainte de examen. Ce să faci cu o seară înainte de examen?

8 ritualuri antistres înainte de examen. Ce să faci cu o seară înainte de examen? Dacă urmează să ai un examen, cu o zi înainte și, în special, cu o seară înainte, vei simți, cu siguranță, acea agitație specifică. Cu toate acestea, a te simți agitat și ușor anxios este absolut normal, chiar și pentru acei elevi/studenți care sunt încrezători și știu cât de bine s-au pregătit. Important este să nu intri în panică și să găsești modalități de a-ți ușura starea de tensiune care te apasă.

Tocmai din acest motiv, unele sfaturi și bune practici te-ar putea ajuta să fii mai relaxat (pe cât posibil) la examenul din dimineața următoare.

Iată 8 ritualuri antistres înainte de examen:

1. Fă o plimbare înainte de cină!

Ai terminat de revizuit toată materia pentru examen? În acest caz, o modalitate bună de a te recupera după oboseala provocată de studiu este să iei o pauză înainte de cină. Dacă locuiești în oraș, ai putea să te plimbi prin parcul din apropiere sau pe un bulevard, de-a lungul magazinelor. Te va relaxa foarte mult să observi ce se întâmplă în jur. Dacă locuiești la țară, poți face o plimbare pe câmpuri cu bicicleta pentru a respira aer sănătos. În cazul în care casa ta este aproape de mare, ai putea face o plimbare chiar pe plajă. Ba chiar ai putea mânca o înghețată la apusul soarelui. Vei vedea că astfel îți vei oxigena creierul și vei putea elimina tensiunea fizică și mentală.

2. Nu mai învăța, nu mai repeta!

Deși revizuirea cu o zi înainte de examen este importantă pentru a remedia anumite noțiuni însușite, e vremea să te oprești. Mintea și corpul trebuie să se recupereze și să se relaxeze. De aceea, cu o seară înainte de examen este recomandat să eviți să continui să-ți stresezi creierul cu studiul. E cazul să te oprești și să te bucuri de un moment de relaxare sănătoasă: de exemplu, o plimbare, cum am amintit mai sus.

Important este să-i dai pauză creierului. În cele din urmă, dacă există vreo informație pe care te străduiești să ți-o amintești, încearcă să o revizuiești dimineața devreme, înainte de examen. Dar nu exagera, altfel veți obține efectul opus.

3. Pregătește-ți lucrurile de care ai nevoie a doua zi!

Așa cum procedai cu ghiozdanul când aveai cursuri. Dacă examenul este programat dimineața, înseamnă că te vei trezi destul de devreme și nu vei avea timp suficient să faci totul. Și de ce să ai un motiv de stres în plus dimineața? Cu o seară înainte de examen, pregătește-ți actele, instrumentele de scris, o sticlă cu apă și, de asemenea, pregătește-ți hainele pe care urmează să le porți. Este important să te simți confortabil și mulțumit pentru a avea o stimă de sine bună. Aceasta îți va da multă încredere.

4. Optează pentru o cină ușoară!

Cina cu o seară înainte de un examen nu trebuie subestimată. În primul rând, nu face greșeala de a sări peste cină, chiar dacă simți tensiune în stomac. În al doilea rând, optează pentru o cină ușoară. Agitația tinde să te facă să simți stomacul „închis”. Acest sentiment poate provoca contracții în stomac; așa că cel mai bine este să eviți să-l îngreunezi cu alimente mai greu de digerat. Mănâncă o masă ușoară, dar nutritivă, cum ar fi pește și salată, burgeri și legume. Apoi, evită băuturile care conțin cofeină, teină și diverse stimulente care pot crește nervozitatea și care nu te lasă să dormi noaptea.

5. Dedică puțin timp unui hobby!

Dacă după cină îți dorești în continuare să te relaxezi, te-ai putea dedica unui hobby pentru a-ți menține mintea ocupată. Îți place să citești, să asculți muzică, să cânți la chitară? Ce moment mai bun pentru a petrece câteva ore făcând ceva ce îți place, păstrând tensiunea departe? În schimb, evită hobby-urile care necesită un efort mental special și care, astfel, ți-ar obosi creierul și mai mult.

6. Uită-te la un film!

O modalitate foarte bună de a petrece seara confortabil este de a te uita la un film. Aceasta este o modalitate foarte bună de a petrece câteva ore fără să te gândești la examen. Optează pentru o comedie sau un film ușor și amuzant.

7. Bea un ceai de mușețel!

Un sfat bun pentru a te relaxa? Bea un ceai de mușețel! Este bine cunoscut faptul că mușețelul ajută la relaxare; prin urmare, cu o jumătate de oră înainte de a merge la culcare, bea o ceașcă de ceai de mușețel. Planta de mușețel are proprietăți sedative datorită prezenței flavonolilor și a unor componente care acționează asupra receptorilor creierului, la fel ca unele medicamente.

Cu toate acestea, ceaiul de mușețel nu este singurul remediu natural împotriva anxietății. Dacă nu îți place gustul său, poți alege, de asemenea, infuzii pe bază de roiniță, tei sau valeriană.

8. Du-te la culcare devreme!

După ce ai petrecut seara în pace și te-ai relaxat cu o ceașcă de ceai, este timpul să mergi la culcare. Totuși, ține cont că nici prea devreme nu e bine să mergi la culcare; poate fi inutil, pentru că riști să te trezești în toiul nopții și să nu adormi din nou. Dimpotrivă, adormirea prea târziu ar putea fi obositoare pentru mintea ta. Deci, caută să găsești un echilibru. Dacă trebuie să te trezești la ora 7 dimineața, ai putea merge la culcare în jur de 22:30 – 23:00, pentru a garanta aproximativ 8 ore de somn. Important este să dormi suficient, astfel încât să te trezești proaspăt, lucid și gata să faci față unei zile grele.

Mult succes!

My title page contents