Gravida și zilele caniculare. 6 sfaturi pentru a face față zilelor calde de vară în timpul sarcinii. În ultimele luni de sarcină, corpul viitoarei mame trebuie să facă față unui efort fizic mai mare. Astfel, nici nu e de mirare că vremea caniculară și temperaturile în creștere devin mai greu de suportat.
Dacă ești însărcinată și simți că ai mereu corpul încălzit, este normal. Se știe că hormonii de sarcină provoacă bufeuri în primele trei luni. Tulburarea poate reapărea și în al treilea trimestru, când apare creșterea în greutate. Sarcina necesită mai mult efort pentru organism: mușchii trebuie să lucreze mai mult, inima este sub presiune și căldura poate deveni mai enervantă.
Gravida și zilele caniculare. Iată câteva sfaturi de la specialiști pentru a depăși căldura verii:
1. Consumă lichide regulat
În mod normal, este recomandat ca o persoană să consume 1-1,5 litri de apă pe zi. Însă, dacă ești însărcinată, atunci când temperaturile sunt ridicate, este important să bei cel puțin 2 litri de apă pe parcursul zilei în doze mici. Chiar dacă suferi de retenție de apă, este important să-ți menții corpul bine hidratat. Multe persoane cred femeia însărcinată nu transpiră, dar, totuși, aceasta se deshidratează.
2. Ventilează camerele
Ventilatorul este cu siguranță util, dar nu este suficient. Este important să ventilezi camerele și să le lași să se răcească la sfârșitul zilei, noaptea sau dimineața devreme. În schimb, în timpul zilei, cel mai bine este să ții ferestrele și jaluzelele închise. În orele mai reci ale zile e bine să lăsăm să intre lumina zilei, deoarece nu trebuie să uităm că organismul trebuie să activeze procesele de sinteză ale vitaminei D.
3. Îmbracă-te corect
Să nu ieși niciodată fără pălărie și, mai ales, aplică întotdeauna protecție solară pe tot corpul pentru a te proteja de insolație și pentru a reduce șansa de a dezvolta melasme. Acele petele întunecate care pot apărea în special pe față și decolteu, după expunerea la soare. De asemenea, ține cont că în timpul sarcinii, transpirația crește și, cu atât mai mult în timpul lunilor de vară! De aceea, este important să alegi îmbrăcăminte și lenjerie de corp din țesături naturale, cum ar fi bumbacul, pentru a evita problemele enervante de micoză sau infecții urinare cauzate de transpirație, care sunt mai susceptibile să apară dacă te hidratezi prea puțin.
4. Mersul pe jos este bun pentru sănătatea femeii gravide
Este important să continui să faci mișcare evitând să ieși afară în timpul celor mai fierbinți ore. Este esențial să faci o activitate fizică. Poți face o plimbare dimineața devreme sau seara, când este mai puțin cald. O plimbare de 30 de minute, cel puțin o dată pe zi, într-un ritm regulat, indiferent de distanță sau viteză, va fi de mare ajutor circulației sângelui.
5. Caută soluții de împrospătare
Pentru a reduce căldura poți face un duș cu apă caldă sau chiar să utilizezi un spray cu apă termală. Poți merge la piscină pentru o baie, poți face o plimbare în apă sau poți face exerciții ușoare de gimnastică lângă piscină. Dacă ești departe de casă, te poți refugia într-un cinematograf sau într-o bibliotecă, relaxându-te cu vizionarea unui film sau citind o carte bună și bucurându-te de câteva ore de aer condiționat.
6. Răsfață-ți picioarele
În timpul zilei, îți poți scufunda picioarele într-un lighean cu apă rece, iar la sfârșitul zilei, când picioarele sunt mai umflate, poți face un duș călduț și poți petrece timp stând în pat cu picioarele ridicate, folosind unele perne plasate corespunzător. Poate fi util să masezi picioarele în mișcări circulare, de jos în sus. Efectul de drenaj va stimula microcirculația venoasă, promovând revenirea sângelui în zona inimii și ameliorând senzația neplăcută de durere la nivelul picioarelor.