Fără suzetă! 7 moduri sigure de a scoate suzeta din rutina copilului

Fără suzetă! Ce rol are suzeta? Suzeta liniștește. Unii copii iubesc suzeta și se liniștesc imediat ce o primesc. Ba chiar și părinții, pentru că, o vreme, copilul lor stă liniștit. Cu toate acestea, nu toți copiii o acceptă și nu fac rău. Iar pentru cei ce nu pot trăi fără acest prieten drag, vine un moment când trebuie să se despartă de suzetă. Însă nu este întotdeauna ușor. Deci, cum să scoți suzeta fără prea multă dramă?

Suzeta este, pentru copiii care o folosesc, o sursă de confort, consolare și liniște. Și, așa cum am amintit mai sus, aceste efecte se extind și asupra părinților, care la rândul lor sunt liniștiți de faptul că au un instrument de succes pentru a-l calma pe cel mic. O vreme…

Când să scoți suzeta din „program”?

Dacă în primul an, suzeta este un instrument eficient pentru prevenirea sindromului morții subite la sugari, pediatrii și stomatologii sunt de acord că, după acest termen, utilizarea suzetei trebuie reglementată. Astfel, recomandarea acestora este ca după 18 luni, cel mai bine este să reduci utilizarea suzetei, iar după vârsta de trei ani, să o elimini cu totul. Conform specialiștilor, suzeta are multe contraindicații, dacă utilizarea ei este prelungită dincolo de vârsta recomandată.

Riscurile iinclud:

  • malformații în dezvoltarea dentiției și palatului (mușcătură deschisă: molarii se suprapun regulat, dar dinții frontali superiori nu se închid pe cei inferiori);
  • risc de otită medie;
  • probleme de vorbire, deoarece bebelușii care au suzeta mereu în gură nu învață articularea corectă a sunetelor.

Așadar, dacă bebelușul tău are în jur de un an și jumătate, e vremea „să dai jos suzeta”, fără a-l traumatiza și fără a-ți transforma casa într-un câmp de luptă. Dar cum?

Fără suzetă! Cum să scoți suzeta fără să traumatizezi copilul? Iată 7 metode de aplicat:

Suzeta pentru copilul tău este importantă, asta e clar. Așa că trebuie să fii conștient/ă că ești pe cale să înfrunți un moment important și trebuie să o faci cu precauția cuvenită.

1. Alege momentul potrivit

Dacă cel mic nu a acceptat suzeta când era nou-născut, nu e cazul să i-o oferi după vârsta de un an. Iar dacă aceasta e deja folosită de copil, pentru a-l face să renunțe la suzetă, alege un moment în care nu există alte schimbări în viața copilului, cum ar fi intrarea în colectivitate, obișnuirea copilului cu noua bonă sau antrenamentul la oliță.

2. Implică persoanele care au grijă de copil

Bunici, creșă sau bonă? Oricine împarte îngrijirea copiilor cu tine trebuie să fie la curent cu strategia pe care ai ales-o. Discută cu bunicii, educatoarele de la grădiniță, completează instrucțiunile pentru bonă pe acest punct.

3. Brusc

Dacă suzeta este o dependență a celui mic, poți încerca aceeași strategie ca și în cazul renunțării la țigări. Să acționezi brusc! Suzeta dispare, iar copilul primește un răspuns plauzibil: „Ești mare, poți face multe lucruri frumoase fără suzetă” sau: „Suzeta s-a pierdut, nu mai e”). Pregătește-te pentru reprize de plâns, dar fii fermă pe poziție.

4. Treptat

Dacă nu vrei să renunți brusc în a-i mai da suzeta, începe să o utilizezi numai pentru perioadele de somn (zi/noapte). Treptat nu i-o mai oferi nici măcar pentru asta. Dacă ai noroc, copilul nu ar trebui să plângă prea mult.

5. Cu iubire, dar de neclintit

Confruntat cu absența suzetei îndrăgite, copilul poate reacționa prin plâns sau manifestări nervoase. Fii gata să faci față capriciilor copilului cu calm și acceptare. Este doar o fază, și va trece în curând. Nu ceda! Dacă după câteva minute de plâns, bebelușul primește suzeta, acesta va învăța că strategia funcționează!

6. Fără suzetă! Ce gust rău areee!

O altă metodă pentru a face suzeta mai puțin plăcută, este să-i schimbi gustul. O poți înmuia în zeamă de lămâie sau oțet. Făcând o nouă asociere (suzetă = gust neplăcut) ar trebui să fie mai ușor pentru copil să renunțe la acest obicei. Același efect natural de respingere se obține prin tăierea vârfului suzetei. Astfel, aceasta va fi mult mai puțin plăcută.

7. Au mai rămas trei zile!

Spune-i copilului că este timpul să se despartă de suzetă. Că în trei zile va trebui să renunțe la ea, și că poate va trebui să i-o dea unui bebeluș. În fiecare zi, cu o voce fermă și blândă, trebuie să-i aminteșt bebelușului de nevoia de a se despărți de suzetă. Specialiștii recomandă să nu-i ceri permisiunea copilului; doar îi spui la timp ce se va întâmpla. Când vine ziua, pune suzeta (suzetele) împreună cu el într-o cutie cu el și mergeți să o predați unui centru sau cuiva. Astfel, el va realiza că suzeta lui chiar nu mai e.

Mult succes!

 

 

 

My title page contents