In primele zile de la venirea din maternitate, cel mai mic lucru ti se poate parea in neregula. In timp ce unele simptome nu sunt atat de grave, altele nu trebuie ignorate. Uite pentru ce este bine sa chemi pediatrul.

Mai intai, o mentiune – sigur ca medicul pediatru este si el om. Nu poate fi la dispozitia oricarui parinte 24 de ore din 24, oricat de dedicat ar fi profesiei sale. Sfatul pediatrilor este ca in cazul in care va ingrijoreaza ceva cu privire la comportamentul sau starea bebelusului sa mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital de pediatrie. O consultatie in direct este mai eficienta decat una telefonica in miez de noapte, in conditiile in care medicul nu poate vedea copilul, iar parintii nu pot furniza detalii relevante despre starea lui.
Simptome ingrijiratoare:

– au trecut 36 de ore de la venirea din maternitate, iar bebelusul nu are scaun;

– bebe are scaune albicioase sau cu mucozitati si urat mirositoare (indiciu de infectii);

– zona din jurul bontului ombilical prezinta sangerari sau miroase a putrezit;

– cel mic nu poate respira, are pauze mari in respiratie (apnee) sau haraie sau in timpul respiratiei, iar pielea din jurul gurii se cianozeaza (devine albastruie);

– dupa fiecare masa, bebe vomita… In timp de regurgitarea poate fi normala intre anumite limite, episoadele de voma indica fie un puternic reflux gastroesofagian, fie, in cazul vomei in jet, o stenoza sau o infectie generalizata;

– daca cel mic refuza sa manance, este somnolent sau are schimbari bruste de dispozitie mergeti la medic!;

– febra mai mare de 38 de grade trebuie raportata pediatrului – la nou-nascuti si bebelusi sub un an poate produce convulsii febrile care pot fi fatale, netratate la timp.

 

foto Shutterstock.com

My title page contents