Anxietatea școlară e grea ca o piatră de moară

Uneori, anxietatea școlară este ușor de identificat. De exemplu, atunci când copilul este nervos înaintea unui test pe care îl are de susținut. Alteori, anxietatea școlară se manifestă prin tulburări de digestie, un comportament deranjant, hiperactivitate sau chiar o tulburare de învățare.

 

Anxietatea, în general, tinde să blocheze creierul. Iar anxietatea școlară, în particular, face ca procesul de învățare să devină pentru copil un chin. Iată câteva indicii care te vor ajuta să recunoaști anxietatea copilului școlar și care ar putea fi cauzele.

Neatenție și neliniște

Atunci când un copil se ghemuiește pe scaun și pare ca nimic nu îl interesează, te poți gândi că este vorba despre anxietatea școlară. La fel și când este agitat în clasă sau când se concentrează cu dificultate. Unii ar putea crede că este neatent, însă în realitate nu este vorba despre acest lucru.

Probleme de… prezență

La copiii pentru care școala este o sursă de anxietate, absenteismul este destul de frecvent. După vacanță sau după o perioadă în care au stat acasă motivat, aceștia efectiv refuză să se întoarcă la școală. În unele cazuri anxietatea școlară este în strânsă legătură cu anxietatea de separare de părinți, acest lucru întâmplându-se în cazul celor mai mici elevi.

Comportament perturbator

Când copilul lovește compulsiv scaunul sau banca, când își aruncă rechizitele și ghiozdanul, când nu respectă niciuna dintre regulile impuse de școală, poate fi vorba despre anxietate. De asemenea, un copil care suferă de anxietate școlară pune foarte multe întrebări, chiar repetitiv, ceea ce trădează o îngrijoarare. Anxietatea îl poate face pe copil și agresiv. Când copiii sunt supărați sau se simt amenințați și nu știu să-și gestioneze aceste sentimente, modalitatea prin care se protejează este atacul. Lipsiți de control, acești copii pot fi violenți nu doar cu colegii ci și cu profesorii, aruncă lucruri prin clasă, sparg sau dărâmă.

Refuză să se exprime verbal

Există cazuri în care un copil anxios se descurcă admirabil la testele scrise, dar invitat la tablă amuțește. Refuză să comunice, refuză să aibă contact vizual cu profesorul, ținând permanent privirea aplecată în pământ. Tot ce își dorește în acele momente este să dispară din acel loc. Tăcerea lui nu are nicio legătură cu cunoștințele acumulate. În majoritatea situațiilor știe răspunsul, poate rezolva exercițiul care i-a fost atribuit, însă neliniștea pe care o resimte acut îl paralizează.

Anzietatea școlară și simptomele fizice

Anxietatea se poate manifesta și în plan fizic. Dacă un copil reclamă frecvent dureri de cap, greață sau chiar vărsături inexplicabile, acestea ar putea fi simptome ale anxietății. Mai poate acuza palpitații, poate avea palmele transpirate și mușchii încordați.

Evită să socializeze ori să desfășoare activități în grup

Unii copii vor evita sau chiar vor refuza fățiș să participe la activitățile care îi determină să devină anxioși. Declanșatori evidenți de anxietate pot fi ieșirile la tablă, prezentarea referatelor, participarea la ora de educație fizică, exercițiile de grup sau chiar pauzele, când în mod normal copiii socializează.

Nu mai acordă importanță temelor pentru acasă

Atunci când un școlar devine superficial în privința temelor, este pentru că el consideră că nu este un elev suficient de bun, iar acest sentiment se naște tot din anxietate. Avem tendința să credem că perfecționismul este un lucru bun. Dar atunci când copiii sunt excesiv de autocritici, acest lucru poate sabota exact acele lucruri pentru care se străduiesc cel mai mult.

My title page contents