Jucării și jocuri potrivite pentru copiii mici, în funcție de vârstă

Tu știi care sunt acele jucării și jocuri potrivite pentru copiii mici, în funcție de vârstă? Pe lângă faptul că trebuie să fie sigure, jucăriile potrivite pentru copiii mici trebuie să corespundă etapelor lor de dezvoltare și abilităților lor.

De multe ori, părinții cheltuie mulți bani pe jucării sofisticate, fără să se gândească că, multe materiale de joc sigure și adecvate sunt elemente gratuite care se găsesc de obicei chiar în propria casă. Cutiile de carton, bolurile și capacele din plastic, dar și alte „comori” pot fi folosite în mai multe moduri de către copii de diferite vârste.

Iată care sunt acele jucării potrivite pentru copiii mici, de la naștere până la 6 luni

Copiilor le place să urmărească tot ce mișcă în jurul lor. De obicei, preferă fețele și culorile strălucitoare. Ba chiar pot fi fascinați de ceea ce pot face mâinile și picioarele lor; își pot ridica capul, pot întoarce capul spre sunete, pot pune lucrurile în gură și multe altele! De aceea, jucăriile ar trebui să fie alese pornind de la aceste detalii.

Iată ce jucării sunt potrivite pentru bebeluși:

 • Lucruri la care pot ajunge, pe care le pot ține, agita, care fac zgomot: inele mari, jucării de apăsat, jucării de dentiție, păpuși moi, bile texturate, cărți de vinil.
 • Lucruri de ascultat: cărți cu rime și poezii de grădiniță, înregistrări de cântece de leagăn și cântece simple.
 • Lucruri cu imagini de privit: poze cu fețe (postere) lipite sau agățate în diverse locuri, astfel încât copilul să le poată vedea și oglinzi incasabile.

Jucării pentru copii între 7 și 12 luni

Copiii mai mari încep să se miște mai mult; de obicei merg de-a bușilea, se rostogolesc și încep să stea în fund. Ei își înțeleg propriul nume și alte cuvinte comune; sunt capabili să identifice părțile corpului; să găsească obiecte ascunse și să pună și să îndepărteze obiecte în diverse forme/cutii.

Jucării potrivite pentru copiii mai mari:

 • Obiecte cu care să se joace de-a teatrul: păpuși, marionete, vehicule din plastic și lemn cu roți și jocuri cu apă.
 • Elemente de aruncat și de apucat: boluri de plastic, mărgele mari, bile și jucării în formă de cuib.
 • Obiecte cu care să se construiască: piese de construcție mari și moi și cuburi de lemn.
 • Lucruri pentru solicitarea mușchilor: bile mari, jucării de împins și tras, obiecte joase, moi, pe care să se târască.

Jucării și jocuri potrivite pentru copiii mici de 1 an

Copiii de un an sunt mereu în mișcare! De obicei, la această vârstă pot merge și pot urca scări. Ei apreciază poveștile, spun primele cuvinte și se pot juca alături de alți copii (dar nu împreună încă!). Le place să experimenteze, dar au nevoie de adulți pentru a fi mereu în siguranță.

Jucării potrivite pentru copii de la 1 an:

 • Cărți cu ilustrații simple sau fotografii cu obiecte reale.
 • Înregistrări cu cântece, povești și imagini simple.
 • Obiecte pentru momente de creație: markere non-toxice și lavabile, creioane colorate și coli mari de hârtie.
 • Obiecte diverse: telefoane de jucărie, paturi de păpuși și păpuși, cărucioare, marionete, jucării umplute, animale din plastic.
 • Obiecte care urmează să fie construite: blocuri de carton și lemn.
 • Puzzle-uri, plăci mari din lemn, jucării cu piese pentru a crea diverse obiecte (cadrane, întrerupătoare, butoane, capace) și bile mari și mici.

Jucării pentru copii de 2 ani 

Copiii mici învață limba repede și au un anumit sentiment de pericol. Cu toate acestea, ei fac o mulțime de „teste” fizice: sar de sus, se urcă, se agață și stau atârnați, se rostogolesc și se joacă violent. Ei au un bun control al mâinilor și degetelor; le place să facă lucruri cu obiecte mici.

Jucării potrivite pentru copii de la 2 ani:

 • Obiecte pentru rezolvarea problemelor: puzzle-uri din lemn (de la 4 la 12 bucăți); cuburi de construit, obiecte de sortat (după dimensiune, formă, culoare, miros) și obiecte cu cârlige, butoane, catarame.
 • Jucării de transport mai mici (și robuste), seturi de construcție, mobilier pentru copii (seturi de bucătărie, scaune etc.), costume de personaje, păpuși cu accesorii, marionete și jocuri cu nisip și apă.
 • Obiecte cu care se creează: creioane și markere mari lavabile și netoxice, pensule și culori mari pentru deget, hârtie mare pentru desen și pictură, hârtie de construcție colorată, foarfece pentru copii, tablă mare și cretă, instrumente ritmice.
 • Cărți ilustrate cu mai multe detalii decât cărțile pentru copiii mai mici.

Jucării potrivite pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani:

 • Elemente de rezolvare a problemelor: puzzle-uri (cu 12-20 de piese), piese de asamblat care se potrivesc împreună, obiecte mai mici pentru a le sorta în funcție de lungime, lățime, înălțime, formă, culoare, miros, cantitate.
 • Obiecte pentru joc de rol și construcție: multe blocuri pentru construirea de structuri complexe, jucării de transport, seturi de construcție, mobilier de jucărie, haine pentru deghizare, păpuși cu accesorii, marionete și teatre simple de păpuși, jocuri cu nisip și apă.
 • Obiecte pentru momentele de creație: creioane colorate și markere mari și mici, pensule mari și mici și culori de deget, hârtie mare și mică pentru desen și pictură, hârtie de construcție colorată, foarfece pentru preșcolari, tablă și crete mari și mici, pastă de lut și instrumente de modelare; celuloză, hârtie și decupaje din pânză pentru colaj și unelte; instrumente de ritm și claviaturi, xilofon, maracas și tamburine.
 • Cărți ilustrate cu cuvinte și imagini și mai detaliate decât cărțile pentru copii mici.
 • CD-uri și DVD playere cu o gamă muzicală bogată.

 

 

My title page contents