SUZETA, AVANTAJE ȘI RISCURI. CUM O ALEGI, CUM O FOLOSEȘTI

Unii părinți văd în suzetă un ajutor neprețuit, alții preferă să nu o folosească. Adevărul este că acest obiect e destul de controversat. Până la urmă, fiecare părinte hotărăște cum procedează. Suzeta, avantaje și riscuri, iată subiectul nostru de azi.

 

Din experiența personală, legată de copilul meu, vă pot spune că am fost norocoasă. Convinsă de buna reputație pe care o avea suzeta, bineînțeles ca i-am oferit-o atunci când am avut nevoie de… liniște. Spun că am fost norocoasă pentru că nu a trebuit să duc „muncă de lămurire” pentru a o dezvăța de ea. Pur și simplu fiicei mele nu i-a plăcut și a refuzat-o după numai trei zile. Nu știam atunci dacă este un lucru bun sau rău, pentru că nu aveam informații despre suzetă, avantaje și riscuri. Între timp s-au strâns mai multe „date” despre ea, pe care vi le împărtășim.

Suzeta, avantaje și riscuri

Dacă ar fi să le punem în balanță, dezavantajele atârnă ceva mai greu. Cu toate acestea, suzeta va continua să fie folosită. Și-atunci e bine ca măcar să fie făcut în cunoștință de cauză acest lucru.

Avantaje

  • Suptul pare să aibă un efect liniștitor asupra bebelușilor.
  • Atunci când bebelușii folosesc suzeta în timpul somnului se reduce riscul producerii sindromului de moarte subită a sugarului. Poziția cea mai bună pentru somn este culcat pe spate.
  • Distrage de la stimuli care pot fi stresanți, precum vaccinarea sau alte proceduri dureroase. Dacă bebelușul se concentrează pe folosirea suzetei, nu va simți la fel durerea.

Dezavantaje

  • Utilizarea suzetei se asociază cu rate mai mari de infecții ale urechii medii.
  • Bebelușii pot fi foarte nervoși atunci când „scapă” suzeta sau este înlocuită cu alta.
  • Se poate ajunge în situația că bebelușul nu adoarme dacă nu are suzeta.
  • Utilizarea suzetei, în special peste vârsta de 4-5 ani, crește riscul unor probleme dentare mai târziu în copilărie, legate de poziționarea lor pe arcadă.

Alegerea suzetei

Suzetele sunt disponibile în diferite forme. Cel mai bun mod de a găsi suzeta potrivita pentru copilul tău este să experimentezi. Iată cateva sfaturi care te ajută să o alegi:
1. Caută un model dintr-o singură piesă, cu tetina moale. Cele din două piese, detașabile, pot fi periculoase.

2. Alege un model cu un scut ferm din plastic și cu găuri pentru aer. Verifică dacă scutul are mai mult de 3 cm, pentru ca bebelușului să nu îi încapă toată în gură.

3. Dacă bebelușul tău are mai puțin de șase luni, alege o suzetă care poate fi fiartă sau spălată în mașina de spălat vase.

4. Nu folosi suzetă cu lanț! Poate fi periculoasă dacă i se va înfășura în jurul mâinii ori gâtului.

5. Dacă îți hrănești bebelușul cu biberonul, alege și suzeta de la aceeași firmă producătoare, pentru ca tetinele să fie la fel.

Sfaturi pentru utilizarea suzetei

  • Pentru a te asigura că folosirea suzetei nu interferează cu alăptarea, cel mai bine este să i-o oferi doar atunci când ești sigură că nu îi este foame. Adică după masă ori între mese.
  • Nu înmuia suzeta în băuturi sau mâncăruri dulci (miere), deoarece acest lucru îi poate afecta dentiția (carii).
  • Sterilizează periodic suzeta.
  • Verfică suzeta în mod regulat și înlocuiește-o dacă este uzată.
My title page contents