Beneficiile bamelor. 10 beneficii de sănătate ale bamelor

Beneficiile bamelor. 10 beneficii de sănătate ale bamelor

Care sunt beneficiile bamelor pentru sănătate pe care trebuie să le cunoști? O mâncare bună de bame nu numai că stopează foamea, dar te ferește și de oboseală. De asemenea, îți întărește imunitatea împotriva unor afecțiuni precum diabetul, colesterolul ridicat, Alzheimer, bolile hepatice, cancerul de sân și astmul. Fiind bogate în vitaminele A, C și K, ajută la fortificarea oaselor, îmbunătățind, de asemenea, vederea. 

 

Fapte interesante despre bame

  • Semințele de bame au fost folosite ca înlocuitori de boabe de cafea în timpul celui de-al doilea război mondial.
  • Bamele și-au găsit drumul spre diferite părți ale lumii în timpul comerțului cu sclavi din Atlantic.

Beneficiile bamelor pentru sănătate

1. Bogate în nutrienți

Păstăile bamelor sunt încărcate cu cantități semnificative de nutrienți vitali – proteine, fibre, calciu, fier și zinc. Prin urmare, bamele pot fi considerate un instrument economic eficient, capabil de a trata malnutriția în întreaga lume.

2. Ajută la controlul foamei

Bamele este bogate în fibre solubile. Fibra solubilă ajută să simți starea de sațietate mai repede și durează mai mult timp.

3. Întârzie oboseala

Boabele de bame pot întârzia oboseala. Conțin polifenoli și flavonoide antioxidante care favorizează stocarea glicogenului în ficat. Glicogenul este o rezervă de combustibil pentru corp. Consumând boabe de bame, te ajută să reziști mult mai mult în fața oboselii.

4. Beneficiile bamelor. Gestionează diabetul zaharat

Turcii consumă de mult timp o infuzie de boabe de bame prăjite pentru a gestiona diabetul zaharat. Coaja și boabele de bame pot scădea nivelul glicemiei, ceea ce le face utile în gestionarea diabetului zaharat. Mai multă insulină și mai puțină descompunere a glucidelor în glucoză înseamnă scăderea glicemiei.

5. Stabilizează nivelul colesterolului

Cu cât este mai fină pulberea de bame măcinate, cu atât mai bine poate absorbi colesterolul. Bamele promovează degradarea colesterolului și inhibă producerea de grăsime în organism. Astfel, scade colesterolul total și trigliceridele și îmbunătățește excreția acizilor biliari (obținuți din colesterol) în materiile fecale. Reglând nivelul colesterolului în sânge, bamele pot preveni înfundarea arterelor – protejându-ne de boli de inimă, cum ar fi ateroscleroza.

6. Fortifică oasele și previn sângerarea excesivă

Cea mai abundentă vitamină din bame este vitamina K. Această vitamină ajută la întărirea oaselor și favorizează coagularea sângelui. Bamele ajută astfel, la prevenirea osteoporozei, fracturilor și sângerării excesive (din cauza leziunilor sau a tulburărilor de sângerare).

7. Sporesc imunitatea și îmbunătățesc vederea

Bamele conțin niveluri moderate de vitamina A. Vitamina A încurajează producerea de celule albe din sânge, foarte importante în sistemul imunitar. Vitamina A susține și sănătatea ochilor.

8. Previn bolile hepatice

Ficatul tău este primul organ de detoxifiere al corpului tău. Bamele te pot ajuta să te asiguri că acesta este protejat de boli. Pre-administrarea orală a extractelor de bame a redus efectele dăunătoare ale radicalilor liberi care provoacă bolile hepatice.

9. Previn tulburările neurodegenerative

Bamele pot ajuta la reducerea riscurilor de Alzheimer la persoanele care sunt predispuse genetic la acesta. Acestea pot ajuta, de asemenea, la prevenirea altor boli neurodegenerative legate de stresul oxidativ.

10. Ajută în caz de astm

Bamele par să fie benefice pentru persoanele cu astm. Conținutul ridicat de vitamina C din bame se presupune a fi responsabil pentru beneficiile respiratorii. Cu toate acestea, nu există o corelație clară între vitamina C și astm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents