Vitamine pentru dezvoltarea creierului

Creierul este cel mai important organ din corpul uman, având în vedere că de funcționarea lui corectă depinde întregul organism. Când nu asimilăm vitaminele și substanțele nutritive de care avem nevoie, menținerea unui creier sănătos este complicată și ne simțim slabi, obosiți sau iritați. Este o condiție fizică care ne poate face vulnerabili la boli. De aceea, este bine să luăm vitamine pentru dezvoltarea creierului.

 

Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți care sunt vitaminele cerute de creierul nostru pentru a funcționa corect. Adesea ne preocupăm mai mult de sistemul digestiv sau de forma fizică, decât de îngrijirea acestui organ foarte important. Unele substanțe ne ajută să îmbunătățim memoria și concentrația. Dar contribuie și la reducerea riscului de contractare a bolilor neuro-degenerative, cum ar fi Alzheimer. Care sunt vitaminele care ne ajută să ne menținem creierul sănătos?

Vitamine pentru dezvoltarea creierului. 7 vitamine pentru un creier sănătos

1. Beta-caroten: una dintre cele mai bune vitamine pentru dezvoltarea creierului

Beta – carotenul este una dintre vitaminele care nu ar trebui să lipsească niciodată într-o dietă. Este un precursor al vitaminei A, de aceea se numește și „pro vitamin A”. Printre efectele sale principale: îmbunătățește memoria și protejează celulele creierului pe termen lung. Deficiența beta-carotenului poate provoca probleme grave, cum ar fi cele de vedere sau oprirea creșterii la copii. Această vitamină se găsește în alimente precum morcovul și dovleacul, dar și în fructe, cum ar fi pepene, papaya sau mango.

2. Vitamina B1

Toate grupurile B reunesc vitaminele esențiale pentru a menține creierul sănătos. B1, în special, are efecte deosebite împotriva deteriorării memoriei, dar previne, de asemenea, îmbătrânirea creierului. Este o vitamină excelentă pentru a înveseli sufletul celor care suferă de depresie.

Vitamina B1 este denumită și „tiamină” și este prezentă în cantități mari în creier și în toate țesuturile nervoase. Participă la procesul de absorbție a glucozei și, din acest motiv, este excelentă pentru conservarea energiei în organism. De asemenea, facilitează funcțiile cardiovasculare și ajută vederea. Vitamina B1 sau Tiamina se găsește în principal în carne: de vită în principal, dar și în carne de pui, carne de porc și pește. Se găsește și în fructe uscate, cereale integrale, fructe și legume.

3. Vitamina B6

B6 este una dintre cele mai complete vitamine care pot fi găsite. Oferă beneficii mari creierului, deoarece promovează formarea neurotransmițătorilor, cum ar fi dopamina , epinefrina, norepinefrina, GABA și acetilcolina. Funcția acestor neurotransmițători, după cum sugerează și numele, este de a transmite semnalele produse de neuroni.

  • Dopamina are efecte deosebite asupra dispoziției noastre;
  • Epinefrina și norepinefrina sunt legate de sistemele de alarmă și intervin în stările de anxietate;
  • GABA reglează stările de neliniște și reduce nivelurile de stres și stres;
  • Acetilcolina intervine în procesele mnemonice.

Vitamina B6 facilitează absorbția B12, una dintre vitaminele fundamentale pentru dezvoltarea cognitivă. Lipsa vitaminei B6 facilitează apariția unor probleme cum ar fi obsesiile sau depresia și afectează dezechilibrul emoțional, în general, și tulburările de somn. O găsim în alimente precum germenii de grâu, orez, cartofi, carne de curcan, carne de vită și miel, ouă, lapte și produse lactate în general, carne de porc, pește, linte, ardei, fructe uscate și multe altele.

4. Vitamina B9

O altă vitamină din grupa B care, împreună cu B6 și B12, promovează formarea de globule roșii din sânge. Acest lucru face transportul de oxigen mai rapid, facilitând astfel buna funcționare a creierului. Vitamina B9 este cunoscută și sub numele de „acid folic”. Acesta joacă un rol important în acuitatea mentală și menținerea funcțiilor creierului. Ca și B6, intervine în formarea diferiților neurotransmițători. Lipsa vitaminei B6 duce la apariția dificultăților cerebrovasculare. Acidul folic se găsește în alimente precum legume, cereale integrale, spanac și sparanghel, orez brun și ovăz. Dar este, de asemenea, găsit în unele fructe cum ar fi banane, portocale, pepene galben și avocado. Aproape toate fructele uscate conțin vitamina B9, în special arahidele.

5. Vitamina B12

B12 completează imaginea vitaminelor B, absolut necesară pentru a menține creierul sănătos. Contribuie la formarea celulelor și acizilor grași, dar este, de asemenea, fundamentală în sinteza diferitelor substanțe. Acțiunea sa facilitează memoria pe termen scurt, precum și viteza de gândire. Lipsa vitaminei B12 este responsabilă pentru pierderea memoriei, lentoarea mentală și modificările negative ale dispoziției. Multe studii au asociat deficiența B12 cu boli cum ar fi Alzheimer. Vitamina B12 se găsește în alimente precum carnea de vită, puiul și curcanul. Se găsește, de asemenea, în păstrăv, somon, moluște, cereale integrale, ouă și produse lactate, cum ar fi brânza, iaurtul și altele asemenea.

6. Vitamine pentru dezvoltarea creierului. Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant puternic. Acțiunea sa protejează creierul de stresul oxidativ și procesele degenerative tipice de îmbătrânire. Sarcina sa este esențială pentru a evita apariția unor boli precum Parkinson, Alzheimer și alte forme de demență. De asemenea, vitamina C contribuie la procesul de absorbție a fierului, un proces decisiv pentru funcționarea optimă a funcțiilor cum ar fi memoria și atenția. Mulți oameni însoțesc alimentele cu o concentrație ridicată de fier cu alimente care conțin vitamina C, pentru a obține o absorbție mai mare a acestui element.

Vitamina C este, de asemenea, considerată un antidepresiv natural. Crește nivelul de serotonină, un neurotransmițător decisiv pentru menținerea unei dispoziții pozitive. Este prezentă în toate tipurile principale de fructe, precum și în legumele cu frunze verzi.

7. Alte vitamine pentru dezvoltarea creierului

Există multe alte vitamine care sunt la fel de importante pentru buna funcționare a creierului. Printre acestea se numără vitamina D , care, conform diferitelor studii, ajută la apărarea împotriva bolilor cum ar fi scleroza multiplă și unele tulburări depresive. Această vitamină se găsește în diferite tipuri de pești, cum ar fi sardine, somon și ton, precum și în ciuperci.

Vitamina K, pe de altă parte, ajută la îmbunătățirea funcțiilor legate de învățare și memorie. S-a descoperit că cei care suferă de Alzheimer au, de asemenea, deficiențe de vitamina K. O vitamină care se găsește în concentrație mare în broccoli, dar și în germeni de Bruxelles, pătrunjel, legume cu frunze verzi, sparanghel, țelină și alimente fermentate.

Vitamina E și alimentele care conțin acizi grași Omega-3, care oferă o mare aprovizionare creierului. În ambele cazuri, efectul este acela de protecție mai mare împotriva proceselor degenerative și o creștere a funcțiilor cognitive.

 

My title page contents