Crăciunul în timpul sarcinii: sfaturi de urmat, pericole de evitat!

Crăciunul în timpul sarcinii: sfaturi de urmat, pericole de evitat! Ce lucru minunat: să petreci Crăciunul cu un bebeluș! Dar între prânzuri, cine, sărbători și poate o vacanță departe de casă, această perioadă poate ascunde și unele capcane pentru viitoarele mămici. Iată câteva sfaturi de care să ții cont pentru a petrece sărbătorile cu bine!

Cina din Ajunul Crăciunului, prânzul de Crăciun, cina de Revelion: în timpul sărbătorilor nu lipsesc oportunitățile de a sta la masă cu prietenii și poate de a te răsfăța cu câteva preparate mai mult decât cele din dieta zilnică. Nu uita: hrana ar trebui să fie variată și echilibrată și, pe cât posibil, inspirată de dieta mediteraneană. Cu toate acestea, nu tot ce se consumă de Crăciun este permis femeilor însărcinate; unele alimente pot fi un declanșator pentru infecțiile alimentare, potențial periculoase pentru făt (cum ar fi toxoplasmoza sau listerioza).

Crăciunul în timpul sarcinii. Iată ce alimente să eviți de Crăciun, dacă ești însărcinată:

Pește crud și crustacee

Carpaccio de pește, sushi și stridii: desigur, sunt delicioase, dar ar putea fi contaminate cu Salmonella, Listeria și virusul hepatitei A; prin urmare, ar trebui evitate. Alimente precum somonul afumat sau hamsiile marinate ar trebui, de asemenea, evitate; aceasta deoarece peștele este, de fapt, crud.

Carne crudă și insuficient gătită

Acest tip de carne poate fi purtătoare de toxoplasma; deci, este recomandat un meniu fără carpaccio și preparate din carne insuficient gătite sau rare, cum ar fi friptura de vită.

Carne crudă conservată

Mezelurile mixte nu lipsesc aproape niciodată printre aperitivele sărbătorilor, dar nu toate sunt bune pentru femeile însărcinate, în special cele responsabile pentru toxoplasmoză. În acest caz, trebuie evitată carnea crudă: șuncă crudă, slănină, speck, bresaola, cârnați proaspeți.

Sosuri, maioneze, creme cu ouă crude proaspete

Maioneza preparată pentru salata rusească sau de boeuf sau crema de mascarpone pentru tiramisu conține ouă crude. Acestea sunt delicatese preferate de multă lume, dar ai grijă: nu există probleme dacă maioneza sau crema este din comerț, făcută cu ouă pasteurizate; în schimb, dacă este de casă, cu ouă proaspete, aceasta este expusă riscului de salmoneloză și ar trebui evitată.

Gorgonzola și alte brânzeturi moi și semi-moi

Brânzeturile moi și semi-moi, cum ar fi gorgonzola, brie, camembert și toate brânzeturile făcute din lapte crud, fie lapte de vacă sau de oaie, ar trebui evitate; acestea ar putea fi contaminate cu Listeria.

Ciuperci

Ciupercile trebuie evitate în timpul sarcinii. Sunt greu de digerat și, dacă din întâmplare sunt otrăvitoare (din păcate, există riscul de a face greșeli) ar putea fi o problemă pentru făt.

Legume crude nespălate

Salata și alte legume crude pot fi, de asemenea, expuse riscului de toxoplasmoză. Spală-le foarte bine, sub multă apă curentă.

Vin, bere, vin spumant

Fără alcool în timpul sarcinii, fără excepție! Nu se știe, de fapt, dacă există un prag minim de siguranță pentru făt. Când ai îndoieli, nu risca.

Alimente permise

Nu îți face griji: lista alimentelor permise în timpul sarcinii, în timpul sărbătorilor, este la fel de lungă și îți permite să te bucuri pe deplin de momente în companie.

Undă verde pentru tot ceea ce este gătit (chiar și carne conservată), brânzeturi, cu excepția celor enumerate mai sus, sosuri industriale pe bază de maioneză, ciocolată, legume fierte sau crude (atâta timp cât sunt bine spălate).

My title page contents