Jocuri pentru copii de 8-10 ani. Cum să-și petreacă timpul?

Jocuri pentru copii de 8-10 ani. Cum să-și petreacă timpul?

Să descoperim împreună câteva jocuri pentru copii de 8-10 ani. Dar mai vor copiii de 8-10 ani să se joace altceva în afară de jocurile video? Da, dacă îi provoci cu jocurile potrivite. Există multe jocuri pentru copii utile pentru a învăța să se exprime creativ, pentru a le crește stima de sine și pentru a deveni curioși și deschiși către nou. 

Pentru a-i provoca să se joace, jocurile trebuie să fie adaptate vârstei copiilor, nici prea ușoare, dar nici prea dificile.

Ce se joacă copiii la 8-10 ani?

Între 8 și 10 ani, băieții și fetele au o idee clară despre ceea ce le place și ceea ce nu le place. Se simt adulți și consideră acum că multe jocuri și jucării sunt lucruri „mici”. Acum au abilități manuale bune (știu să amestece bine un pachet de cărți, să taie și să lipească cu precizie). Știu să-și mențină concentrarea suficient de mult timp, își așteaptă rândul să arunce zarurile fără să se plictisească și sunt capabili să înțeleagă jocurile de societate cu mai multe reguli, complexe și care cer formularea unei strategii.

Propunerea unui joc copiilor de această vârstă poate fi o provocare. Dacă întrebi un copil de 8-10 ani dacă vrea să se joace, acesta poate spune că nu. Dar dacă poți găsi o activitate care să îi respecte preferințele și înclinațiile, îl poți convinge să abandoneze jocul video.

Cum ajută jocul copiii de 8-10 ani

Jocul este încă important la această vârstă. Pentru mulți nu mai este timp de joacă, dar există încă spațiu pentru a propune activități creative și jocuri utile pentru:

  • a dezvolta creativitatea, imaginându-și ceva și construind acel lucru cu propriile mâini;
  • a descoperi plăcerea de a învăța: încearcă și repetă un truc de magie, învăță șah. Învățarea a ceva nou îi ajută pe copii să aibă o atitudine deschisă și curioasă față de viață;
  • a dezvolta stima de sine: jocul copilului controlează ceea ce se întâmplă, se simte bine, experimentat și capabil;
  • logica și raționamentul exercițiilor: prin cărți și jocuri de strategie precum șah, Monopoly, copiii se obișnuiesc cu raționamentul și experimentează prin jocuri rolul de adulți;
  • obișnuirea cu buna utilizare a internetului: vizionarea unui tutorial de origami sau învățarea programării cu un personaj preferat, îi învață pe copii să folosească internetul într-un mod util. Ca punct de plecare pentru a descoperi multe activități creative.

Activități și jocuri pentru copii de 8-10 ani

Jocuri de cărți

Există o mulțime de posibilități de joc bazate pe cărți pentru copiii de 8 ani. În general, jocul de cărți este un joc pentru adulți, iar la această vârstă mulți copii îl abordează cu curiozitate. Copiii pot juca diverse jocuri precum „Păcălici”, „Cât e ceasul?”, „Șeptică”, ”Macao”, etc.

Jocuri de masă

Monopoli, Scrabble, Remi și Șah sau Dame. Multe jocuri de societate încep să devină posibile și interesante de la vârsta de 8 ani. Copiii sunt acum capabili să-și amintească chiar și reguli complexe, știu să-și aștepte rândul și sunt capabili să stea și să se joace mai mult timp. Jocurile de societate ajută la exercitarea concentrării și la formularea unei strategii. Îi învață, de asemenea, să știe să piardă și să accepte regulile.

Jocuri cu pixuri și hârtie

Pixul și hârtia pot fi suficiente pentru a crea jocuri pentru copiii de 8 ani care durează ore întregi. Dacă sunt plictisiți sau obosiți după sportul de după-amiază, un joc cu pix și hârtie poate fi soluția. La 8 ani, jocuri precum Nume de lucruri și orașe, Spânzurătoarea, X și 0, Fazan sunt încă în regulă.

Origami

Foile colorate și un tutorial pe YouTube sunt suficiente pentru a-l apropia pe copil de origami, care poate deveni o adevărată pasiune. La vârsta de 8-10 ani, copiii au atins o dexteritate bună și sunt capabili să facă singuri primele experimente de origami. Începeți cu lucruri simple, cum ar fi o lebădă sau o broască, apoi treceți treptat la ceva mai complex. Origami este unul dintre cele mai utile jocuri pentru copiii de 8 ani, deoarece îi învață despre precizie, atenție și îndeplinirea cu grijă a unei sarcini. Toate abilitățile sunt utile și pentru școală. După ce copilul a reușit să-și creeze prima lebădă, își poate dori să facă o întreagă colecție de animale.

Începerea unei colecții

Interesul pentru colecționare începe la această vârstă. Îi poți propune copilului să înceapă o colecție fără costuri, pornind de la interesele copilului: pietre de diferite culori și forme, frunze și flori uscate, capace de sticle. Orice poate deveni obiectul unei colecții. Important este să găsești recipientul potrivit: un bol transparent, o cutie cu multe compartimente, etichete pentru a descrie obiectul, poate un caiet în care poți cataloga piesele. Util pentru a se obișnui cu menținerea ordinii, colectarea, compararea.

Jocuri pentru copii de 8-10 ani. Propune-i să scrie o carte, un jurnal și poezii

Nu este neapărat un joc pentru copii de 8-10 ani, dar scrisul este o activitate care, dacă este propusă în mod corect, poate deveni o pasiune care va însoți un copil pe parcursul vieții. Plecând de la interesele sale, puteți scrie împreună o carte de povești, un jurnal despre natură, în care puteți nota observații despre păsări sau insecte, sau un jurnal al întâmplărilor și replicilor comice, o carte de bucate, o colecție de poezii. Un jurnal al meciurilor echipei tale preferate este, de asemenea, bun, pentru a exersa scrisul și a-l lega de momente plăcute, nu doar la școală.

 

My title page contents