Beneficiile jocului pentru copii. Cât de important este jocul pentru copii?

Beneficiile jocului pentru copii. Cât de important este jocul pentru copii?

Jocul și dobândirea limbajului sunt două elemente fundamentale pentru dezvoltarea mentală a copilului. Prin joc este posibil să înțelegem copilul, nevoile lui, fanteziile lui. Este utilizat pe scară largă pentru toate psihoterapiile din copilărie și este folosit ca un suport pentru copiii spitalizați care trebuie să primească tratament medical. Limba permite copilului să dobândească o nouă formă de independență, aplicabilă în jocul simbolic și în imaginație.

Importanța jocului în viața copilului

Jocul are o importanță fundamentală în dezvoltarea copilului. De asemenea, are o funcție socială de interacțiune și de partajare. Prin joc este posibil să înțelegem copilul, nivelul său de dezvoltare, fanteziile sale. Potrivit lui Freud, jocul permite copilului să asimileze și să proceseze absența mamei. Copilul gestionează și devine o parte activă, nu o parte pasivă a unui eveniment potențial periculos. Această funcție este evidentă în jocurile în care se ascunde: „cucu-bau” și „de-a v-ați ascunselea”, unde se alătură participarea altor persoane (inițial mama).

 

Jocul și fantezia copilului

Conform psihologilor, jocul îi permite copilului să-și găsească o ușurare de la angoasa sa internă. El își proiectează conflictele asupra jocului. Copilul folosește obiectul tranzitoriu (care poate fi o jucărie, dar și o copertă sau o haină) pentru a se confrunta cu autonomia și separarea de mamă. Obiectul tranzitoriu reprezintă mama în fantezia copilului. Este un obiect la care copilul este foarte atașat, ceea ce îl liniștește. Copilul poate acționa asupra acestui obiect, simțindu-se mai puternic și mai sigur. Obiectul este mereu în apropierea copilului.

Jocurile sunt, așadar, oportunități pentru schimburi sociale, pentru copil. Jocul copilului cu mama este un joc inițial repetitiv, în care ambii membri au așteptări. Ei știu la ce să se aștepte, deoarece în prima fază, fiind acțiuni repetitive, copilul cunoaște deja etapele. Apoi, mama se abate de la jocul inițial, adăugând elemente și îl provoacă pe copil să continue jocul, folosindu-se de imaginația lui, dar și implicarea lui continuă. Potrivit psihologilor, aceste repetări și încălcări au un înțeles fundamental: permit copilului să trăiască așteptarea, să tolereze frustrarea și să anticipeze surpriza.

My title page contents