Prima zi de școală și anxietățile: 7 trucuri împotriva anxietății

Prima zi de școală și anxietățile: 7 trucuri împotriva anxietății

Prima zi de școală și anxietățile care apar odată cu începerea școlii reprezintă o temă de interes atât pentru părinți, cât și pentru copii. Dincolo de toate este normal să ai o anumită anxietate în zilele premergătoare primei zile de școală. Totuși, dacă acest lucru devine prea apăsător și îți dorești să fii cât mai calm în prima zi de școală, poți apela la câteva trucuri împotriva anxietății.

 

Prima zi de școală și anxietățile. 7 trucuri împotriva anxietății provocate de începerea școlii

1. Acordați atenție nutriției

În timpul vacanței de vară, copiii și părinții sunt mai relaxați, au o dietă mai ușoară, un program mai lejer și se simt mai liberi. Pentru o acomodare mai ușoară, în săptămâna dinaintea întoarcerii la școală, este recomandat să începeți să vă întoarceți la ritmurile obișnuite chiar și atunci când vine vorba de mâncare. O alimentație adecvată servește, de asemenea, pentru a vă reda energia, și a vă face să vă simțiți mai relaxați. Deci, mai puțin obosiți. În plus, există alimente prietenoase anti-anxietate, cum ar fi salată, spanac, morcovi, mere, kiwi, banane, caise, piersici și cireșe, nuci, brânză de vaci, ovăz, semințe de dovleac și susan. În schimb, evitați să consumați cârnați, brânzeturi învechite, ciocolată și carbohidrați rafinați.

2. Restabilește ritmul obișnuit de somn-veghe

Pentru a ajunge la școală cât mai relaxat posibil, copilul trebuie să se odihnească bine. Încercați împreună să reveniți la ritmurile vechi, începând să setați alarma cu o jumătate de oră mai devreme decât de obicei și mergând la culcare cu o jumătate de oră mai devreme în săptămâna înainte de a vă întoarce la cursuri.

3. Ceaiurile de plante ajută

Atât pentru părinți, cât și pentru copii, în cazul în care nu puteți dormi bine sau să vă relaxați, ceaiurile sunt remedii naturale pentru anxietate. De băut înainte de culcare. Pe lângă clasicul mușețel, alte ceaiuri de plante potrivite sunt cele cu nalbă, păducel, roiniță, lavandă și tei. Bineînțeles, în concentrații și combinații adaptate vârstei.

4. Pregătiți ghiozdanul și hainele cu o zi înainte

Pentru a nu fi neliniștit și agitat în ultimul moment, ajută-ți copilul să-și pregătească ghiozdanul și hainele pe care le va purta în prima zi de școală, încă din seara precedentă. Și voi, părinții, puteți proceda la fel. Veți avea destul timp să alegeți cu atenție și să vă pregătiți mental, evitând astfel panica de dimineața devreme!

5. Alegeți-vă cu atenție îmbrăcămintea

Pare banal, dar îmbrăcămintea ne ajută să ne simțim mai mult sau mai puțin încrezători în noi înșine. Pentru aceasta, nu exagerați și optați pentru un aspect decent, îngrijit și plăcut. Cel mai important: alegeți haine pentru cei mici, dar și pentru voi, adulții, în care vă simțiți confortabil și încrezători.

6. Fără prea multe întrebări

„Cine și cum vor fi colegii mei?”, „Voi fi în regulă?”, „Cum vor fi profesorii?” sunt doar câteva întrebări puse de către școlari, în special de cei mai mari. Pentru a calma anxietatea, în cazul celor mai mici, încearcă să le distragi atenția cu activitățile preferate. Urmăriți împreună un film sau un serial TV, citiți o carte, sugerează-le să iasă cu niște prieteni sau ascultați împreună muzică care vă oferă energie pozitivă. Pe scurt, orice vă place, atâta timp cât vă lăsați mintea liberă.

7. Punctualitatea e importantă

Aveți grijă să nu întârziați chiar din prima zi de școală! Mai bine să ajungeți puțin mai devreme, astfel încât să puteți intra în atmosferă, iar cei mici să-și cunoască noii colegi sau să-i revadă pe cei vechi. Procedând astfel, toată lumea va fi mai relaxată. Respiră, zâmbește, salută și vei vedea că întâlnirea cu noii colegi va fi foarte ușoară.

My title page contents