Cum îl faci pe copil să iubească școala? 9 sfaturi de ajutor

Cum îl faci pe copil să iubească școala? La început, în primii ani de școală, se poate întâmpla adesea ca cei mici să manifeste o anxietate și o anumită ură față de școală. Motivele pot fi, în principal, din cauza ritmului școlar care trebuie să fie urmat în fiecare zi, a sarcinilor care trebuie îndeplinite, etc. Mai înainte, copiii nu au fost obișnuiți cu toate acestea și totul poate fi obositor pentru ei.

Pentru a încerca să remediezi această situație, îți prezentăm o selecție de 9 sfaturi despre cum să-l faci pe copil să iubească școala.

Cum îl faci pe copil să iubească școala? Iată 9 sfaturi:

1. Încearcă să îi implici

Dacă ești profesor și observi că unii copii sunt foarte deranjați și chiar supărați că trebuie să stea în clasă, încearcă întotdeauna să ai grijă de ei și să-i implici împreună cu colegii lor în activitățile școlare. Observă-l mai mult pe aceștia. Încearcă să-i faci să trăiască experiența școlară ca o distracție și nu ca o obligație.

2. Încearcă să-l obișnuiești cu școala din timp, pentru a-i ușura experiența

Înainte de a începe primul an școlar, este important să îi obișnuim pe copii cu unele situații încă de acasă. De exemplu, încearcă să-l faci să citească, să scrie, să deseneze, să coloreze câte puțin, încă dinaintea începerii școlii. Încearcă să obișnuiești copilul din timp cu tot ce presupune școala. Explică-i tot ce vrea să știe.

3. Învăță copilul să-i respecte pe ceilalți

Unul dintre motivele pentru care copiii pot începe să urască școala este legat de colegii de clasă. Pentru a fi în ton cu colegii de clasă și pentru a avea o relație bună cu aceștia, este important, înainte de a începe școala, să-l faci să înțeleagă de ce trebuie și cum să-i respecte pe ceilalți.

4. Stimulează-i voința

Pentru a face un copil să iubească școala, mai ales în primii ani de școală, este important să-l faci să înțeleagă că, dacă are puțină voință, este posibil să-și atingă obiectivele într-un mod simplu și surprinzător. Este un mic efort pe care trebuie să-l faci pentru copilul tău. Dacă va da și rezultate, copilul tău va fi mai mulțumit și fericit și se va duce cu drag la școală.

5. Stabilește o rutină pentru teme

Tot pentru a face un copil să iubească școala, este important să nu-l stresezi în fiecare zi, în fiecare minut, pentru a-și face temele. Stabiliți împreună un program în care el va trebui să studieze, iar în afara acestuia, în celelalte ore rămase, lasă-l să se joace și să fie liber. Nu îl încorseta. Abia atunci nu va vedea școala ca pe un coșmar.

6. Încurajează-l să-și facă noi prieteni

Pentru a-i încuraja pe copii să vadă școala nu numai ca pe un loc cu sarcini de îndeplinit și studiu, ci și ca pe un loc în care își pot face prieteni, invită-i pe unii colegi de clasă să-și facă temele împreună cu copilul tău și încurajează-i să fie buni prieteni și să se ajute.

7. Nu stresa copilul să-și facă temele

Odată ce ați stabilit orarele de studiu, nu deranja continuu copilul, cerându-i doar informații despre școală, profesori, lecții sau teme. Da, îl poți întreba unele lucruri imediat ce se întoarce de la școală, dar nu tot timpul.

8. Stimulează-i interesele

Poate copilul tău are un interes deosebit pentru una sau mai multe discipline școlare. Dacă observi acest lucru, ajută-l să aprofundeze unele subiecte sau lecții pentru a-l face și mai pasionat de școală și de diferitele activități desfășurate în clasă. De exemplu, îl poți înscrie la un curs de desen, de pictură, la fotbal sau înot etc.

9. Trezește-l ușor dimineața

Pentru mulți copii, ceasul cu alarmă poate fi văzut ca un adevărat coșmar. Astfel, poate fi o trezire bruscă, iar el va fi nervos și anxios, deoarece orice copil poate asocia școala cu agitația de dimineață, cu stresul și cu zilele anxioase. Mai bine te trezești tu înainte și îl trezești și pe el, dar fără ceas, ci ușor, cu o vorbă bună, luându-ți timp de rezervă. Astfel nu îl vei grăbi și va putea să se desfășoare în ritmul lui.

My title page contents