De ce fumează adolescenții. Cinci explicații pentru același viciu

O tristă concluzie: majoritatea fumătorilor adulți au început să fumeze înainte de vârsta de 18 ani. Mulți dintre ei erau dependenți chiar înainte de a termina liceul. Deci, de ce fumează adolescenții?

 

Adolescenții încep să fumeze convinși că se vor putea lăsa atunci când vor dori acest lucru. În realitate ei devin sclavii acestui viciu și mai apoi victimele lui. Consecințele asupra sănătății sunt uriașe, dar din nefericire ele nu sunt conștientizate. Ceea ce la început pare un gest nevinovat, o curiozitate mai degrabă, se transformă într-o dependență greu de controlat. De ce fumează adolescenții? Din diferite posibile motive.

De ce fumează adolescenții

Când încep să fumeze, tinerii nu își dau seama că pot deveni dependenți după ce fumează 100 de țigări (cinci pachete). Doar 5 la sută dintre fumătorii adolescenți cred că vor mai fuma după cinci ani de la absolvire, neștiind cât de dificilă poate fi renunțarea. Cercetările arată că, după opt ani de la absolvire, 75% dintre acești fumători vor consuma în continuare tutun. Vrei să știi care pot fi motivele pentru care s-au apucat de fumat?

1. Părinții lor sunt fumători.

Adolescenții au ca model părinții. Dacă unul dintre ei fumează, cel mai probabil că îi va urma păgubosul exemplu. Părinții, care fumează acasă, pot deveni foarte ușor… influenceri ai adolescentului. Când adolescenții aud la părinți că fumatul îi ajută să reducă stresul și să se relaxeze, tentația de a încerca același lucru este irezistibilă.

2. Cedează presiunii anturajului

Când adolescenții încep viața de licean, ei sunt supuși unei puternice presiuni din partea colegilor și prietenilor. Astfel, încercând să se facă plăcuți, încercând să îi imite pe cei mai populari dintre ei, vor accepta să fumeze asemenea lor.

3. Vor să afișeze independență și/sau sfidare

Adolescenții preferă să fie total independenți, considerându-se deja adulți. Vor să ia decizii pe cont propriu și să fie responsabili pentru propriile alegeri. Acest lucru poate fi considerat un proces sănătos și normal. Cu toate acestea, independența excesivă îi poate face sfidători. Adesea se observă că, atunci când adolescenții devin sfidători, încep să fumeze. Mai ales atunci când cred că părinții lor vor fi supărați pe ei.

4. Cred că fumatul este cool

Majoritatea adolescenților cred, de asemenea, că fumatul este un lucru foarte cool. Când îi văd pe alții fumând, în special pe părinții sau colegii lor, vor să încerce și ei. Adolescenții cred că toți cei din jurul lor fumează și o iau ca pe un lucru normal, negăsind nimic ciudat în asta. Adesea cred ceea ce le spun prietenii lor despre fumat. De obicei, adolescenții supraestimează numărul colegilor care fumează. Bazându-se pe evaluări false, ei urmează ceea ce cred că este o tendință și încep să fumeze.

5. Sunt conviși că fumatul este la modă

Este de la sine înțeles că diverse mesaje din exterior îi afectează pe adolescenți. Acestea îi fac să creadă că „fumatul este mișto”. Adolescenții urmăresc ceea ce media le arată și apoi adoptă obiceiurile. Când își văd vedetele preferate aruncând inele de fum în secvența unui film, vor să încerce același lucru. Chiar dacă mass-media continuă să informeze asupra pericolelor fumatului, se pare că tinerii ignoră avertismentele. Ei nu acordă prea multă atenție mesajului, ci se concentrează mai degrabă asupra modului în care vor fi percepuți de prieteni atunci când apar cu țigara în gură. Și rămân la convingerea că a fuma este la modă.

My title page contents