PREGĂTIREA COPILULUI PENTRU ÎNCEPEREA ȘCOLII. CE E DE FĂCUT

Gata și cu vacanța de vară, zilele îi sunt numărate! Nici nu știm să spunem pentru cine este mai greu acest moment, dacă pentru părinți sau pentru copii… Și pentru unii, și pentru ceilalți, încep grijile. Trezitul devreme, pregătirea pachețelului, drumul către școală, temele… Pregătirea copilului pentru începerea școlii include atât de multe lucruri de nici nu-ți mai vezi capul de atâta treabă.

Mai practici, unii părinți au început pregătirea copilului pentru începerea școlii cu mult timp înainte. Nu au așteptat sosirea lunii septembrie din două rațiuni. Una ar fi aceea că sunt greu de făcut atâtea cheltuieli într-o singură lună. Pe când treptat, puțin câte puțin, e mai ușor de suportat. Pentru alții nu problema banilor se pune ci a aglomerației din magazinele din care pot fi făcute cumpărăturile necesare. Să nu uităm, ca părinți, că această pregătire nu se rezumă totuși doar la cumpărături. Copilul mai trebuie pregătit și psihologic. Nu-i ușor să treacă de la programul liber ales la cel impus…

Pregătirea copilului pentru începerea școlii

Dacă îți permiți, ar fi bine să pregătești camera copilului înainte de începerea școlii. Un mediu curat și frumos poate avea influență asupra stării de bine a celui mic. Zugrăvește în culori calde. Lasă-l pe copil să și le aleagă. Lui este important să îi placă. Dacă încă nu i-ai cumpărat un birou pentru studiu până acum, e timpul să o faci. Important este și scaunul. Ai grijă să fie unul confortabil, pentru ca poziția din timpul studiului să fie cea corectă. Asigură-i o sursă de lumină corespunzătoare pentru momentele în care nu se poate folosi de cea naturală. Verifică starea saltelei. Confortul din timpul somnului are o influență covârșitoare asupra tonusului de pe parcursul zilei.

Lasă-l să aleagă ce poartă

Orice copil se bucură de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte noi. Cu atât mai mult dacă i se permite să își aleagă modelele, în funcție de propriul gust și stil. Da, știm, nouă ni se pare că facem cele mai bune alegeri pentru copil. Și poate că așa și este, oarecum. Dar trebuie să acceptăm și că micuțul poate avea alte preferințe. Până la urmă el le poartă, de fapt. Datoria noastră este să îl consiliem în alegerea lor și, dacă îl putem influența, e bine să fie împăcat cu alegerile făcute.

Rechizite pe gustul lui

Aceeași libertate în alegeri ar fi bine să i-o acorzi și în ceea ce privește ghiozdanul. Copiii au preferințe fie asupra culorilor, fie asupra modelului. Dacă are un personaj pe care îl preferă, fă-i hatârul și caută un ghiozdan cu acesta. Îl va purta în spate cu plăcere. Nu vrei asta? Din experiența de părinte îndrăznesc să îți sugerez să nu faci rabat de la calitate. Un ghiozdan mai scump și mai bun este o investiție isteață. Altfel vei cheltui mai mult pe parcursul anului școlar, înlocuindu-l mereu pe cel ieftin, care se deteriorează rapid.
Caietele, creioanele, pixurile, cariocile, articolele pentru desen și toate celelalte accesorii de care are nevoie, ar fi bine să și le aleagă singur. Pe același principiu: el le folosește, lui trebuie să îi placă.

Mereu alături de el

Și pentru că afirmam ceva mai sus că micul școlar are nevoie și de pregătire psihologică în vederea începerii școlii, discută cu el, prietenește, despre emoțiile și temerile sale. Reamintește-i aspectele pozitive ale învățăturii. Asigură-l că îi vei fi alături indiferent de cât de greu îi va fi și îl vei ajuta cu tot ce îți stă în putință, ca părinte.

My title page contents