Emoții toxice. 7 emoții care stau în calea fericirii noastre

Emoții toxice ce trebuie evitate. Deși fricile sau anxietatea sunt emoții care, într-o doză potrivită, ne ajută să supraviețuim, atunci când sunt prezente în exces, sunt dăunătoare. Prin urmare, este important să învățăm să le controlăm.

 

Când vorbim despre emoții toxice, ne referim la emoțiile care ne dor, care ne fac să suferim, care ne limitează bunăstarea și fericirea psihologică. În realitate, nu există persoane „toxice”. Mai degrabă, există oameni care nu sunt capabili să construiască relații sănătoase, satisfăcătoare, bazate pe respect reciproc.

Conform specialiștilor, cuvântul „toxic” nu are o valoare științifică, ci mai degrabă ilustrează un comportament disfuncțional care provoacă o stare de rău, durere sau nefericire.

Să descoperim acele emoții care amenință cel mai mult echilibrul emoțional!

1. Emoții toxice. Rușinea

Se spune că, de-a lungul anilor, rușinea se pierde. Există însă, persoane la care rușinea se intensifică pentru a atinge niveluri surprinzătoare și apare aproape în toate domeniile vieții lor.

Rușinea se manifestă în multe feluri. Există rușinea legată de aspect, de a purta anumite haine, de a vorbi cu alții, de a ne arăta vulnerabilitatea, de a avea încredere. Cu toate acestea, în domeniul creșterii personale, e foarte clar: rușinea ne sufocă adevărata identitate și propria dezvoltare.

Sentimentul de rușine are legătură cu frica și nesiguranța. Prin urmare, trebuie să aprofundăm cunoștințele despre noi înșine, mai presus de ceea ce nu acceptăm sau despre aspectele personalității noastre asupra cărora este mai dureros să lucrăm.

2. Anxietatea: una dintre cele mai periculoase emoții toxice

Anxietatea este toxică atunci când depășește pragul fiziologic care ne oferă motivația, stimulul de a aștepta mai mult de la noi înșine. Când ajungem să percepem o stare continuă de amenințare, stres sau anxietate care ne macină, vorbim de toxicitate. Adică de emoție negativă capabilă să ne copleșească. Anxietatea cronică descurajează, dislocă și ne privează de concentrare.

3. Angoasa, subtilă printre emoțiile toxice

Emoțiile negative înconjoară ființa umană. Angoasa este o bombă cu efect în timp, care conține multe dimensiuni negative: frică, sentiment de amenințare, negativitate, incertitudine, rezistență scăzută la frustrare, durere. Nimeni nu poate trăi veșnic cufundat în supărare. Pentru că astfel, nu este altceva decât o modalitate de a muri în timp ce suntem în viață. De a ne nega complet șansa de a fi fericiți și de a ne realiza/de a ne crește pe noi înșine ca oameni.

4. Nemulțumirea eternă

În unele circumstanțe, nemulțumirea acționează ca un motor puternic care ne determină să schimbăm, să depășim, să îmbunătățim. Atunci când nemulțumirea devine însă cronică și nejustificată, starea de rău și apatia invadează totul. Astfel, puțin câte puțin pierdem voința de a face, forța minții, zâmbetul și motivația.

Atenție! Nemulțumirea cronică se poate regăsi uneori printre simptomele depresiei.

5. Invidia printre emoțiile toxice

A invidia pe ceilalți nu este corect sau chiar sănătos. Invidia ne duce pe calea suferinței. A dori pentru noi însuși calități, obiecte sau dimensiuni care nu ne aparțin sau pe care nu suntem capabili să le obținem este dureros. Și nu ne este de folos pentru bunăstarea noastră psihologică. Dacă nu te poți bucura de succesele altora, respectându-i sau apreciindu-i pe ceilalți pentru ceea ce sunt sau au spus despre tine, e clar că ești copleșit de invidie.Trebuie să ne putem bucura de succesele noastre, să ne iubim și să apreciem tot ceea ce ceilalți sunt capabili să obțină. Fiecare cu partea lui!

6. Frica constantă

Simplu, fericirea poate fi absența fricii. Avem nevoie să simțim și frica într-o doză echilibrată: ne ajută să supraviețuim, e un semnal de alertă atunci când urmează un risc. Dar dacă ajungem în punctul în care totul ne sperie, unde sentimentul că fiecare acțiune întreprinsă se va termina prost, frica ne domină. Fiecare schimbare este negativă și ne simțim criticați, abandonați sau persecutați, ne refuzăm fericirea.

7. Emoții toxice. Frustrarea

O frustrare „sănătoasă” stimulează schimbarea, ne ajută să ne depășim limitele. O frustrare toxică ne bântuie zona de frici, vise neîmplinite și acțiuni de abandon. Frustrarea se hrănește cu eșecuri, dezamăgiri, cu visele noastre neîmplinite.

 

Toate aceste emoții, pe care le experimentăm cu toții într-o anumită măsură, pot avea un aspect pozitiv, dacă reușim să le ținem sub control.

 

 

My title page contents