Insomnia în sarcină poate fi determinată de o mulțime de motive

Ce frustrant este să nu poți dormi exact atunci când ai cea mai mare nevoie de somn… Insomnia în sarcină poate fi determinată de o mulțime de motive și afectează circa 78% dintre gravide.

 

Ar fi bine de precizat faptul că insomnie nu înseamnă doar să adormi cu dificultate. Și prea puține ore dormite, și treziri dese peste noapte cu dificultatea revenirii la somn, și un somn de proastă calitate, toate reprezintă ”variațiuni pe aceeași temă”.

Insomnia în sarcină

În timpul sarcinii există și motive obiective pentru care nu te poți odihni. Disconfortul din cauza dimensiunii mari a abdomenului, durerile de spate, arsurile gastrice, urinările dese, crampele de la picioare, modificările hormonale și nu în ultimul rând anxietatea, toate au câte o contribuție. Dacă mai punem la socoteală și visele care par atât de reale, și îngrijorările vizavi de bebeluș… Hai să-ți spun ceea ce vrei să auzi: nu, insomniile tale nu îi fac rău bebelușului. Te-ai mai liniștit? Bine, acum… hai, totuși, să dormim!

Dă-te jos din pat

Ai încercat jumătate de oră să adormi și n-ai reușit. Nu rezolvi nimic dacă te perpelești în pat. Ba poate îți mai deranjezi și partenerul, are se trezește dimineață ca să meargă la serviciu. Dă-te jos din pat și fă-ți de lucru. Poate au rămas două farfurii nespălate de la cină. Spală-le! Răsfoiește o revistă, citește câteva pagini dintr-o carte, udă florile. Găsește o activitate ușoară, care să nu-ți ia mai mult de 15 minute, apoi încearcă să adormi din nou. Poate că vei fi atât de obosită încât acest lucru se va întâmpla instantaneu.
Majoritatea persoanelor se simt cel mai bine după aproximativ opt ore de somn. Altele după mai puține. Dacă dormi numai șase ore și te trezești odihnită, nu înseamnă că suferi de insomnie pentru că nu ai dormi opt ore.

Golește-ți mintea înaintea somnului

Poate că te apasă o seamă de îngrijorări, și odată ce ai pus capul pe pernă încerci să cauți răspunsuri și soluții. Și te frămânți, și te sucești… Nu procedezi corect. Discută despre ele cu partenerul tău, pe parcursul zilei. Nu lua problemele cu tine în pat! Patul este pentru somn și pentru… știi tu. Gândește-te numai la lucrurile frumoase care vor veni odată cu venirea bebelușului.

Evită cofeina și ciocolata

O fi plăcut, nu zic nu, să bei o cafea cu prietena ta, pe la ora 17, să mai stați de vorbă, să mai bârfiți. Mai ales că după ce naști o să-ți cam lipsească astfel de momente. Dar gândește-te că acea cafea te va ține la noapte cu ochii pe pereți. Sunt convinsă și că, urmărind un film, ți s-a făcut o poftă teribilă de ciocolată. Dar dacă nu e un serial cu opt sezoane pe care să îl poți urmări dacă nu vei adormi din cauza ciocolatei, mai bine renunță la ea. Există și dulciuri fără ciocolată, poți să crezi?!

Servește o cină ușoară

Cu toată foamea pe care o ai mai tot timpul, selectează alimentele pe care să le consumi la cină. Grăsimile, prăjelile, maioneza, mâncarea greu digerabilă în general, este responsabilă de alungarea nemiloasă a lui Moș Ene. Și nu mânca în creierii nopții, pe bune… Servește cina pe la ora 19, ca să ai timp și de digestie până te urci în pat.

Mai ușor cu lichidele, înainte de culcare!

Delicată problemă… Adică e greu să spui cuiva ”Nu bea apă!” dacă spune că-i este sete. Dacă ți-e chiar sete, asta e. Dar dacă ai obiceiul să bei ba un ceai, ba un suc, așa, de plăcere, mai abține-te. Mergi la toaletă exact înainte să te culci. Probabil că oricum te vei trezi la un moment dat, dar măcar să apuci niște ore ”legate” de somn.

Ajută-te cu perne

Burtica mare e problema? Folosește perne pentru a te sprijini, căutând o poziție confortabilă pentru tine. Oricare ar fi aceea. Și oricât de ciudată ar fi. Și oricât de mult loc vei ocup în pat. Dacă tu te simți bine, aia e important.

Verifică temperatura ambientală

Prea cald? Prea rece? Orice fel de disconfort termic îți poate influența somnul. Așa că mai bine rezolvă acest aspect înainte să te strecori în pat.

Ritual de culcare

O baie caldă, un masaj făcut de partener, o muzică liniștitoare, o picătură de ulei de lavandă pe un colț al pernei, o partidă de sex… Trebuie să existe un somnifer printre toate astea! Hai, noapte buna!

My title page contents