5 motive să consumi vitamina C

5 motive să consumi vitamina C și să te menții sănătos și în formă. Unele dintre alimentele cele mai bogate în vitamina C sunt citricele, în special portocala și rodia. Alte surse excelente care ne ajută să asimilăm cantitatea potrivită de vitamina C sunt, de asemenea, guava, papaya, kiwi, căpșunile, ananasul și cireșele. 

Înainte de toate, trebuie să știi că un adult are nevoie în medie de 75/90 mg de vitamina C pe zi. Cantitatea necesară este obținută prin alimente și suplimente, deoarece corpul nostru nu poate sintetiza în mod natural acid ascorbic. Foarte multe persoane cred că portocala este alimentul cu cel mai mult acid ascorbic. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. De exemplu, ardeiul este o legumă ce conține de 4 ori mai multă vitamina C decât citricele cunoscute.

Pentru a obține cantitățile zilnice recomandate, este de asemenea important să consumi legume precum varza, broccoli, salată verde și roșii. Există multe motive importante pentru a consuma vitamina C dar, în cele ce urmează îți prezint 5 dintre cele mai puțin cunoscute. Trebuie să știi că, acidul ascorbic nu este folosit doar pentru ameliorarea simptomelor de răceală, întărirea sistemului imunitar și îmbunătățirea aspectului pielii.

Iată 5 motive să consumi vitamina C și să te bucuri de efectele ei:

1. Ajută rănile să se vindece mai repede

O tăietură, ușoară sau profundă, precum și o fractură sau o arsură, toate acestea se pot vindeca mai repede cu aportul corect de vitamina C. Această vitamină este necesară în procesul de producere a colagenului, o proteină a țesuturilor precum pielea, mușchii și tendoanele.

2. Îmbunătățește sănătatea și circulația inimii

Este foarte important și ține de noi să ne protejăm vasele de sânge și pe cele ale inimii. Atunci când există vătămări ale unei artere sau vene, fluxul sanguin este afectat și poate provoca un atac de cord.

Potrivit unor studii, vitamina C ajută la distrugerea radicalilor liberi, care, de fapt, ar putea compromite pereții vaselor de sânge. În acest caz, persoanele care suferă de hipertensiune arterială sau insuficiență cardiacă ar putea beneficia de un aport corect de acid ascorbic. Potrivit oamenilor de știință de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins, dozele mari de vitamina C (în medie 500 mg pe zi) pot produce mici reduceri ale tensiunii arteriale. Vitamina C poate acționa ca un diuretic, eliminând excesul de lichid din corp. Acest lucru poate ajuta la scăderea presiunii din vasele de sânge.

 3. Previne dezvoltarea cataractei

Administrarea unor doze corecte de vitamina C contribuie, de asemenea, la sănătatea ochilor. Studii recente au arătat că această vitamină previne formarea cataractei, pierderea transparenței cristalinului, care poate duce la orbire. Problema afectează mai ales persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Vitamina C ajută la prevenirea acestei probleme, deoarece este necesară pentru sănătatea ochilor, dar și pentru a elimina radicalii liberi care generează dezvoltarea cataractei.

4. Utilă împotriva stresului

Vitamina C este ideal a fi consumată atunci când ne confruntăm cu stres. Aceasta ajută la reducerea semnificativă a stresului. De asemenea, protejează creierul de daunele pe care i le-ar putea provoca stresul. Atunci când organismul nu are deficit de vitamina C, poate combate mai ușor hormonii stresului.

 5. Combate simptomele astmului

De fapt, vitamina C are proprietăți antioxidante și antihistaminice. Curăță căile respiratorii și reduce producția de histamină care contribuie la creșterea inflamației în cazul persoanelor care suferă de astm.

 

Acestea sunt doar 5 motive pentru care trebuie să luăm vitamina C, dar, în realitate, există mult mai multe motive pentru care avem nevoie de aceasta. Printre altele, aceasta reduce nivelul colesterolului rău, reglează zaharurile și reduce simptomele artritei. Conform studiilor recente, vitamina C ar putea preveni, de asemenea, dezvoltarea unor tulburări neurologice, cum ar fi demența senilă și ar putea oferi un sprijin important persoanelor care urmează un tratament al cancerului.

My title page contents