Ce plante rezistă cel mai bine la frig? Iată 10 plante cele mai rezistente!

Ce plante rezistă cel mai bine la frig

Știi ce plante rezistă cel mai bine la frig? Sezonul rece a venit chiar și pentru plantele noastre dragi. În această perioadă, pentru a le proteja de temperaturi scăzute, grădinile și terasele sunt echipate cu sere și învelitoare speciale, dar în ceea ce privește rezistența acestora la frig, există unele plante care sunt mai rezistente decât altele.

Natura nu doarme niciodată. Și chiar și iarna, există plante rezistente la frig, precum ciclamenul, gata să coloreze grădina cu florile lor.

1. Lewisia cotiledon (vezi foto mai sus)

O plantă foarte decorativă datorită înfloririi abundente și a faptului că e foarte colorată, capabilă să se adapteze la temperaturi scăzute și să trăiască bine în grădinile stâncoase. Planta mamă are forma unei rozete și se poate înmulți rapid, generând astfel mai multe răsaduri.

2. AUCUBA JAPONICA

Rustică, puternică, rezistentă la frig și la cele mai aspre ierni (dar și la cele mai fierbinți veri), vânt și paraziți: aucuba japonica. Această plantă de origine japoneză este veșnic verde, se teme de expunerea completă la lumina soarelui și preferă pozițiile semi-umbrite. Dacă grădina, curtea sau terasa se află poziționată în nord, nord-est sau nord-vest sau pur și simplu are un colț de umbră, aucuba va crește fără probleme, oferindu-ți, deja la începutul iernii, flori mici și roșii adunate în ciorchini. Dar, atenție, acest lucru se întâmplă numai dacă exemplarul tău este de sex feminin!

3. Vinca minor (sau Periwinkle )

Ce plante rezistă cel mai bine la frig

Este o plantă veșnic verde, sălbatică, ușor de găsit în tufișuri sau pe marginea drumului. Este o specie de acoperire a solului și este utilizată, în general, pentru a crea spații decorative. Din mai până în august este plină cu flori roz și albastre.

4. Ciclamen

Florile sale înfloresc câteva săptămâni, din septembrie până în primăvară, iar tonurile de culoare variază de la roz la roșu. În ciuda faptului că este clasificată ca una dintre cele mai răspândite plante de iarnă, este recomandabil să o protejezi de temperaturi dure și înghețuri, așezând-o în spațiile interioare ale casei, unde temperatura este de aproximativ 18 grade.

5. Erica de iarnă

Ce plante rezistă cel mai bine la frig

Planta care înflorește în sezonul de iarnă este „Gracilis”, recunoscută prin frunzele asemănătoare acului, de un verde intens. Florile sale sunt atât de rezistente, încât rămân pe plantă până la sfârșitul iernii. Cu toate acestea, recurgând la diferite genuri și specii ale acestei plante, cu flori în diferite perioade, este posibil să te bucuri de o grădină și un balcon cu flori pe tot parcursul anului.

6. Lavandula (sau Lavandă)

Este o plantă foarte rezistentă, caracterizată de puterea de adaptare chiar și la iernile dure. Oferă o înflorire foarte bogată (mai ales dacă este plasată în plin soare) și este adesea folosită pentru a forma garduri vii decorative. Planta poate fi plantată direct în pământ, atâta timp cât există suficient spațiu în jurul acesteia, pentru a-i permite să crească și să se extindă.

7. Pachysandra terminalis

Spre deosebire de lavandă, aceasta este o plantă modestă, cu flori mici, abia vizibile, de culoare crem. Pe de altă parte, are frunziș deosebit de luxuriant, de culoare verde închis, ceea ce o face ideală pentru crearea de garduri vii.

8. Holly

Ce plante rezistă cel mai bine la frig

Acest arbust de dimensiuni medii sau mari este cunoscut ca element decorativ în perioada Crăciunului, dar datorită verdelui intens al frunzelor și roșului aprins al fructelor, arborele este unul dintre protagoniștii grădinii de iarnă. În plus, creșterea este foarte simplă: necesită expunere maximă la soare, dar rezistă foarte bine chiar și la umbra parțială și, în anotimpurile calde, necesită udare abundentă (de preferință cu apă de ploaie), regulată și nu prea frecventă. Un sfat: verifică întotdeauna dacă solul este complet uscat, înainte de a continua irigarea.

9. Varză ornamentală

Ce plante rezistă cel mai bine la frig

Nu este comestibilă și singura sa funcție este decorativă. Este complet deschisă și frunzele sale sunt colorate în culori strălucitoare și vibrante. Nu este tocmai o floare, ci o buruiană care rezistă la temperaturi reci (chiar și sub zero) până la maximum 15 grade. Din acest motiv este perfectă dacă vrei să dai o notă de culoare grădinii sau balconului iarna, când din păcate florile sunt rare.

10. Helleborus orientalis (sau Hellebore) sau trandafir de Crăciun

Ce plante rezistă cel mai bine la frig

Dintre toate plantele descrise până acum, aceasta este cea care pare să aprecieze cel mai mult înghețul. Numele real este Hellebore și florile sale apar în jurul lunii decembrie/ianuarie, dacă condițiile meteorologice sunt favorabile. Din acest motiv mai este numită și trandafir de Crăciun. De fapt, este o plantă foarte delicată, nu atât pentru nevoia de îngrijire specifică, cât pentru că necesită plantarea într-un sol care are caracteristicile tipice unor tufișuri, care nu poate fi recreat decât prin înmulțire atentă. Păstăile sale, care conțin semințele plantei, pot fi foarte decorative.

Acestea sunt doar câteva dintre plantele care rezistă la temperaturile lunilor reci și care oferă posibilitatea de a avea o grădină plină și luxuriantă chiar și în sezonul de iarnă.

My title page contents