Regim pentru colesterol mărit. Ce să mănânci pentru a scădea colesterolul?

Regim pentru colesterol mărit. Ce să mănânci pentru a scădea colesterolul?

Ce regim pentru colesterol mărit să ții, care să te ajute să-ți fie bine? O dietă adecvată poate fi de mare ajutor în reducerea colesterolului. O dietă bogată în grăsimi saturate – care se găsesc în produsele de origine animală, precum carnea roșie și produsele lactate – poate crește nivelul de colesterol, precum și consumul alimentelor care conțin grăsimi trans, care se găsesc adesea în mâncarea tip fast food și pâinea ambalată, în biscuiți și gustări.

 

Risc crescut de boli de inimă

Când nivelul de colesterol este prea mare, riscul de boli de inimă crește. Ca urmare a faptului că se combină colesterolul cu alte substanțe din sânge, pentru a se acumula pe pereții arterelor. Această acumulare poate restrânge și bloca arterele, poate reduce fluxul de sânge și poate pregăti terenul pentru un atac de cord sau un atac cerebral. Pentru a menține nivelul de colesterol sănătos, îmbunătățirea alimentației este o alegere înțeleaptă.

Regim pentru colesterol mărit. Alimente care scad colesterolul

Pentru a menține nivelul de colesterol sănătos, înseamnă a te asigura că dieta ta conține:

Fibră solubilă: se găsește în multe alimente vegetale; fibra solubilă atrage apa și se transformă într-un gel atunci când alimentele sunt digerate. Fibra solubilă reduce colesterolul rău prin încetinirea absorbției colesterolului în sânge. Surse bune de fibre solubile includ tărâțe de ovăz, orz, nuci, semințe, fasole, mere, pere, prune, linte și mazăre.

Grăsimi sănătoase: acestea includ uleiuri de măsline, canola și arahide, precum și alimente bogate în grăsimi vegetale sănătoase, cum ar fi nuci, semințe și avocado.

Alimente integrale: caută specificația „grâu integral” ca prim ingredient pe eticheta produsului. Surse bune de cereale integrale includ unele tipuri de pâine, cereale, paste și cereale uscate, cum ar fi orezul brun.

Carnea de pasăre (fără piele) și carnea slabă: cea de iepure de câmp și de pui tind să fie mai slabe.

Pește gras: gustă cel puțin două porții săptămânale de somon, păstrăv, ton albacore, hering (inclusiv sardine) sau macrou.

Regim pentru colesterol mărit. Ce alimente să nu mănânci

Majoritatea cercetătorilor consideră în prezent că grăsimile saturate și grăsimile trans cresc nivelul de colesterol din sânge mult mai mult decât colesterolul din restul alimentelor.

Alimentele care limitează sau evită să mențină nivelul scăzut al colesterolului includ:

  • Carne roșie și alte tipuri de carne care conțin grăsimi vizibile;
  • Organe (ex. ficatul);
  • Produse lactate din cereale integrale, inclusiv lapte integral, smântână, înghețată, unt și brânză;
  • Produse de panificație obținute cu grăsimi saturate sau trans, cum ar fi gogoși, prăjituri și biscuiți;
  • Alimentele care conțin ulei „parțial hidrogenat” în lista ingredientelor;
  • Grăsimile solide, inclusiv margarina și untura;
  • Alimente prăjite.

Colesterol și ouă

Gălbenușurile conțin colesterol, dar cercetările medicale actuale sugerează că efectul asupra colesterolului din sânge din consumul de ouă este minim la majoritatea oamenilor.

Colesterol și creveți

Creveții conțin un nivel ridicat de colesterol și au aproape de două ori colesterolul unei fripturi. Dar, deoarece creveții au un conținut scăzut de grăsimi saturate, ei pot crește de fapt, nivelul bun de colesterol. Este mai bine să mănânci creveți pregătiți la aburi, la grătar sau fierți. Evită creveții prăjiți și creveții gătiți în unt.

Regim pentru colesterol mărit. Colesterol și alcool

Se știe că a chiar și o cantitate mică de alcool poate crește nivelul trigliceridelor din sânge. Dar efectele alcoolului asupra colesterolului sunt mai puțin clare. Potrivit unor experți, studiile au arătat că un consum moderat poate duce la niveluri mai mari de colesterol bun. Băutul moderat înseamnă un pahar pe zi (de exemplu vin sau bere) pentru femeile de toate vârstele și bărbații cu vârsta peste 65 de ani. Bărbații cu vârsta sub 65 de ani pot bea până la două pahare pe zi.

My title page contents