Boli pe care le poți lua de la piscină. Ce pericole pândesc din bazin

Vom trece în revistă boli pe care le poți lua de la piscină, tocmai pentru a te putea feri de ele.

În general, piscinele sunt acum locuri sigure. În general… Pentru că nu este deloc exclus să mai existe și excepții. Iar noi exact la ele ne vom referi. Vom trece în revistă boli pe care le poți lua de la piscină, tocmai pentru a te putea feri de ele.

 

Poate că vara aceasta nu vei putea ajunge la mare. Iar în lacuri și râuri nu ai curaj să intri. Ești precaut și pentru asta te felicităm. Și ce loc de bălăceală îți mai rămâne? Piscina, desigur. În care ai totală încredere că te afli în siguranță. Nu vrem să te dezamăgim, însă… siguranță 100% nu există nicăieri. Există boli pe care le poți lua de la piscină. Cu atât mai mult de lșa acelea care nu respectă standardele de calitate impuse.

Boli pe care le poți lua de la piscină

Nu este deloc plăcut să vii de la piscină cu unele „amintiri” de acest gen. Unele afecțiuni se manifestă imediat, altele după câteva zile. Măcar să știi pe cine dai vina. Nu că te-ar ajuta, dar măcar vei exclude de pe listă piscinele dubioase. Iată cu ce te poți întoarce de acolo.

Diaree

Cea mai frecventă boală cu care te poți alege după o zi petrecută la piscină este diareea. Aceasta este cauzată de paraziții criptosporidici. Vestea cea mai proastă este aceea că ei pot supraviețui în apă timp de mai multe zile. Chiar și în piscinele bine întreținute. Paraziții din apă pătrund în organism, călătoresc până în intestinul subțire și se atașează de peretele acestuia. Rezultatul? Multe drumuri la baie… O situație extrem de neplăcută care poate dura două, poate chiar și trei săptămâni.

Giardioză

Un alt bun… înotător este parazitul giardia, cel care cauzează boala numită giardioză. La fel de rezistent ca și paraziții criptosporidici – chiar mai rezistent, în ciuda clorurării apei! – giardia își găsește victimele printre amatorii de bălăceli în piscină. Odată infectat cu giardia, pregătește-te pentru o mulțime de reacții intestinale. Diaree, gaze, crampe abdominale. Și deshidratare, ca și consecință a scaunelor numeroase.

Norovirus

Extrem de contagios, norovirusul este răspândit nu numai în apa piscinelor dar și în alimente. Asta așa, ca informație de cultură generală. Norovirusul provoacă inflamarea stomacului sau intestinelor, ceea ce duce la dureri puternice, stare de greață, diaree și vărsături. Și, desigur, diaree.

E. coli

Sunt atâția purtători „tăcuți” ai acestei bacterii, că nici nu știi cât de ușor te poți alege cu ea. Inclusiv din apa piscinei. Și, crede-ne, simptomele infectării cu E. coli nu sunt deloc plăcute, disconfortul abdominal este puternic și mai devreme de zece zile nu îți face socoteala că vei scăpa de ea.

Legionella pneumophila

Așa-i că nici n-ai auzit până acum de această bacterie? Nu, nu este o glumă ce urmează să citești. În forma sa mai puțin severă, această bacterie determină o infecție respiratorie numită febra Pontiac. În forma mai gravă cauzează așa-numita „boală a legionarilor”, care este de fapt o formă de pneumonie. Boala este contractată prin inhalarea picăturilor foarte fine de apă (aerosoli) contaminate cu Legionella. Cele mai expuse acestei infectări sunt persoanele cu vârsta peste 45 de ani, fumătorii, cei care suferă de afecțiuni respiratorii sau renale, dar și cei cu imunosupresie. Chiar dacă riscul cel mai mare este la tehnicienii din domeniul mentenanței sistemelor de climatizare și alimentare cu apă, si turiștii din hoteluri, care folosesc piscina, pot fi „victimele” acestei bacterii.

Otita înotătorului

Mâncărimea, roșeața, inflamația și durerea urechii? Sunt simptomele otitei înotătorului, o infecție a canalului auditiv extern. Dacă ai frecventat piscina, nici să nu te miri. Ca să eviți această afecțiune frecventă a pasionaților de înot, folosește dopuri când intri în apă. Dea semenea, folosește un prosop uscat când ieși din bazin și șterge bine pavilionul urechii pentru a elimina umiditatea.

Iritația oculară

Este ușor de presupus că clorul din apa este cel care irită ochii. Cu toate acestea, nu e doar vina lui. Este de fapt rezultatul substanțelor chimice din piscină care se amesteca și cu alte… lucruri. Obligativitatea de a face duș înainte de a intra în bazin și regula de bun simț de a folosi toaleta, pot oferi protecție. Dar ține și de gradul de civilizație…

Știai că…
… herpesul și HIV sunt boli pe care NU le vei putea lua din piscină?

My title page contents