Motive să călătorești des. Călătoria este bună pentru corp și minte

Ce motive să călătorești des ai? Fiecare călătorie este o aventură, un mic cadou de apreciat. Călătorești pentru a afla despre locuri noi, pentru a te reîntâlni pe cei dragi sau pentru a întâlni oameni noi, pentru a fi singur, pentru a te relaxa. Călătorești pentru a învăța noi limbi, a descoperi parfumuri noi, gusturi, obiceiuri, pentru multe alte motive.

 

„Viața este o călătorie, iar cei care călătoresc trăiesc de două ori.” – Omar Khayyam

Ne-am născut pentru a ne deplasa și, implicit, pentru a călători. Evoluția creierului, mușchilor și structurii osoase este legată de nevoia noastră de a ne hrăni, de a descoperi locuri noi.

Ceea ce face o călătorie specială nu este destinația, ci motivația cu care este atinsă. Cineva călătorește pentru a fi prezent la o experiență, indiferent ce presupune aceasta.

 

Motive să călătorești des. Iată câteva beneficii ale călătoriei:

1. Călătoria ne permite să ne perfecționăm abilitățile de soluționare a problemelor, ajutându-ne să găsim soluții creative

Conform unui studiu realizat de Universitatea din Indiana, punerea unei distanțe fizice între noi și problemele noastre ne permite să dezvoltăm soluții creative folosind imaginația. Participanților li s-a cerut să efectueze o sarcină de generare creativă, cu listarea diferitelor mijloace de transport. Surprinzător, subiecții au reușit să găsească soluții mai creative atunci când au fost făcuți să creadă că studiul a fost conceput în Grecia și nu în Statele Unite. Călătoria, chiar și cu mintea, ne permite, de fapt, să ne deplasăm într-un spațiu multidimensional, să folosim imaginația, să depășim automatismele și să redescoperim gânduri, cuvinte și mișcări diferite, sunt de părere cercetătorii.

2. Motive să călătorești des. Călătoria ne crește stima de sine

Realizarea de noi experiențe, ieșirea din zona noastră de confort, sufocantă uneori, ne surprinde și ne ajută să ne vedem potențialul. Anxietatea, oboseala, frica și disconfortul, odată trăite ca experiență directă și nu numai imaginate, devin instrumente puternice de conștientizare. Ne fac liberi și ne permit să ne bucurăm de fluxul vieții cu o mai mare libertate, încredere în sine și autoironie.

3. Călătoria crește creativitatea și reduce nivelul de stres

Călătoria este o metodă antistres excelentă. Deoarece îndepărtează atenția de la problemele și gândurile care provoacă anxietate, insomnie și depresie. Și se concentrează pe gânduri pozitive, pe aici și acum, pe conștientizarea senzorială, îmbunătățindu-ne starea de sănătate fizică și emoțională.

4. Călătoria dezvoltă inteligența noastră emoțională

Inteligența emoțională identifică capacitatea noastră de a observa, evalua și controla propriile emoții, ale altora și ale realității care ne înconjoară. Conștiința de sine, autoreglarea, abilitățile sociale, empatia și motivația internă sunt elementele care pot construi casa emoțională și capacitatea noastră de a trăi în lume. Conform specialiștilor, fiecare călătorie realizată cu conștientizare ne dezvoltă capacitatea de a observa ceea ce ne este necunoscut și familiar. De a ne vedea emoțiile negative la locul de muncă într-un mediu ciudat, de a ne regla interacțiunile sociale, lăsând în urmă limitările ego-ului nostru.

Motive să călătorești des. Și când călătoria nu este posibilă?

Activitatea fizică și călătoriile oferă beneficii fizice, cognitive și sociale semnificative. Expunerea la noile medii ne rafinează puterile de observare și concentrare. Călătoria cu cei dragi întărește legăturile și construiește amintiri. Călătoria ca grup consolidează colaborarea. Ne învață să ne redefinim nevoile pentru ceilalți și este comparabilă cu un masaj profund pentru minte.

Cu toate acestea, călătoria nu necesită mișcări mari pentru a ne oferi beneficii neașteptate. Este suficient să dezvolți o minte conștientă, empatică și înțeleaptă și să o faci afară din casă, în fiecare zi, cu motivația de a observa fără a judeca. Nu e nevoie să parcurgem distanțe foarte mari, kilometrice. Uneori este suficient să ne schimbăm drumul, să traversăm și să mergem pe partea opusă, să întâlnim privirea unui bătrân, a unui copil sau a unui animal.

 

My title page contents