Cum pregătești copilul pentru un nou bebeluș. 5 lucruri de făcut. 5 lucruri de nefăcut

CUM PREGĂTEȘTI COPILUL PENTRU UN NOU BEBELUȘ. 5 LUCRURI DE FĂCUT. 5 LUCRURI DE NEFĂCUT

Cum pregătești copilul pentru un nou bebeluș? Pentru întâiul născut, nașterea fratelui mai mic este adesea un eveniment traumatizant care pune în pericol echilibrul obținut până atunci. Chiar dacă participă cu bucurie la momentul venirii pe lume a bebelușului, el este afectat de ceea ce se petrece în familie. Pentru prima dată, nu va mai avea părinții doar ai lui, așa cum a fost obișnuit.

 

Iată cum puteți pregăti momentul venirii unui nou bebeluș în familie

1. Nu puneți copilul mai mare în fața faptului împlinit

… ci mai degrabă încercați să-l implicați în toată acțiunea. Pentru ca astfel să simtă că are un rol important.

2. Citiți cărți despre acest subiect

… povestiri despre frați și surori, povestiri bazate pe sosirea unui nou copil în familie. Și mai ales, despre ce implică acest lucru pentru toți membrii familiei.

3. Implicarea copilului mai mare

… la cumpărăturile pentru bebeluș: haine și produse de îngrijire, în alegerea mobilierul dormitorului și chiar în alegerea numelui.

4. După sosirea bebelușului acasă

… în ciuda oboselii și a puținului timp pe care-l veți avea la dispoziție, voi, mama și tata, trebuie să găsiți o cale de a-i aloca un timp copilului mai mare. Timp care să fie al lui și numai al lui. Unul dintre voi îi poate citi seara o poveste. Sau puteți petrece cu el, pe rând, o oră în parc, după-amiaza. Nici condusul până la grădiniță sau școală nu trebuie pasat în grija altcuiva. Trebuie să vă faceți timp să-l însoțiți, să se simtă iubit și în centrul atenției, asemenea fratelui lui. Pe lângă toate aceste idei, mai puteți adăuga și altele, ceva care devine un ritual de familie și îl implică numai pe copilul cel mare. În felul acesta va fi mai ușor să accepte „pierderea” inevitabilă a părinților ocupați cu îngrijirea bebelușului.

5. Implicați copilul mai mare în ritualul de îngrijire al celui mic

… dacă el vrea să facă acest lucru. Învățându-l să aibă grijă și oferindu-i sarcini mici, acestea îl fac să se simtă parte a familiei, dar, de asemenea, un membru indispensabil al acesteia.

 

Cum pregătești copilul pentru un nou bebeluș? Ce să nu faci când un nou bebeluș intră în familie

1. Să-i spuneți copilului mai mare că este mare.

Îl veți pune, în acest fel, în comparație cu cel mic, într-o lumină negativă care presupune capacitatea de acceptare și înțelegere. Un copil de 2, 3 sau 4 ani nu este mare. Este un copil care, de la o zi la alta, și-a pierdut poziția de unic fiu al familiei. Trebuie să fie înțeles, ajutat și îndrumat spre noul rol care i-a fost atribuit (și care are și avantaje dacă mama și tata sunt capabili să le scoată în evidență).

2. Să presupuneți că nou venitul este similar în comportament cu primul-născut

… și comparați astfel, în mod continuu, un copil cu altul (unul dormea când era bebe, celălalt nu; unul mânca atât de puțin, celălalt prea mult; unul a fost liniștit, celălalt nu). Fiecare copil este diferit. Fiecare copil își va dezvolta atitudinea personală, indiferent de contribuția oferită de părinți. Și mama și tata, indiferent de cât de mult încearcă, nu vor avea niciodată același comportament cu toți copiii lor.

3. Să uitați obiceiul de a-i oferi copilului mai mare jucării și cadouri.

Primul copil vrea dragostea și atenția mamei și tatălui. Acesta este singurul lucru pe care părinții trebuie să-l acorde în continuare copiilor lor. În modurile și momentele pe care le au la dispoziție, fără a mai înceta, cu toate acestea, să își exprime afecțiunea. Continuați să-i oferiți daruri, jucării, care să-l facă se observe că nu ați uitat de el și de nevoile lui.

4. Să etichetați primul copil ca un „copil capricios”.

Este probabil ca nașterea fratelui mai mic să-i provoace disconfort. Și este probabil ca, în primele luni de la sosirea celui de-al doilea copil, cel mai mare să sufere o regresie (udarea patului, refuzul de a dormi singur, refuzul de a mânca, plânsul și țipetele pentru și din nimic). Mama și tata trebuie să ia acest aspect în considerare și să se echipeze cu multă răbdare, pentru a face față unei situații care, de cele mai multe ori, este temporară. Important este ca, din dorința de a nu neglija copilul mai mare, să nu începeți să neglijați bebelușul. Pentru că, și în acest caz, ați transmite un mesaj greșit primului născut.

5. Să negați că nimic nu s-a schimbat.

Dimpotrivă, tatăl și mama au datoria de a explica copilului că situația este diferită, că multe dintre frustrările sale sunt cauza faptului că el nu mai este centrul atenției lor. Că nou-născutul este un „mic vampir” care suge timp și resurse. Dar acest micuț al casei va crește, va deveni autonom și va înceta să fie pus în centrul fiecărui proiect. Lucrurile se vor echilibra cu trecerea timpului.

Puteți afla de aici și alte sfaturi despre cum să pregătiți copilul pentru un nou bebeluș în familie.

My title page contents