Ce ii spui copilului despre moarte

Ce ii spui copilului despre moarte

Ce ii spui copilului despre moarte? Discutiile despre moarte sunt unele dintre cele mai dificile pentru un parinte. Fie pentru ca dorim sa protejam copilul de emotii negative, fie pentru ca, pur si simplu, nu stim ce sa le spunem copiilor despre moarte, evitam de obicei acest subiect. In viata de zi cu zi insa, copilul se intalneste, mai devreme sau mai tarziu, cu intamplari legate de moarte: fie in povesti, fie la televizor, fie pe strada, unde gaseste un animal mort.

Discutia despre moarte cand nu suntem afectati de ea (cand nu am pierdut pe cineva drag) este mai usoara si pentru noi, dar si pentru copil. Chiar daca a avut ocazia sa intalneasca situatii legate de moarte, copilului ii este greu sa inteleaga faptul ca moartea este ceva permanent, inevitabil, ca se intampla tuturor. Atunci cand se confrunta cu moartea unei persoane apropiate, copilul poate reactiona intr-o varietate de moduri: poate regresa in unele aspecte comportamentale (de exemplu, poate face pe el), poate refuza sa mai mearga la gradinita sau la scoala. Lumea din jurul sau s-a schimbat, cei apropiati sunt afectati de asemenea, iar copilul incearca sa gaseasca o modalitate de a se adapta la toate acestea.

Ce ii spui copilului despre moarte? Cateva recomandari

1. Nu evitati subiectul atunci cand copilul va pune intrebari. Curiozitatea copilului este normala, si este mai bine sa discutati in momente care nu au o incarcatura emotionala nici pentru voi, nici pentru copil.
Oferiti raspunsuri simple, centrandu-va pe aspecte concrete, observabile si usor de inteles pentru copil. De exemplu ”Corpul pasarii pe care am gasit-o nu mai functioneaza. Nu mai poate zbura, manca sau dormi, nu mai simte frigul, durerea, umezeala.

2.  Exprimati-va propriile emotii si asigurati-l pe copil ca este in regula sa simta tristete si durere. Nu il coplesiti insa, exprimand prea mult fata de el ceea ce simtiti.

3.  Evitati exprimarile ambigue de genul:”se odihneste in pace”, ”doarme somnul de veci”, ”a plecat dintre noi”. Copilul o poate lua ad literam si se poate teme sa mai adoarma – ca sa nu moara, sau sa va vada plecand.

Ce ii spui copilului despre moarte? 4. Abordati cu atentie subiectele legate de spiritualitate, rai, viata vesnica etc., in cazul in care doriti sa transmiteti copilului principiile dvs spirituale. De exemplu, daca ii spuneti copilului ca persoana care a murit este fericita acum pentru ca este in rai, copilul poate incepe sa-si doreasca sa mearga si el acolo sau nu intelege de ce toata lumea este trista in loc sa se bucure pentru persoana care a murit.

5. Fiti pregatit pentru reactii diverse: tristete, dar si vinovatie sau furie, uneori exprimate chiar fata de voi.

Ce ii spui copilului despre moarte? 6.Asteptati-va ca subiectul sa reapara in discutie. A intelege permanenta mortii este o provocare pentru un copil, de aceea el va reveni cu intrebari.
7.Tineti cont de faptul ca nu exista raspunsuri perfecte – raspundeti copilului cu rabdare, blandete, intr-un mod simplu, care sa-l ajute sa inteleaga un subiect plin de necunoscute. Fiti deschisi la reactiile copilului, care pot fi foarte diferite de ale voastre. Anticipati-i ingrijorarile si oferiti-i asigurari ca sunteti acolo, pentru a avea grija de el si planuiti sa o faceti pentru muuulta vreme de acum incolo.

foto Shutterstock.com

My title page contents