Adolescenții și primele ieșiri singuri cu prietenii

Adolescenții și primele ieșiri singuri cu prietenii. Vine un moment în care copilul tău va dori să înceapă să se întâlnească cu prietenii. Ce trebuie să știi despre adolescenți și primele lor întâlniri singuri cu prietenii? 

Când ai copii adolescenți, mai devreme sau mai târziu, aceștia își vor dori să abă mai multă autonomie și, de multe ori, prima cerere în acest sens este să iasă singuri, fără părinți  Aceasta este o necesitate pentru fiecare băiat și fiecare fată. Cu toate acestea, este normal ca mama și tata să fie puțin îngrijorați.

Când încep adolescenții să ceară să iasă singuri la plimbări și întâlniri?

Pe la vârsta de 12 sau 13 ani apar și primele solicitări de autonomie și deci de a ieși singuri. Deși în ochii părinților, copiii pot părea încă mici, aceștia pot primi puțină libertate. Evident, respectând unele reguli date de părinți, care, de asemenea, trebuie să le supravegheze ieșirile și să le cunoască nivelul de maturitate.

Este printre cele mai mari bucurii pe care părinții le pot face copiilor. Dar, toate trebuie făcute pas cu pas, fără a forța etapele. O nouă aventură stă să înceapă, căreia va trebui să-i faceți față împreună.

Adolescenții și primele ieșiri singuri cu prietenii. Iată 7 sfaturi de care să ții cont:

1. Verifică ce planuri are adolescentul tău

E vară, vacanță și poate adolescentul tău cere să iasă singur cu prietenii. Ei bine, îi poți acorda o oarecare libertate, dar totodată, va trebui să-i ceri să-ți spună clar și sincer ce planuri are, unde intenționează să meargă, cu cine iese și la ce oră ar dori să se întoarcă. De la acest ultim aspect s-ar putea deschide un nou subiect de discuție.

2. Stabiliți împreună regulile de respectat

Dacă ai copii adolescenți, a le interzice ceva, nu este singura strategie. Încearcă să stabilești împreună cu adolescentul tău reguli, discutându-le cu băiatul sau fata într-un mod echilibrat și ascultându-i motivațiile. Acceptă-i opiniile atunci când este cazul. Aceste reguli însă, odată stabilite, trebuie să fie stricte și obligatorii: este interzisă încălcarea lor! Prin urmare, verifică dacă sunt respectate orele de întoarcere acasă și, prin metode dscrete, dacă ți-a spus adevărul privnd locul de ieșire.

Cu toate acestea, cu o ocazie specială te poți gândi dacă să faci o excepție de la regulă și să te abați de la reguli. Ia în considerare contextul în care ar avea loc ieșirea și motivațiile adolescentulu tău. Dacă ți se pare că-i poți acorda puțin mai multă libertate, fă-o, dar fără a renunța complet la regulle stabilite. De exemplu, poate a fost la un film și, după, a mai rămas jumătate de oră cu prietenii să mănânce ceva sau alt motv de genul acesta.

3. Există unele limite

Desprinderea de părinți și primele ieșiri fără aceștia fac parte din drumul de creștere pe care l-am parcurs fiecare dintre noi. Totuși, acesta trebuie să fie un proces treptat de urmat împreună părinți-copii. Stabilește limite: pentru primele iesiri, de exemplu, îi poți permite să participe la o petrecere acasă la un prieten sau la un film la cinema, cu condiția să respecte ora stabiltă de întoarcere acasă.

4. Înțelegeri clare

Întotdeauna este mai bine să-i explici adolescentului tău, decât să-i interzici absolut și categoric ceva, fără posibilitatea de confruntare, chiar dacă regulile trebuie respectate. De asemenea, motivele deciziilor tale și posibilele tale interdicții, explicând și evidențiind aspecte la care poate nu s-a gândit. Cel mai bine e să-i spui clar ce ar fi bine să facă: de exemplu, să țină telefonul deschis sau să vă anunțe când ajunge la destinație.

5. Încrederea reciprocă

Dacă vezi că regulile sunt respectate și că atitudinea copilului tău este serioasă și de încredere, concesiile pe care le faci adolescentului tău ar trebui să fie treptate și redefinite în timp. În caz contrar, se impune o nouă serie de reguli mai stricte.

6. Fără control excesiv

Atunci când copilul tău începe să iasă cu prietenii, e firesc să faci unele verificări discrete. În plus, astfel te vei asigura că totul decurge așa cum a fost stabilit și că regulile au fost efectiv respectate. Totuși, evită să-ți controlezi copilul, sunându-l la fiecare 10 minute sau să fii îngrijorat de o întârziere de câteva minute. Stabilește reguli și cere să fie respectate. Asta ar trebui să fie suficient pentru a te liniști.

7. Păstrează dialogul deschis

În perioada adolescenței, cel mai bun lucru de făcut este să păstrezi dialogul deschis cu copilul tău. Acesta trebuie să se simtă înțeles și nu judecat. Să se simtă liber să se încreadă în tine și să apeleze cu încredere la sfatul tău de părinte, în caz de nevoie. De multe ori, adolescenții tind să se retragă într-o tăcere totală și să comunice doar cu prietenii. De aceea, încearcă să găsești momente de calm și seninătate în care să dialogezi cu inima deschisă.

 

 

My title page contents