4 plante care țin țânțarii departe și pe care ar trebui să le ai în grădină

4 plante care țin țânțarii departe

4 plante care țin țânțarii departe și pe care ar trebui să le ai în grădina ta. Pe timpul verii există unele insecte, cum ar fi țânțarii, care ne supără foarte tare. Dar cu plantele potrivite le putem ține departe în mod natural.

Una dintre problemele verii este reprezentată de prezența insectelor deranjante. În primul rând a țânțarilor, care ne dau bătăi de cap prin mușcăturile lor supărătoare. Fără a recurge la utilizarea de substanțe chimice poluante sau insecticide, care sunt dăunătoare sănătății noastre, putem schimba mediul din jurul nostru scăpând de țânțari. Cum? Apelând la plantele potrivite.

Iată 4 plante care țin țânțarii departe:

1. Lavandă

Lavanda este, de asemenea, o plantă foarte eficientă pentru a ține țânțarii departe în mod natural. De asemenea, o plantă foarte ușor de întreținut, care încântă prin culorile și parfumul ei și care poate fi folosită și la prepararea decocturilor sau a parfumurilor naturale.

Însă când vine vorba de țânțari, levănțica are rol dublu: pe de o parte, prin mirosul ei ține departe insectele supărătoare; pe de altă parte, datorită proprietăților sale calmante și antiseptice, reduce arsurile și mâncărimile provocate de înțepătură.

2. Arbore de ceai

Aroma intensă a plantei arborelui de ceai este foarte eficientă pentru a ține la distanță țânțarii și alte insecte enervante. Ca și în cazul lavandei, proprietăților antiseptice și antiinflamatorii ale plantei arborelui de ceai se adaugă proprietătile repelente, care ajută la vindecarea rapidă a înțepăturilor de insecte.

Prin urmare, dacă nu ai o mică plăntuță de arbore de ceai, este indicat să ai mereu cu tine o sticlă de ulei esențial de arbore de ceai. Imediat după ce ai fost înțepat, aplică doar câteva picături pe zona care te supără, cu mâncărime. Vei simți o ușurare după câteva minute.

3. Lemongrass

Efectele lemongrass-ului împotriva țânțarilor sunt atât de cunoscute, încât extractele acestei plante sunt adesea menționate printre ingredientele repelentelor din comerț. Țânțarii detestă mirosul acestei plante, de altfel foarte plăcut pentru noi, oamenii, și astfel stau departe.

Putem cultiva lemongrass în grădină sau în ghivece, pe balcon sau chiar în apartament. Perioada de semănat a acestei plante este între martie și iulie, iar planta trăiește bine tot timpul anului în climaturi care nu sunt prea blânde (dar atenție, nu-i place frigul). Pe timpul verii, planta poate fi ținută la soare sau chiar în locuri ușor umbrite, dar nu uita s-o uzi în fiecare zi.

4. Arbore de scorţişoară

Mai multe experimente au demonstrat eficacitatea arborelui de scorțișoară ca repulsiv pentru țânțarii adulți. Dar nu doar atât! S-a constatat că mirosul puternic al acestei plante are chiar puterea de a ucide larvele de țânțari.

Evident, păstrarea unui arbore de scorțișoară pe balcon este imposibilă, în schimb, ne putem folosi de puterea respingătoare a uleiului său esențial. Este suficient doar să dizolvi câteva picături de ulei esențial într-un vas cu apă, pe care îl vom lăsa în interiorul spațiului de locuit pentru a ține departe țânțarii.

My title page contents