Diareea în sarcină, pericol pentru mamă și făt

Este periculoasă diareea în sarcină? O întrebare pe care multe viitoare mămici și-o pun în momentul în care se confruntă cu tulburări digestive determinate de modificările hormonale. Când ar trebui să te adresezi medicului și ce remedii poți folosi? Iată doar două dintre aspectele la care ne vom referi în cele ce urmează.

 

Modificările hormonale care au loc în organism în perioada sarcinii nu determină doar diaree ci și alte manifestări precum gazele sau constipația. Însa nu diareea provocată de aceste modificări este cea mai periculoasă ci aceea care este urmarea unei infecții intestinale. Diareea în sarcină – pentru că duce la deshidratare – este un risc atât pentru mamă cât și pentru făt atunci când este prelungită. Și reprezintă principalul motiv pentru care este necesar un consult medical.

Diareea în sarcină

Referindu-ne la modificările hormonale din sarcină, creșterea nivelului de prostaglandine pe de o parte ajută la stimularea contracțiilor uterului, dar la fel de bine determină și peristaltismul (mișcarea intestinelor). Aceasta este explicația apariției episoadelor diareice, din acest punct de vedere.
În ceea ce privește diareea de cauză infecțioasă, aceasta poate fi produsă de bacterii precum Escherichia coli, Campylobacter, Salmonella sau Shigella sau de virusuri (rotavirus sau norovirus). Și infestarea cu paraziți – Giardia lamblia și Cryptosporidium enteritis – are ca și simptom diareea.

Dacă te miri și te întrebi cum s-ar putea ajunge la o astfel de infestare, răspunsul este simplu: consumând alimente contaminate sau apă. Diareea de cauză infecțioasă are o simptomatologie aparte, care o diferențiază de alte tipuri de astfel de tulburări intestinale. În formele ei severe, aceasta se manifestă prin multe scaune apoase pe zi (chiar și 20, la intervale de 20-30 de minute), uneori cu sânge sau mucus, dureri abdominale, amețeli, febră și vărsături.

Simptom al unor afecțiuni

În alte cazuri, diareea poate constitui simptomul unor afecțiuni precum colita ulcerativă, boala Crohn, celiachia (intoleranța la gluten), sindromul colonului iritabil sau diverse alte afecțiuni intestinale inflamatorii. Diferența este că în aceste situații, în afara simptomelor descrise mai sus sunt prezente și stările de oboseală accentuată, pierderile semnificative în greutate și afectările pielii și articulațiilor. Altfel spus, mai complex și mai îngrijorător.
Diareea poate fi totodată și semnul existenței unei alergii ori consecința stresului și anxietății, a unor modificări în dietă ori a administrării unor medicamente. La fel de bine poate reprezenta răspunsul sistemului digestiv la consumul de zahăr sau îndulcitori artificiali (sorbitol, xilitol, manitol).

Când să te adresezi medicului

Diareea poate duce rapid la deshidratare severă și malnutriție, care pot fi dăunătoare femeii gravide și fătului. Viitoarea mămică trebuie să primească asistență medicală imediată dacă are oricare dintre următoarele simptome:

  • șase sau mai multe scaune în 24 de ore
  • scaune care conțin sânge sau puroi
  • diaree care durează mai mult de 48 de ore
  • febră de 39 ° Celsius sau mai mare
  • vărsături frecvente
  • durere severă în rect sau abdomen
  • simptome de deshidratare (urină închisă la culoare și în cantități mici, sete, gură uscată)

Tratamente la domiciliu

Exceptând situația în care este severă, diareea poate fi „tratată” consumând banane (previne pierderea de electroliți), pâine prăjită, orez, biscuiți. Foarte important este consumul de lichide!
Sunt de evitat produsele lactate și orice alte alimente care conțin grăsimi sau zahăr, precum și băuturile cu cofeină.

My title page contents