Cum să te destresezi după examene? 6 sfaturi care te vor ajuta să te relaxezi

Cum să te destresezi după examene? 6 sfaturi care te vor ajuta să te relaxezi

Cum să te destresezi după examene? Descoperă 6 sfaturi care te vor ajuta să te relaxezi. Felicitări! Ai făcut-o și pe asta! După câteva săptămâni cu pregătire intensă, poți răsufla ușurat. Acum este timpul să te destresezi după examene.

Chiar dacă corpul tău se poate relaxa acum și ar trebui să faci asta, totuși nu reușești din punct de vedere mental. S-ar putea să experimentezi doar blues post-examen, acea tristețe și epuizare specifice! Este posibil să nu fi reușit încă să te liniștești după examene și, prin urmare, corpul tău se simte încă obosit. Ar putea fi, de asemenea, să ți se pară ciudat să nu studiezi ore în șir, așa cum erai obișnuit. Ce ar trebui să faci cu tot acest timp liber? Nu-ți face griji, este complet normal!

Ce este și cum funcționează stresul post examen?

Știința subliniază modul în care stresul este un răspuns natural. În esență, cortizolul, hormonul responsabil pentru cea mai mare parte a agoniei legate de stres, și „vărul” său mai puțin cunoscut, vasopresina, sunt vinovați de toată această situație. Aceștia cresc tensiunea arterială și zahărul în tandem și te fac hiper-alert și hiper-tensionat.

Odată ce examenele s-au terminat, corpul tău nu se mai simte amenințat și oprește supra-producția de hormoni. Te vei simți epuizat și obosit după ce ai fost tensionat atât de mult timp și s-ar putea să simți că stresul a fost doar un lucru rău.

Stresul este un cuvânt încărcat cu conotații negative. Cu toate acestea, există unele aspecte pozitive ale stresului. Încearcă să vezi această stare de epuizare de după examene ca fiind oarecum similară cu durerea pe care o simți după un antrenament!

Acum poți încerca să umplii acel gol de cortizol cu mesageri chimici mai fericiți!

Cum să te destresezi după examene? Relaxarea în modul „corect”

Găsirea unei modalități de a destresa productiv după examene poate fi o provocare. Ieșirea cu prietenii ar putea fi cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine după examene. Sărbătorește cu oamenii care au fost alături de tine de-a lungul călătoriei. Ei știu mai bine decât oricine cât de bine te simți la finalul unui astfel de drum intens. Planifică împreună cu aceștia călătorii; poate chiar unele mai lungi, dacă te simți pregătit pentru asta – așa cum a spus H.C. Andersen: „A călători înseamnă a trăi”.

Nu te stresa cu privire la examenele care au mers prost. În cele din urmă, ai făcut tot posibilul și poți fi mai mult decât mulțumit de asta. Cel mai important, fii mândru! Ai reușit!

Cum să te destresezi după examene? 6 sfaturi pentru a face față blues-ului post-examen

Ai supraviețuit sezonului de examene. Acum ai timp să faci ce vrei, deci de ce te simți trist și descurajat?

Nu-ți face griji, nu ești singurul! În timpul perioadelor stresante, creierul produce un hormon steroid numit cortizol. Acest hormon este cel mai faimos pentru activarea creierului în timpul luptei sau fugii, dar este, de asemenea, responsabil pentru reglarea tensiunii arteriale și a ciclurilor de somn. Un pic de cortizol poate fi un lucru bun: ne ajută să producem adrenalină pentru a continua să acționăm sub stres. Dar, odată ce sursa de stres – de exemplu, presiunea examenului – este îndepărtată, poate lăsa corpul să se simtă uzat.

Pur și simplu, o schimbare dramatică a rutinei te poate trimite într-o stare de confuzie. Este perfect natural să te simți pierdut, apatic sau trist după examene, iar cel mai bun lucru de făcut este să recunoști aceste sentimente. Obiceiurile bune, cum ar fi exercițiile fizice și alimentația sănătoasă, îți scapă din vedere atunci când ești ocupat cu studiul, pe lângă pierderea timpului liber; astfel încât să-ți recapeți libertatea poate fi o acțiune surprinzător de copleșitoare.

Iată șase sfaturi pentru a te ajuta să te recuperezi după o perioadă intensă de examene:

Recuperează orele de somn pierdute

Este timpul să-ți oferi o pauză, deoarece corpul și creierul au muncit din greu, non-stop. Somnul este cel mai important lucru în menținerea unei stări de spirit stabile; lipsa acestuia se acumulează ca „datorie de somn”, care poate provoca efecte negative asupra sănătății noastre fizice și mentale.

Un studiu de la Universitatea din Chicago concluzionează că somnul te ajută să te recuperezi după o oboseală pe termen scurt (de exemplu, 10 ore de somn pierdute pe parcursul unei săptămâni), dar somnul de rutină este mult mai bun pe termen lung. Unii cercetători cred că, dacă se acumulează mai mult de 20 de ore de somn pierdute, este posibil să nu poți inversa complet efectele privării de somn în acea perioadă. Deci, nu uita să-ți reiei rutina obișnuită după examene!

Golește laptopul și camera de notițe

Este unul dintre cele mai satisfăcătoare lucruri pe care le poți face. Reîmprospătarea camerei pline de cartonașe, notițe și tot felul de materiale de studiu, o va transforma din nou într-o cameră normală de studiu; în plus, îți va permite să te recuperezi mental. Trezirea în fața unui birou curat îi va reaminti creierului că nu mai ai nimic de făcut și nu te vei simți stresat să faci ordine mai târziu. Nu păstra în cameră și în sertarele biroului decât ceea ce ai nevoie; reciclează restul!

Sfat: citirea unei cărți care nu are nicio legătură cu subiectele examenului, te poate ajuta să-ți „oprești” creierul din modul de studiu.

Cum să te destresezi după examene? Nu uita să sărbătorești!

S-a terminat! Ai terminat! Este important să recunoști acest lucru, înainte de orice. Fii atent la ceea ce ai realizat: evidențiază ceea ce ai făcut bine, mai degrabă decât să te gândești la ceea ce nu poți să te întorci și să schimbi. Prezentarea la un examen este o victorie, chiar dacă nu a fost materia la care te-ai pregătit cel mai bine. Tot ce poți face este să aștepți, așa că nu are rost să te îngrijorezi de rezultate; și indiferent ce se întâmplă, meriți să te relaxezi și să fii mândru de tine pentru că ți-ai susținut examenele.

Sărbătorește cu o masă plăcută în oraș, petrece timp cu prietenii!

Ia-o ușor, dar, totuși, începe de undeva!

Cu alte cuvinte, nu intra în panică cu privire la ceea ce urmează, dar nici nu evita să te gândești la asta. Nu trebuie să te angajezi imediat! Toată lumea merită să se odihnească și să se bucure de timpul liber. Este întotdeauna bine să ai o idee despre ceea ce vrei să faci în continuare, dar este mai important să ai grijă de tine și să te relaxezi înainte de a începe următoarea mare aventură.

Practică un sport sau un hobby

Alege hobby-ul pe care l-ai sacrificat pentru a studia! Poate fi greu să te întâlnești cu oamenii în mod regulat acum că școala s-a terminat. Poate că este timpul să găsești altceva, cum ar fi să practici alpinism, jocuri de societate sau doar să convingi niște prieteni să meargă la sală! De asemenea, practicarea îngrijirii de sine este incredibil de importantă după terminarea examenelor. Nu uita să găsești un echilibru între odihnă, distracție și muncă – acum că ai ceva timp liber.

Nu-ți face griji, dacă nu te-ai descurcat bine!

Uneori viața îți stă în cale. Nu s-a terminat totul dacă ai picat examenul sau dacă nu ai luat nota dorită! Respiră adânc și recuperează-te înainte de a face orice altceva. Există o mulțime de opțiuni pe care să le alegi în continuare și nu este nicio rușine să stai o vreme degeaba. Este adevărat că ți se pare nedrept când vezi că toți colegii tăi merg într-o direcție, dar nu există două călătorii la fel și următorul tău curs va fi acolo când ești gata să-l urmezi.

 

My title page contents