Cum recunoști că suferi de burnout? Care sunt simptomele?

Cum recunoști că suferi de burnout? Care sunt simptomele? Este normal să existe zile în care ne simțim stresați, epuizați și lipsiți de energie. Dar dacă experimentezi aceste stări mai mereu, ai putea fi în pericol de epuizare. 

Termenul „burnout” este relativ nou și se referă la o stare de epuizare emoțională, fizică și psihică cauzată de stresul excesiv și prelungit.

OMS nu a definit burnout-ul ca o boală în sine, ci ca un fenomen profesional. Aceasta înseamnă că burnout-ul, de cele mai multe ori, este cauzat de stresul cronic la locul de muncă. Acest tip de burnout apare de obicei atunci când ești copleșit de treburile zilnice. De cele mai multe ori, simți că nu poți ține pasul cu rigorile muncii tale.

Stresul care contribuie la burnout provine în principal de la locul de muncă, dar și din rolul de părinte se poate ajunge uneori la burnout. Un stil de viață prost poate crea un stres suplimentar, iar unele trăsături de personalitate, cum ar fi perfecționismul și pesimismul, pot contribui și ele.

Burnout-ul reduce productivitatea și consumă atât motivație, cât și energie, făcându-ne să ne simțim din ce în ce mai neputincioși, fără speranță. Efectele negative se răspândesc apoi în fiecare domeniu al vieții, de la muncă până la viața socială. Trebuie să știi că burnout-ul nu dispare de la sine. Dacă este lăsat netratat, poate duce la boli fizice și psihologice grave, cum ar fi depresia, bolile de inimă și diabetul.

Chiar dacă nu este o afecțiune medicală sau o boală psihică, totuși având în vedere consecințelor numeroase și grave, este important să fie depistat și tratat din timp. Cu toate acestea, simptomele sale subtile sunt uneori mai greu de observat.

Cum recunoști că suferi de burnout? Care sunt simptomele?

Este un proces gradual. Nu se întâmplă peste noapte, dar fiecare dintre noi se poate confrunta la un moment dat cu burnout. Semnele și simptomele epuizării sunt subtile la început, dar se agravează în timp. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne gândim la primele simptome ca la semne de avertizare că ceva nu este în regulă. Prin urmare, trebue să luăm măsuri încă de la primele semne.

Te simți obosit tot timpul

Primul semn pentru a recunoaște că suferi de burnout este că te simți obosit și epuizat. Acest nivel de oboseală este mereu prezent și te urmărește zi de zi, orice ai face. Epuizarea poate fi fizică, dar poate fi și emoțională și mentală. Este senzația de a nu avea energie, de a fi complet epuizat, copleșit.

Îți lipsește motivația (pentru a face orice)

Stresul și oboseala te fac să fii din ce în ce mai negativ, cinic și revoltat față de jobul tău. Nu mai ai entuziasm. Ba dimpotrivă, te distanțezi emoțional și nu mai ai acea motivație internă de a face treaba bine. Dacă simți așa, există șanse mari să te confrunți cu starea de epuizare.

Te simți mereu frustrat și iritabil

Ești adesea capricios și chiar supărat pentru lucruri aparent banale. Îți pierzi cumpătul foarte repede și reacțiile tale sunt disproporționate cu situația. Acest lucru este urmarea faptului că amigdala – partea creierului asociată cu frica și agresivitatea – este mai mare la persoanele care suferă de epuizare.

Nu te poți concentra

Burnout-ul și stresul cronic pot interfera cu capacitatea ta de a acorda atenție. Explicația? Atunci când suntem stresați, atenția noastră scade pentru a ne concentra asupra elementului negativ pe care îl percepem ca pe o amenințare. Prin urmare, dacă suferi de epuizare, este posbl să fii distras în mod continuu; îți este greu să rămâi concentrat. Ești ușor distras și nu îți amintești nici măcar cele mai simple sarcini care ți-au fost atribuite.

Experimentezi sentimente puternice de vinovăție

Ești conștient că nu te simți mai bine și știi că ceva nu este în regulă, dar nu poți înțelege ce. Experimentezi un sentiment de izolare și lipsă de forță față de mediul înconjurător și acest lucru te face să te simți vinovat. În cazuri severe, este posibil să ai, de asemenea, afecțiuni fizice, cum ar fi dificultăți de respirație și să simți o greutate pe piept.

Ți-e frică de eșec

Poate cândva ai fost motivat și condus de dorința de a reuși, dar acum pur și simplu ți-e frică de eșec. Acest lucru, din păcate, te face să te simți mai singur și în imposibilitatea de a cere ajutor. Motivul? Pentru că ar însemna să recunoști că pur și simplu nu poți face totul. Sau mai rău: că nu ești suficient de bun!

Nu ai grijă de tine

Adesea, cei cu burnout se angajează în strategii de adaptare nesănătoase, cum ar fi consumul prea mult de alcool sau fumatul pentru a scăpa de stres. În plus, nu mănâncă suficient (sau se supraalimentează) și nu dorm noaptea.

Ai probleme de sănătate fizică

Stresul cronic și epuizarea pot duce la simptome fizice cum ar fi dureri de cap și migrene, dureri de spate, probleme ale pielii și dureri generale. În plus, unele cercetări au descoperit că burnout-ul crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. La fel de mult ca și alți factori de risc bine cunoscuți, cum ar fi indicele de masă corporală, fumatul și nivelul lipidelor din sânge.

Ce e e făcut? Recunoaște problema și cere ajutor!

Dacă ai unul sau mai multe dintre aceste simptome, este posibil să suferi de epuizare. Dar, să știi că nu ești singura persoană! De fapt, există un motiv pentru care burnout-ul a devenit acum un diagnostic oficial. Experții atribuie creșterea cazurilor de burnout nevoilor tot mai mari de muncă, creșterii costului vieții în orașele mari, conectivității constante și dificultății de a obține suficient timp liber.

Prin urmare, dacă eștii continuu sub stres, ai simptome depresive sau de anxietate, este important să cauți asistență profesională. Este important ca problema să fie rezolvată înainte ca aceste sentimente să devină cronice și să accelereze starea de epuizare.

Un alt sfat al experților: să cauți sprijin în cadrul familiei, la prieteni și colegi. Cere ajutor!

 

My title page contents