Data estimativă a nașterii. Cum se calculează?

Data estimativă a nașterii… cum se calculează? Pe scurt, când se va naște copilul tău? Este o întrebare pe care și-o pun toate femeile care află că așteaptă un copil.

Pentru calcularea datei nașterii, ai nevoie de două date importante: prima zi a ultimei menstruații și durata ciclului în zile.

Cum se calculează data nașterii începând cu momentul concepției?

Este dificil să se cunoască cu exactitate data ovulației; prin urmare, și cea a concepției efective. Prin urmare, prin convenție, începutul unei sarcini este fixat la ultima menstruație. Cunoscând prima zi a ultimei menstruații și luând ca referință durata ciclului menstrual, este posibil să se cunoască care va fi dată preconizată a nașterii printr-un calcul simplu.

Cum să știi data ovulației?

De obicei, trec 14 zile între ovulație și prima zi de menstruație. Se poate calcula că ovulația vine cu o metodă matematică simplă, care este valabilă dacă ciclul menstrual este regulat; între ovulație și prima zi de menstruație trec 14 zile.

De exemplu, dacă ciclul este de 29 de zile, ovulația are loc în a 15-a zi (29 – 14 = 15); Dacă ciclul este de 34 de zile, ovulația are loc în a 20-a zi (34 – 14 = 20).

Data estimată a nașterii poate varia?

Evident, data rezultată din calcul poate fi modificată, deoarece fiecare sarcină este diferită; mai ales dacă femeia are un ciclu menstrual foarte neregulat. De fapt, există femei care nasc înainte de termen; adică înainte de cele 40 de săptămâni așteptate, în timp ce altele pot înainta cu sarcina și mai departe.

Data estimativă a nașterii. Calendar obstetrical automat

De obicei, dacă ciclul menstrual este de 28 de zile, ovulația are loc după 14 zile de la ultima menstruație. În plus, se știe că durata considerată normală a gestației este de 280 de zile (40 de săptămâni).

Prin urmare, calendarul obstetric automat este un instrument care permite stabilirea datei estimate a nașterii printr-un calcul matematic care ia în considerare prima zi a ultimei menstruații și durata ciclului în zile. Pentru a afla data estimată a nașterii, în cele din urmă se adaugă 280 de zile de la prima zi a ultimei menstruații.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că aproximativ 85% dintre copiii rezultați din sarcini normale se nasc cu o săptămână înainte sau după data estimată.

Calculul datei nașterii FIV

În cazul unei sarcini obținute prin reproducere asistată medical (TRA), calculul datei concepției și calculul săptămânilor de sarcină din PMA are loc în același mod ca o sarcină naturală. Cu toate acestea, este necesar ca zilele să fie numărate nu din prima zi a ciclului menstrual, ci din ziua implantării și apoi să se adauge 270 de zile (în loc de 280) sau 38 de săptămâni.

Calcularea datei de naștere și a săptămânilor de sarcină

Multe persoane se gândesc la sarcină în termeni de luni, în timp ce ginecologii și moașele o măsoară în săptămâni. Aceasta din urmă este o metodă mai precisă, deoarece durata unei săptămâno este fixă (7 zile); în timp ce cea a lunilor nu este.

Este posibil să determini în ce săptămână de sarcină te afli printr-un calcul care începe din prima zi a ultimei menstruații; astfel, vei descoperi o mulțime de informații utile pentru tine, viitoarea mamă, și pentru copil.

 

My title page contents