Sănătatea copiilor în vacanță. 4 reguli de urmat pentru a evita problemele intestinale

Sănătatea copiilor în vacanță. 4 reguli de urmat pentru a evita problemele intestinale

Sănătatea copiilor în vacanță. Ține cont de 4 reguli pentru a evita problemele intestinale! Atunci când pleci cu copiii în vacanță, cu siguranță există multe lucruri la care trebuie să te gândești. În primul rând, te gândești la sănătatea acestora, deoarece copiii sunt cei mai expuși problemelor intestinale, cum ar fi durerile abdominale, diareea, constipația. Schimbarea obiceiurilor, alimentele și climatele noi și chiar stresul călătoriilor pot fi cauza acestor tulburări.

De aceea, pentru evitarea problemelor intestinale, gastroenterologii recomandă să se țină cont de următoarele 4 reguli:

  • Spălarea mâinilor este importantă, la fel ca și depozitarea în bune condiții a alimentelor;
  • Să urmați o dietă adecvată, să nu săriți peste mese și să mâncați două porții de fructe și două legume în fiecare zi;
  • Probioticele pot fi un ajutor valoros pentru menținerea echilibrului microbiomului;
  • Probioticele trebuie luate timp de cel puțin 3-4 săptămâni.

Vacanțele sunt momentul ideal pentru a petrece, în sfârșit, timp de calitate cu copiii, și sunt atât de așteptate de către întreaga familie. Cu toate acestea, uneori se întâmplă ca cei mici să manifeste tulburări neplăcute, cum ar fi dureri abdominale, diaree și/sau constipație și probleme digestive.

Trebuie să știți că dacă vi se întâmplă acest lucru, NU este ghinion și NU este nicio coincidență! Aceste boli apar adesea ca urmare a călătoriilor, a schimbării obiceiurilor și a contactului cu alimente și climate străine. De aceea, pentru a evita aceste neplăceri, trebuie să aveți grijă, în avans, de microbiomul intestinal.

Microbiomul intestinal – setul de microorganisme prezente în intestin – este un ecosistem echilibrat, dar atunci când obiceiurile și mediul se schimbă, se poate crea o stare de dezechilibru, definită de experți ca disbioză; acesta este cauza tulburărilor intestinale (și nu numai) de diferite tipuri.

Copiii sunt cei mai expuși riscului de a se confrunta cu probleme digestive atunci când călătoresc

În special copiii mai mici sunt mai supuși și condiționați de schimbările în obiceiurile alimentare și stilul de viață. Mai mult decât atât, în timp ce microbiomul unui adult este deja format și substanțial stabil, cel al unui copil, mai ales în primii ani de viață, evoluează constant. „În vacanță, copiii sunt mai ușor supuși disbiozelor intestinale, atât pentru că sunt mai predispuși la influența factorilor externi, cât și pentru că în acea perioadă li se acordă mai multe concesii care îi determină să urmeze o dietă săracă în legume, fructe și cereale, dar bogată în dulciuri, grăsimi saturate și băuturi zaharoase bogate în calorii”, explică Prof. Salvatore Cucchiara, directorul Unității de Gastroenterologie și Hepatologie Pediatrică a Universității din Roma „La Sapienza”.

Specialistul ne asigură însă că „echilibrul microbiomului poate fi restabilit cu o dietă mediteraneană, multă mișcare în aer liber și utilizarea probioticelor”.

Sănătatea copiilor în vacanță. Iată 4 reguli simple, valabile și pentru adulți:

Igienă

De la mic la mare, nu uitați să vă spălați mâinile și să depozitați alimentele în mod corespunzător. În vacanță, în special în timpul călătoriei, obișnuim să apelăm mai des la serviciile publice cum ar fi restaurante sau locuri de luat masa. De asemenea, se întâmplă să consumăm alimente depozitate necorespunzător, astfel încât este ușor să ingerăm o încărcătură bacteriană mai mare decât de obicei.

Dieta corectă

Nu săriți peste mese și nu consumați excesiv carbohidrați și alimente bogate în amidon. Dimpotrivă, idealul este să se consume cel puțin două porții de fructe și două de legume pe zi.

Probioticele

Reprezintă un ajutor valoros pentru a evita problemele intestinale. În ciuda acestor atenții, o componentă a diversificării obiceiurilor rămâne influentă, imposibil de controlat; dieta este modificată, clima influențează mai mult și ritmurile vieții se schimbă. Din fericire, ajutorul poate veni de la probiotice, care ajută la menținerea echilibrului microbiomului sau cel puțin la atenuarea efectelor disbiozelor.

Tratament pe timp lung

În cele din urmă, este important să fie administrate probioticele corect, lăsându-le timpul necesar pentru a fi eficiente. 3-4 zile de administrare a probioticelor nu sunt suficiente pentru a restabili echilibrul intestinal; sunt necesare cel puțin 3-4 săptămâni de tratament; În timp ce stilul de viață adecvat și nutriția vor face restul.

My title page contents