Sarea în alimentația copilului

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, dacă toată lumea ar reduce aportul de sare cu doar o lingură pe zi, rata bolilor cardiovasculare ar scădea semnificativ. Estimarea făcută este de 2,5 milioane de vieți salvate pe an. Adulții și copiii din țările occidentale, în special din Statele Unite, abuzează de sare și își pun în pericol sănătatea arterelor și inimii lor, avertizează specialiștii.

 

Sarea în dieta copiilor, după 1 an

Sarea din dieta copiilor trebuie introdusă abia după primul an de viață. Posibil chiar și după al doilea. Și, în orice caz, utilizarea sa ar trebui să fie întotdeauna minimă. Primele mese nu vor fi niciodată sărate, pentru că, atunci când introduceți alte alimente cum ar fi parmezanul, va mai exista o parte de sare și în acest tip de brânză. Copiii în creștere vor veni din ce în ce mai mult în contact cu alimentele deja sărate (gustări, produse din comerț), deci este util să vă limitați sau să nu le adăugați la preparatele pregătite acasă. Recomandare care se aplică și adulților.

De asemenea, în conformitate cu orientările OMS, copiii nu trebuie să ia contact cu sarea în perioada de înțărcare și până la 24 de luni. Între 2 și 15 ani, cantitatea poate varia în funcție de nevoile copilului. Sodiul și potasiul conținute în sare sunt utile pentru organism. În orice caz este mai bine să se utilizeze sare iodată. Educarea copiilor să mănânce cu puțină sare de la o vârstă fragedă îi poate ajuta să devină adulți mai sănătoși.

Sarea – interzisă până la 12 luni

Nu dați niciodată sare copiilor, ca o completare a gustului alimentelor, înainte de 12 luni. Și chiar mai târziu, sarea ar trebui să fie întotdeauna consumată cu moderație. Pe de altă parte, există riscul ca mai târziu, copiii să dezvolte hipertensiune arterială și probleme cardiace.Tentația este inevitabilă, iar ideea că puțină sare aici și puțină dincolo ar face gustul mai bun este foarte nepotrivită. Copiii se obișnuiesc cu arome puternice și apoi devine mai dificil să accepte să mănânce alimente mai puțin gustoase. Sarea la copii este periculoasă, deoarece îi predispune la obezitate, hipertensiune arterială și probleme circulatorii.

3 din 4 copii iau prea multă sare din alimentație

În lumea occidentală, copiii consumă prea multă sare. Potrivit unui studiu britanic recent, de exemplu, s-a observat că 3 din 4 copii englezi iau o cantitate mult mai mare de sare în fiecare zi, decât maximul recomandat. Pediatrii recomandă să nu se depășească 400 mg pe zi până la 12 luni (dar mai bine ar fi fără). Și apoi să se mărească treptat, doar puțin, până când ajung la adolescență. Iar la vârsta adultă, până la 500 mg. Consumul de sare, de la vârste fragede și în cantități mari, predispune la un risc de obezitate și hipertensiune arterială.

Utilizați condimente și ierburi aromatice

De asemenea, pediatrii oferă sfaturi despre cum să reducă consumul de sare în dieta copiilor:

– nu adăugați sare în alimentele pentru copii până la 12 luni sau mai mult, dacă puteți;

– preferați alimentele cu conținut scăzut de sodiu, cum ar fi brânzeturile fără sare sau șunca gătită, nu crudă;

– evitați produsele semi-preparate și conservate, deoarece acestea au adăugată sare și cele prăjite, care absorb sare;

– folosiți condimente, ierburi aromatice, oțet și lămâie, în loc de sare. Gustul va fi mai bun și mai sănătos.

 

My title page contents