De ce să nu țipi la copil. Nu rezolvi nimic dacă țipi la copilul tău

De ce să nu țipi la copil

Da, copiii au nevoie de reguli și limite. Acest lucru ar trebui să fie clar. În teorie, părinții trebuie să-și afirme autoritatea, iar copiii trebuie să respecte regulile și limitele, fără a fi nevoiți să strige la copiii lor. Exact, în teorie. În practică, întâlnim numeroase cazuri în care se întâmplă exact invers. Părinții înțeleg că autoritatea se impune cu un ton ridicat, cu țipete chiar.

Țipi la copii? De ce este inutil?

Deși poate părea firesc ca, după „negocieri“ stresante, o mamă, la un pas de a pierde controlul pentru că nu este ascultată de copil, să înceapă să țipe în cele din urmă. Ajută la ceva? Dimpotrivă, riscăm să obținem efectul opus celui dorit.

Violențele, amenințările și represiunile verbale, conform experților, arată o insecuritate totală din partea părinților. Ceea ce duce la umplerea acestui sentiment cu forme greșite de autoritate parentală. Observarea și educarea sunt două aspecte ale aceleiași monede. Nu e deloc indicat să țipăm la copii, doar cu speranța că aceștia vor face ce le spunem.

Părinții trebuie să știe că atunci când țipă la copil, apar 2 consecințe negative imediate:

  1. Stima de sine a copilului va fi afectată;
  2. Legătura sufletească dintre părinte și copil se reduce automat.

Atunci când adulții țipă la ei, copiii se sperie. Ei percep țipatul ca pe un atac, astfel încât aceștia încep să lupte, să riposteze pentru a se apăra (răspund înapoi, țipă la adulți). Sau fug, încercând, fizic sau emoțional, să se îndepărteze de țipete. Copiii învață să comunice, imitând modul nostru de a comunica. Părinții care țipă la copil pentru a-l obliga să facă un anumit lucru, adică speriindu-l, își învață copilul să țipe la alții, ca să obțină ce își dorește.

Atunci când părinții nu mai au răbdare și ridică tonul în fața copiilor lor, înseamnă că nu reușesc să-și gestioneze emoțiile. Iar copiii învață că a țipa la alte persoane este o modalitate de a lupta cu proasta lor dispoziție. De fapt, copilul tinde să creadă că țipatul este un semn că mama sau tatăl lui nu-l mai iubește. Toate acestea duc la un sentiment mai scăzut al stimei de sine, al unei credințe și al unei frici care declanșează alte mecanisme psihologice periculoase.

6 metode care îi ajută pe părinți să fie ascultați de copii, fără să țipe la aceștia

Evident, nu există întotdeauna o strategie universal valabilă de aplicat. Cu toate acestea, există unele măsuri care pot ajuta să fie respectate de către copii, fără ca părinții să fie neapărat nevoiți să recurgă la țipăt:

  1. Ajutați-l să-și asume responsabilitatea. Practic, un copil trebuie să crească pentru a deveni o persoană autonomă;
  2. Modificați comunicarea. Țipatul servește numai pentru a induce teamă. Există riscul de a declanșa doar un proces de provocare deschisă. Este mai productiv să se stabilească un limbaj educațional;
  3. Exprimați-vă autoritatea într-un mod diferit. Furia nu a fost niciodată un bun consilier. Dacă țipați pentru a vă impune în fața copilului, nu veți mai face altceva decât să-i transmiteți acest concept. În schimb, transmiteți-vă autoritatea cu un ton scăzut și o privire autoritară, dar fără să fie dură;
  4. Corectați limbajul. Schimbarea limbajului zilnic vă ajută mai degrabă să comunicați, decât un țipăt dictat de furia momentului;
  5. Gândiți pozitiv. Este important ca aprobarea voastră să nu fie generică, dar întotdeauna directă;
  6. Când copilul ascultă, lăudați-l. Încurajarea și lauda îl ajută pe copil să înțeleagă sensul corect al comportamentului său.
My title page contents