Înainte de a lua decizia definitivă, gândește-te bine: cât de pregatită ești pentru al doilea copil?

Cochetezi de ceva vreme cu ideea de a fi mamă de doi. Te vezi în postura de a avea ambele mâini ocupate cu câte o… mânuță, dar ai și unele temeri. Îndreptățite, de altfel. Înainte de a lua decizia definitivă, gândește-te bine: cât de pregatită ești pentru al doilea copil?

 

Sigur că este grozav să ai doi copii. Și pentru voi, ca părinți, și pentru cei mici. Se vor avea o viață unul pe celălalt. Dar dincolo de imaginea idilică, mai sunt și aspecte de ordin… organizatoric pe care ar trebui să le aveți, totuși, în vedere. Cu obiectivitate și pragmatism. Așa că ar fi bine ca mai întâi să îți răspunzi cu sinceritate la întrebarea cât de pregătită ești pentru al doilea copil. Și dacă „socoteala” îți iese bine, pune-ți planul în aplicare. Începem?

Soțul tău își dorește și el un al doilea copil?

Decizia aceasta e normal să fie a ambilor. Mintea și sufletul partenerului trebuie să își dorească același lucru ca și tine. Discutați despre acest subiect și cădeți de acord. Fiți cinstiți unul cu celălalt, comunicați cât mai mult pe tema aceasta și decideți împreună.

Cum va primi copilul vestea că va avea un frate sau o soră?

Un copil în vârstă de numai 7 ani poate fi foarte entuziasmat de faptul că va avea un frate sau se poate simți trădat. Ori poate chiar ambele. Pe de altă parte, este posibil și să nu înțeleagă ideea că înaintea sosirii pe lume a fratelui el a fost centrul atenției. Așa că se poate adapta foarte bine, dar la fel de bine se poate să folosească toate metodele de a vă atrage atenția asupra lui. Bineînțeles că nu copilul are ultimul cuvânt în decizia aceasta. Dar tot trebuie să îi explicați și să îl faceți să accepte faptul că viața lui se va schimba.

Ne permitem al doilea copil?

Cheltuielile privind creșterea și educația unui copil sunt mari. Din ce în ce mai mari în fiecare an. Gândiți-vă bine la cheltuielile pe termen lung, nu numai la căruciorul pe care trebuie să îl cumpărați sau la scutece. Evaluarea bugetului familiei și a perspectivelor financiare este o temă de gândire foarte serioasă, care trebuie făcută cu responsabilitate maximă.

Spațiul locativ este suficient pentru o familie mărită?

Sosirea în casă a încă unui membru al familiei face ca spațiul fiecăruia să devină mai… strâmt. Poate că este nevoie de unele modificări sau chiar de o casă mai mare. Și în acest caz va trebui să gândiți pe termen lung. Să îl puneți pe copil să își împartă camera cu noul membru ar putea fi destul de neplăcut pentru el. Două camere pentru trei persoane nu a fost cea mai rea formulă, însă pentru patru persoane ar putea deveni…

Poți suporta schimbarea stilului de viață?

Copilul a crescut și ați început să aveți din nou oarecare libertate. Amintește-ți că un bebeluș înseamnă, iar, nopți nedormite, plânsete și o mulțime de alte asemenea inconveniente. Înseamnă renunțarea la vacanțe, cel puțin pentru o vreme. Ce spun eu vacanțe, până și ieșirea la un film va deveni un vis frumos și îndepărtat.

Ești pregătită să accepți modificări în dinamica familiei?

Când ai un copil se cam schimbă totul. Și nu este valabil doar la primul. Concentrarea 100% asupra unui copil se va reduce la jumătate atunci când vine și al doilea. De fapt, la început proporția va fi mai mare în favoarea bebelușului. Trebuie să îl hrănești, să îl schimbi, să îi acorzi toată atenția. În momentele tale libere, când ai vrea să rupi patul dormind, vei fi nevoită să te joci cu cel mare. Pentru a nu-l face să se simtă abandonat. E foarte probabil să te simți copleșită în scurt timp, fiind obligată să satisfaci nevoile a doi copii în cele tot 24 de ore pe care le-ai avut întotdeauna. Chiar și cu ajutorul bunicilor, tot greu va fi, să știi.

Cât de pregătită ești pentru al doilea copil? Chiar îl vrei?

Este vital să răspunzi cinstit la această întrebare. Nu presiunea familiei, nu teama că mai târziu va fi prea târziu să mai rămâi însărcinată, nu încercarea de a-ți salva căsnicia care se clatină trebuie să fie argumentele tale. Îndepărtează de la tine orice influență din exterior și asigură-te că dorința este „curată”.

My title page contents